Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Καρκινογόνες ουσίες σε μεταλλικό νερό από την Τουρκία – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΚαρκινογόνες ουσίες σε μεταλλικό νερό από την Τουρκία - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Στο μεταλλικό νερό εντοπίστηκε υψηλή ποσότητα νιτρωδών αλάτων.

Η Αυστρία μετά από επίσημο έλεγχο στην αγορά και εργαστηριακές αναλύσεις, ενημέρωσε σήμερα το Ευρωπαϊκό Σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για επικίνδυνα τρόφιμα RASFF, για πιθανό κίνδυνο από μεταλλικό εμφιαλωμένο νερό. Το νερό εξάγεται από την Τουρκία στην Αυστρία μέσω Γερμανίας. Στο εμφιαλωμένο νερό εντοπίστηκε πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε νιτρώδη άλατα (1mg/l).

Η μόλυνση του νερού με νιτρικά άλατα συνήθως προέρχεται από γεωργικά χωράφια με φυτοφάρμακα, αστοχίες σηπτικών συστημάτων ή σωρούς κομποστοποίησης που βρίσκονται πολύ κοντά σε πηγάδια. Δεν μπορείτε να δείτε, να μυρίσετε ή να γευτείτε νιτρικά ή νιτρώδη στο εμφιαλωμένο νερό. Οι εργαστηριακές αναλύσεις, είναι ο μόνος τρόπος για να μάθετε εάν υπάρχουν νιτρικά ή νιτρώδη άλατα στο πόσιμο νερό σας

Τα επίπεδα νιτρωδών και νιτρικών αλάτων στο νερό εξακολουθούν να αποτελούν σημαντικό ζήτημα μόλυνσης στον κόσμο. Η κατάποση υψηλών ποσοτήτων νιτρικών ή νιτρωδών μπορεί να προκαλέσει μια κατάσταση που ονομάζεται μεθαιμοσφαιριναιμία (μεταιμογλοβιναιμία). Αυτή η κατάσταση επηρεάζει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο. Βρέφη μικρότερα των έξι μηνών και οι έγκυες γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν αυτή την πάθηση. Κινδυνεύουν επίσης περισσότερο όσοι έχουν μειωμένη οξύτητα στομάχου. Η έκθεση σε νιτρώδη άλατα μέσω των τροφίμων, έχει συσχετιστεί και με τον διαβήτη τύπου 2. 

Τέλος τα νιτρώδη μπορεί να συνδέονται με το σχηματισμό νιτροζαμινών. Ορισμένες νιτροζαμίνες είναι γονοτοξικές (μπορεί να βλάψουν το DNA) και καρκινογόνες (μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο). Σύμφωνα με αξιολόγηση της EFSA η συχνότητα εμφάνισης ηπατικών όγκων σε τρωκτικά είναι η βασική επιβλαβής επίδραση από την έκθεση σε νιτροζαμίνες.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο