Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου, 2024
8.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Διοξείδιο του Τιτανίου: Όλοι στη μάχη της ερμηνείας για την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου

ΑρχικήΝέαΔιοξείδιο του Τιτανίου: Όλοι στη μάχη της ερμηνείας για την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου
spot_img

Του Νίκου Γδοντέλη*

Μετά την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου που έκρινε ότι η ΕΕ, αξιολόγησε λάθος τις μελέτες στις οποίες στηρίχθηκε η απαγόρευση του διοξειδίου του τιτανίου στα τρόφιμα, στη βιομηχανία τροφίμων επικρατεί σύγχυση για το τι μέλλει γενέσθαι σχετικά με το εάν θα εξακολουθήσει να ισχύει ή όχι η απαγόρευση.

 Και όπως είναι φυσικό ο καθένας λέει ότι θέλει και το ερμηνεύει και όπως νομίζει, γεγονός καθόλου θετικό για την βιομηχανία τροφίμων που τελεί σε απόλυτη σύγχυση και δικαιολογημένο εκνευρισμό. Να υπενθυμίσω τον αγώνα δρόμου της βιομηχανίας που η ανακοίνωση της απαγόρευσης την ανάγκασε σε “100σταρι” προκειμένου να βρει άμεσα ενναλακτικές λύσεις και υποκατάστατα του βασικού συστατικού λεύκανσης των τροφίμων που έχει πολλαπλές εφαρμογές και χρησιμοποιείται, εδώ και πολλά πολλά χρόνια.

Γι αυτό καλό θα είναι η Ευρώπη να καταλήξει άμεσα σε οριστικό συμπέρασμα-οδηγία προς τη βιομηχανία, να ερμηνεύσει άμεσα την απόφαση και να ανακοινώσει ξεκάθαρα εάν θα αλλάξει ή όχι το ισχύον καθεστώς απαγόρευσης.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως πρώτη αντίδραση δήλωσε την Παρασκευή, ότι αξιολογεί την νέα εξέλιξη και δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης.

Μία πρώτη διευκρινιστική ερμηνεία ήρθε διά στόματος της Camille Perrin, ανώτερης υπεύθυνης για την πολιτική τροφίμων στο BEUC, The European Consumer Organisation. Το BEUC είναι η ομάδα-ομπρέλα για 46 ανεξάρτητες οργανώσεις καταναλωτών από 32 χώρες, με κυριότερο ρόλο την εκπροσώπησή τους στα θεσμικά όργανα της ΕΕ.  Η Perrin σύμφωνα με όσα εγραψε στο Twitter ισχυρίζεται ότι η απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου δεν θα επηρεάσει την απαγόρευση του διοξειδίου του τιτανίου ως πρόσθετο στα τρόφιμα (προφανώς εννοώντας ότι θα επηρεάσει τη χρήση του ως γενικός λευκαντικός παράγοντας). Το Ε171 είναι και θα παραμείνει απαγορευμένο στα τρόφιμα από τις αρχές του 2022 αφού η EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δε μπορεί να θεωρείται ασφαλές έγραψε η Perrin.  

Η ανάρτηση της Camille Perrin στο TwitterQ

 “Seeing confusion after @EUCourtPress ruling on #titaniumdioxide yesterday. It’s not related to the ban on TiO2 as a food additive. #E171 has been (and will remain) banned in food since early 2022 after @EFSA_EU said it could no longer be considered as safe.”

*Νίκος Γδοντέλης, Βιολόγος, MSc Food Science, Γενικός διευθυντής AG ADVENT ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΑΕ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Τα φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν εκατομμύρια μικροπλαστικά στο τσάι σας – Νέα επιστημονικά ευρήματα

Τα εμπορικά φακελάκια τσαγιού απελευθερώνουν δισεκατομμύρια μικροπλαστικά, που εισέρχονται στα ανθρώπινα εντερικά κύτταρα.

Η φωτεινή πλευρά του κουρκουμά

Ώρα να αναδειχθούν τα πλεονεκτήματα του υποτιμημένου αυτού μπαχαρικού.

Μήνυση στον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ για τη μη απαγόρευση των φθαλικών ενώσεων

Οι φθαλικές ενώσεις διαρρέουν από τις συσκευασίες και άλλα προϊόντα στα τρόφιμα και τα ποτά.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο