Τρίτη, 5 Νοεμβρίου, 2024
16 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ EE θέτει ανώτατα όρια για τις χημικές ουσίες PFAS στα τρόφιμα: Ο Κανονισμός 2022/2388
spot_img

Ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS  στα τρόφιμα καθόρισε η ΕΕ με τον κανονισμό 2022/2388 της 7ης Δεκεμβρίου προκειμένου να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Η ρύπανση από PFAS είναι πλέον εκτός ελέγχου και η έκθεση σε πολλές ουσίες PFAS -“Παντοτινά χημικά” όπως λέγονται καθώς είναι εξαιρετικά ανθεκτικές- έχει συνδεθεί με μια σειρά από δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία, από ηπατική βλάβη έως μειωμένη απόκριση στον συνήθη εμβολιασμό από παιδιά, παθήσεις του θυρεοειδούς, παχυσαρκία, προβλήματα γονιμότητας και ορισμένους καρκίνους. Τα PFAS έχουν μολύνει ολόκληρο τον πλανήτη και βρίσκονται στα σώματα των περισσότερων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Το υπερφθοροοκτάνιο σουλφονικό οξύ (PFOS), το υπερφθοροοκτανοϊκό οξύ (PFOA), το υπερφθορονονανοϊκό οξύ (PFNA) και το υπερφθοροεξανοσουλφονικό οξύ (PFHxS) είναι υπερφθοριωμένες αλκυλιωμένες ουσίες PFAS, οι οποίες χρησιμοποιούνται ή χρησιμοποιήθηκαν σε πολλές εμπορικές και βιομηχανικές εφαρμογές. Η ευρεία χρήση τους, μαζί με την εμμονή τους στο περιβάλλον, έχει ως αποτέλεσμα την εκτεταμένη περιβαλλοντική μόλυνση. Η μόλυνση των τροφίμων με αυτές τις ουσίες είναι κυρίως αποτέλεσμα βιοσυσσώρευσης σε υδρόβιες και χερσαίες τροφικές αλυσίδες και η διατροφή είναι η κύρια πηγή έκθεσης σε PFAS. Ωστόσο και η χρήση υλικών που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα που περιέχουν PFAS είναι πιθανό να συμβάλει στην έκθεση του ανθρώπου σε αυτά.

Η EFSA έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η έκθεση τμημάτων του ευρωπαϊκού πληθυσμού σε PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS, υπερβαίνει το TWI, γεγονός που προκαλεί ανησυχία. Σύμφωνα με την Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρώπης, μπορούν να προκαλέσουν αναπτυξιακές επιπτώσεις και να έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στη χοληστερόλη του ορού, στο ήπαρ και στο ανοσοποιητικό σύστημα και στο βάρος γέννησης. Θεώρησε τις επιδράσεις στο ανοσοποιητικό σύστημα ως το πιο κρίσιμο αποτέλεσμα και καθιέρωσε μια ομαδική ανεκτή εβδομαδιαία πρόσληψη (TWI) 4,4 ng/kg σωματικού βάρους την εβδομάδα για το άθροισμα των PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS, η οποία είναι επίσης προστατευτική έναντι των άλλων επιδράσεων αυτών των ουσιών. 

Ως εκ τούτου, η Επιτροπή με τον κανονισμό 2022/2388 υιοθέτησε ανώτατα επίπεδα στα τρόφιμα για αυτές τις ουσίες για να εξασφαλιστεί υψηλό επίπεδο προστασίας της ανθρώπινης υγείας.

Τρόφιμα 

Μέγιστα επίπεδα μg/kg υγρού βάρους

PFOS

PFOA

PFNA

PFHxS

Άθροισμα PFAS

10.1

Αυγά

1,0

0,30

0,70

0,30

1,7

10.2

Προϊόντα αλιείας  26 και δίθυρα μαλάκια  26

10.2.1

Κρέας ψαριού  24, 25

10.2.1.1

Μυϊκό κρέας ψαριού, εκτός από αυτά που αναφέρονται στα σημεία 10.2.1.2 και 10.2.1.3.

Μυϊκό κρέας ψαριών που αναφέρονται στα σημεία 10.2.1.2 και 10.2.1.3, σε περίπτωση που προορίζονται για την παραγωγή τροφής για βρέφη και μικρά παιδιά.

2,0

0,20

0,50

0,20

2,0

10.2.1.2

Μυϊκό κρέας των παρακάτω ψαριών, σε περίπτωση που δεν προορίζονται για την παραγωγή τροφής για βρέφη και μικρά παιδιά:

Ρέγγα Βαλτικής ( Clupea harengus membras )

Μπονίτο ( είδος Sarda και Orcynopsis )

Burbot ( Lota lota )

Ευρωπαϊκή παπαλίνα ( Sprattus sprattus )

Χαλόνι ( Platichthys flesus και Glyptocephalus cynoglossus )

Γκρίζο μπαρμπούνι ( Mugil cephalus )

Σαφρίδιο (Trachurus trachurus)

Λούτσοι ( είδος Esox )

Χωματίδα ( Είδη Pleuronectes και Lepidopsetta )

Σαρδέλα και σαρδέλα ( είδος σαρδέλας )

Λαβράκι ( είδος Dicentrarchus )

Θαλάσσιο γατόψαρο ( είδος Silurus και Pangasius )

Θαλάσσια λάμπρα ( Petromyzon marinus )

Tench (Tinca tinca)

Vendace ( Coregonus albula και Coregonus vandesius )

Silverly lightfish (Phosichthys argenteus)

Άγριος σολομός και άγρια ​​πέστροφα (άγρια ​​είδη σολομού και Oncorhynchus )

Λύκος ( είδος Anarhichas )

7,0

1,0

2,5

0,20

8,0

10.2.1.3

Μυϊκό κρέας των παρακάτω ψαριών, σε περίπτωση που δεν προορίζονται για την παραγωγή τροφής για βρέφη και μικρά παιδιά:

Γαύρος ( είδος Engraulis )

Βαβέλ ( Barbus barbus )

Τσιπούρα ( είδος Abramis )

Char ( είδος Salvelinus )

Χέλι ( είδος Anguilla )

Πέρκα ( είδος τριβείου )

Πέρκα ( Perca fluviatilis )

Roach ( Rutilus rutilus )

Smelt ( είδος Osmerus )

Λευκόψαρο ( είδος Coregonus )

35

8,0

8,0

1,5

45

10.2.2

Οστρακόδερμα  26, 47 και δίθυρα μαλάκια  26 .

Για τα μαλακόστρακα το μέγιστο επίπεδο εφαρμόζεται στο κρέας των μυών από τα εξαρτήματα και την κοιλιά  44 . Σε περίπτωση καβουριών και καρκινοειδών που μοιάζουν με καβούρια (Brachyura και Anomura) κρέας μυών από εξαρτήματα.

3,0

0,70

1,0

1,5

5,0

10.3

Κρέας και βρώσιμα παραπροϊόντα  6

10.3.1

Κρέας βοοειδών, χοίρων και πουλερικών

0,30

0,80

0,20

0,20

1,3

10.3.2

Κρέας προβάτου

1,0

0,20

0,20

0,20

1,6

10.3.3

Παραπροϊόντα βοοειδών, προβάτων, χοίρων και πουλερικών

6,0

0,70

0,40

0,50

8,0

10.3.4

Κρέας θηραμάτων, με εξαίρεση το κρέας της αρκούδας

5,0

3,5

1,5

0,60

9,0

10.3.5

Παραπροϊόντα θηραμάτων, με εξαίρεση τα παραπροϊόντα της αρκούδας

50

25

45

3,0

50

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ένας νεκρός από ψαροκεφτέδες που πωλούνται σε Lidl και Coop στη Δανία

Μολυσμένοι με listeria ψαροκεφτέδες, προκάλεσαν επτά ασθένειες και έναν θάνατο.

7 νεκροί από την μαγιά στο ψωμί – Συνεχιζόμενη μόλυνση της γραμμής παραγωγής

Έκρηξη λιστερίωσης που σχετίζεται με προϊόντα μαγιάς Baker's, στην Ελβετία.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο