Σε επιφυλακή παραμένουν οι αρχές των ΗΠΑ μετά τις δηλητηριάσεις εκατοντάδων βρεφών από κανέλα.
Μετά τις 468 δηλητηριάσεις παιδιών από την κανέλα σε παιδικό πουρέ, στις ΗΠΑ, οι αρχές συνεχίζουν τους ελέγχους σε προϊόντα κανέλας. Υπενθυμίζεται ότι στο αίμα των δηλητηριασμένων παιδιών τα περισσότερα από τα οποία ήταν κάτω από 12 μηνών, βρέθηκε 500 φορές περισσότερος μόλυβδος από τα υψηλότερα ανεκτά επίπεδα.
Χθες η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, FDA εξέδωσε νέα ειδοποίηση ασφαλείας προς τους καταναλωτές μετά τη διαπίστωση ότι το προϊόν αλεσμένης κανέλας El Servidor, περιέχει αυξημένα επίπεδα μολύβδου (20 ppm)και ότι η έκθεση σε αυτό το προϊόν μπορεί να είναι μη ασφαλής. Ο FDA συμβουλεύει τους καταναλωτές να πετάξουν και να μην αγοράσουν αυτό το προϊόν αλεσμένης κανέλας. Και ενώ το επίπεδο μολύβδου των 20 ppm είναι σημαντικά χαμηλότερο από τα επίπεδα μολύβδου που σχετίζονται με τον πουρέ μήλου κανέλας WanaBana και τα προϊόντα σάλτσας μήλου που ανακλήθηκαν το φθινόπωρο του 2023, τα οποία ήταν μεταξύ 2.270 και 5.110 ppm μόλυβδου στην κανέλα, ο οργανισμός θεωρεί αυτή την αλεσμένη κανέλα δεν είναι ασφαλής για κατανάλωση από όλα τα μωρά και τα μικρά παιδιά.
- Δείτε επίσης: Ελλάδα: 4 στα 10 τυροκομεία στη Θεσσαλία και τα Γρεβενά δεν παστεριώνουν σωστά το γάλα! Τι αποκάλυψαν έλεγχοι του ΕΦΕΤ
Αυτή η ειδοποίηση ακολουθεί μια ευρύτερη πρωτοβουλία του FDA για τη διασφάλιση της ασφάλειας των προϊόντων αλεσμένης κανέλας. Τον Μάρτιο του 2024, η FDA εξέδωσε μια αρχική ειδοποίηση που συνιστούσε την ανάκληση πολλών προϊόντων αλεσμένης κανέλας.
Πως η κανέλα μολύνεται με μόλυβδο
Η κανέλα μπορεί να εκτεθεί στον μόλυβδο μέσω μιας ποικιλίας περιβαλλοντικών και παραγωγικών διαδικασιών. Το μολυσμένο με μόλυβδο έδαφος είναι μια κύρια πηγή έκθεσης, καθώς τα δέντρα κανέλας απορροφούν μόλυβδο μέσω των ριζών τους. Στη συνέχεια, ο μόλυβδος συσσωρεύεται στο φλοιό – το μέρος του δέντρου που συνήθως αλέθεται σε μπαχαρικό κανέλας. Ένα άλλο πιθανό σημείο έκθεσης είναι κατά την επεξεργασία και τη συσκευασία, όταν ο εξοπλισμός και τα υλικά που έχουν μολυνθεί με μόλυβδο μπορεί να μολύνουν την κανέλα.
- Δείτε επίσης: Τροφική δηλητηρίαση από παγωτό
Τα μέτρα για τον μετριασμό της έκθεσης σε μόλυβδο στην κανέλα περιλαμβάνουν την παρακολούθηση και τη μείωση των επιπέδων μολύβδου στο έδαφος, τη χρήση εξοπλισμού χωρίς μόλυβδο στην επεξεργασία και την τήρηση αυστηρών προτύπων ποιοτικού ελέγχου για τη διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας των καταναλωτών.
Τι μπορεί να προκαλέσει η έκθεση των παιδιών σε μόλυβδο
Οι επιπτώσεις της έκθεσης σε μόλυβδο στην υγεία είναι πιο επιβλαβείς για τα παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών. Αυτός γιατί η γαστρεντερική απορρόφηση του υδατοδιαλυτού μολύβδου είναι υψηλότερη στα παιδιά (40-50%) από ότι στους ενήλικες (3-10%). Ακόμη και τα χαμηλά επίπεδα μολύβδου έχουν συσχετιστεί με προβλήματα μάθησης και συμπεριφοράς, προβλήματα ακοής και ομιλίας και επιβράδυνση της. Αυτό μπορεί να εμφανιστεί ως πολύ χαμηλότερο IQ, μειωμένη ικανότητα προσοχής και χαμηλή απόδοση στο σχολείο. Τα παιδιά που εκτίθενται σε μεγάλες ποσότητες μολύβδου μπορεί να αναπτύξουν συμπτώματα οξείας δηλητηρίασης από μόλυβδο. Η έκθεση σε υψηλές ποσότητες μολύβδου μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλοπάθεια. Τα συμπτώματα αναπτύσσονται μετά από επανειλημμένες εκθέσεις και μπορεί να περιλαμβάνουν νωθρότητα, ευερεθιστότητα, χαμηλή διάρκεια προσοχής, επιγαστρικό άλγος, δυσκοιλιότητα, έμετο, σπασμούς, κώμα, ακόμα και θάνατο.