ΑρχικήΝέαΜητσοτάκης: Δεν έχουν λογική οι δασμοί σε ελιές, λάδι και φέτα

Μητσοτάκης: Δεν έχουν λογική οι δασμοί σε ελιές, λάδι και φέτα

3 λεπτά ανάγνωσης

Η κυβέρνηση εγγυάται ότι η οικονομία είναι έτοιμη για τις προκλήσεις μετά τους δασμούς τόνισε ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής

Το μήνυμα ότι «η κυβέρνηση και σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες εγγυάται ότι η εθνική οικονομία είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις υλοποιώντας τις δεσμεύσεις στους πολίτες με σύμμαχο την αλήθεια και τη σταθερότητα και στον δρόμο της δημοσιονομικής σταθερότητας» έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισήγησή του στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ).

- Advertisement -

Παράλληλα τόνισε ότι «είναι σημαντική περισσότερο από ποτέ η δημοσιονομική σταθερότητα και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων όπως έχουν δρομολογηθεί».

Ειδικά για τους δασμούς, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «η Ελλάδα επιμένει για μια ενιαία αντίδραση ώστε να είμαστε πιο αποτελεσματικοί στο πλαίσιο των 27 της ΕΕ. Σωστά δεν αντιδράσαμε άμεσα και σπασμωδικά γιατί θέλει ανάλυση το πώς θα γίνει αυτό. Σε κάθε περίπτωση θα αγωνιστούμε να υπερασπιστούμε τα εθνικά συμφέροντα».

- Advertisement -

Ωστόσο συμπλήρωσε «κρατώ τον πήχη των προσδοκιών χαμηλά γιατί δεν ξέρουμε πώς θα αντιδράσουν οι ΗΠΑ» κάνοντας ειδική αναφορά σε προϊόντα όπως το λάδι, οι ελιές και οι φέτα «που δεν παράγονται στις ΗΠΑ και άρα στο μυαλό μου δεν έχει λογική η επιβολή δασμών».
Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην «έμφαση που δίνουμε στην ενιαία αγορά» και στο ότι «οι οικονομικές σχέσεις που αναπτύσσουμε με εμπορικές δυνάμεις όπως η Ινδία, καθίστανται πιο σημαντικές σε μια εποχή που η ελληνική οικονομία θα πρέπει να κυνηγήσει ακόμα πιο συστηματικά την είσοδο ελληνικών προϊόντων σε άλλες αγορές» ενώ τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνει «στη στήριξη της ελληνικής ναυτιλίας. Η Ελλάδα είναι μια ανοιχτή οικονομία που ωφελείται από τους σταθερούς κανόνες».

«Έχουμε ανατροπή μιας παγκόσμιας αρχιτεκτονικής, θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για αντιστροφή της παγκοσμιοποίησης και των ενοποιημένων αλυσίδων εμπορίου με τις ΗΠΑ να παίρνουν σημαντικές αποστάσεις. Είναι μια εποχή με απρόβλεπτα ρίσκα για κάθε κράτος. Ούτως ή άλλως η δημοσιονομική ευρωστία αποκτά μεγαλύτερη σημασία και είναι ο βραχίονας στον οποίο χτίζεται η συνολική θωράκιση της κοινωνίας».
«Η πολιτική σταθερότητα και η εσωτερική συνοχή καθίσταται ακόμα μεγαλύτερο ζητούμενο σε έναν κόσμο εντάσεων και τρικυμιών που είναι αποτέλεσμα της συνειδητής απόφασης των ΗΠΑ να αλλάξουν τους κανόνες του παγκόσμιου εμπορικού παιχνιδιού» παρατήρησε ο πρωθυπουργός.

- Advertisement -

Όσον αφορά τον πρώτο ρόλο του ΚΥΣΟΙΠ «να συγχρονίζει τις δράσεις παραγωγικών υπουργείων», ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι «έχει μια ξεχωριστή αξία να εντάσσουμε τις επιμέρους πρωτοβουλίες σε κοινές κατευθύνσεις»

Όπως σημείωσε «παρά τις εισαγόμενες κρίσεις οι αυξήσεις μισθών και συντάξεων στάθηκαν ανάχωμα στον πληθωρισμό των τροφίμων. Δεν είμαστε εκεί που θέλουμε νομίζω όμως ότι έχουν δημιουργηθεί οι όροι και οι προϋποθέσεις για να πετύχουμε τους στόχους μας».

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Δηλητηριάσεις από συμπληρώματα διατροφής: Στη δημοσιότητα έκθεση της Tox Info Suisse με 1.303 περιστατικά

Πενταετής ανάλυση 1.303 περιστατικών στην Ελβετία δείχνει ότι τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά, ενώ οι σοβαρότερες δηλητηριάσεις συνδέθηκαν κυρίως με προϊόντα καφεΐνης και pre-workout

Νέα μελέτη δείχνει πώς μπορεί να μειωθεί το αρσενικό στο ρύζι χωρίς να αυξηθεί το κάδμιο

Νέα πολυετής μελέτη δείχνει ότι μια διαφορετική πρακτική άρδευσης μπορεί να μειώσει σημαντικά το καρκινογόνο αρσενικό χωρίς να αυξάνει ένα δεύτερο τοξικό μέταλλο, το κάδμιο

ΚΥΑ Ανθυγιεινού Επιδόματος στο ΥΠΑΑΤ: Το μνημείο ανισότητας που δημιουργεί υπαλλήλους δύο ταχυτήτων

Η νέα απόφαση διαχωρίζει την «ευπαθή ομάδα» των Κτηνιάτρων από τους «απρόσβλητους Χημικούς, Γεωπόνους και Βιολόγους στα εργαστήρια και τα κλιμάκια ελέγχων του ΕΦΕΤ, υπονομεύοντας τη συλλογική προσπάθεια και την κοινή λογική