Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δηλητηριάσεις βρεφών από κανέλα – Μπαράζ ελέγχων – Νέα ανάκληση προϊόντος

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΔηλητηριάσεις βρεφών από κανέλα - Μπαράζ ελέγχων – Νέα ανάκληση προϊόντος
spot_img

Σε επιφυλακή παραμένουν οι αρχές των ΗΠΑ μετά τις δηλητηριάσεις εκατοντάδων βρεφών από κανέλα.

Μετά τις 468 δηλητηριάσεις παιδιών από την κανέλα σε παιδικό πουρέ, στις ΗΠΑ, οι αρχές συνεχίζουν τους ελέγχους σε προϊόντα κανέλας. Υπενθυμίζεται ότι στο αίμα των δηλητηριασμένων παιδιών τα περισσότερα από τα οποία ήταν κάτω από 12 μηνών,  βρέθηκε 500 φορές περισσότερος μόλυβδος από τα υψηλότερα ανεκτά επίπεδα.

H Κανέλα που ανακλήθηκε στις ΗΠΑ λόγω υψηλών επιπέδων μολύβδου.

Χθες η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, FDA εξέδωσε νέα ειδοποίηση ασφαλείας προς τους καταναλωτές μετά τη διαπίστωση ότι το προϊόν αλεσμένης κανέλας El Servidor, περιέχει αυξημένα επίπεδα μολύβδου (20 ppm)και ότι η έκθεση σε αυτό το προϊόν μπορεί να είναι μη ασφαλής. Ο FDA συμβουλεύει τους καταναλωτές να πετάξουν και να μην αγοράσουν αυτό το προϊόν αλεσμένης κανέλας. Και ενώ το επίπεδο μολύβδου των 20 ppm είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα επίπεδα μολύβδου που σχετίζονται με τον πουρέ μήλου κανέλας WanaBana και τα προϊόντα σάλτσας μήλου που ανακλήθηκαν το φθινόπωρο του 2023, τα οποία ήταν μεταξύ 2.270 και 5.110 ppm μόλυβδου στην κανέλα, ο οργανισμός θεωρεί αυτή την αλεσμένη κανέλα δεν είναι ασφαλής για κατανάλωση από όλα τα μωρά και τα μικρά παιδιά. 

Αυτή η ειδοποίηση ακολουθεί μια ευρύτερη πρωτοβουλία του FDA για τη διασφάλιση της ασφάλειας των προϊόντων αλεσμένης κανέλας. Τον Μάρτιο του 2024, η FDA εξέδωσε μια αρχική ειδοποίηση που συνιστούσε την ανάκληση πολλών προϊόντων αλεσμένης κανέλας.

Πως η κανέλα μολύνεται με μόλυβδο

Η κανέλα μπορεί να εκτεθεί στον μόλυβδο μέσω μιας ποικιλίας περιβαλλοντικών και παραγωγικών διαδικασιών. Το μολυσμένο με μόλυβδο έδαφος είναι μια κύρια πηγή έκθεσης, καθώς τα δέντρα κανέλας απορροφούν μόλυβδο μέσω των ριζών τους. Στη συνέχεια, ο μόλυβδος συσσωρεύεται στο φλοιό – το μέρος του δέντρου που συνήθως αλέθεται σε μπαχαρικό κανέλας. Ένα άλλο πιθανό σημείο έκθεσης είναι κατά την επεξεργασία και τη συσκευασία, όταν ο εξοπλισμός και τα υλικά που έχουν μολυνθεί με μόλυβδο μπορεί να μολύνουν την κανέλα.

Τα μέτρα για τον μετριασμό της έκθεσης σε μόλυβδο στην κανέλα περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και τη μείωση των επιπέδων μολύβδου στο έδαφος, τη χρήση εξοπλισμού χωρίς μόλυβδο στην επεξεργασία και την τήρηση αυστηρών προτύπων ποιοτικού ελέγχου για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των καταναλωτών.

Τι μπορεί να προκαλέσει η έκθεση των παιδιών σε μόλυβδο

Οι επιπτώσεις της έκθεσης σε μόλυβδο  στην υγεία είναι πιο επιβλαβείς για τα παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών. Αυτός γιατί η γαστρεντερική απορρόφηση του υδατοδιαλυτού μολύβδου είναι υψηλότερη στα παιδιά (40-50%) από ότι στους ενήλικες (3-10%).  Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα μολύβδου έχουν συσχετιστεί με προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς, προβλήματα ακοής και ομιλίας και επιβράδυνση της. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως πολύ χαμηλότερο IQ, μειωμένη ικανότητα προσοχής και χαμηλή απόδοση στο σχολείο. Τα παιδιά που εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες μολύβδου μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από μόλυβδο. Η έκθεση σε υψηλές ποσότητες μολύβδου μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται μετά από επανειλημμένες εκθέσεις και μπορεί να περιλαμβάνουν νωθρότητα, ευερεθιστότητα, χαμηλή διάρκεια προσοχής, επιγαστρικό άλγος, δυσκοιλιότητα, έμετο, σπασμούς, κώμα, ακόμα  και θάνατο.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο