Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024
24.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τα νιτρώδη άλατα σε τρόφιμα σχετίζονται τώρα και με τον διαβήτη τύπου 2 λέει η Γαλλία

ΑρχικήΝέαΤα νιτρώδη άλατα σε τρόφιμα σχετίζονται τώρα και με τον διαβήτη τύπου 2 λέει η Γαλλία
spot_img

Έρευνα σε πάνω από 100.000 εθελοντές για 14 χρόνια.

Σε νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία και δημοσιεύτηκε στις 17 Ιανουαρίου συσχετίστηκε η έκθεση σε νιτρώδη άλατα μέσω των τροφίμων, με τον διαβήτη τύπου 2. Τα νιτρώδη άλατα χρησιμοποιούνται ευρέως σε αλλαντικά, όπως ζαμπόν, μπέικον και λουκάνικα, παρατείνοντας τη διάρκεια ζωής τους και δίνοντας τους το γνώριμο ροζ χρώμα.

Παρότι τα νιτρώδη άλατα περιέχονται φυσικά στο περιβάλλον, όπως το νερό και το έδαφος, η χρήση τους για την παράταση της διάρκειας ζωής των τροφίμων μπορεί να έχει επιζήμια επίπτωση στην υγεία. Ωστόσο ο ρόλος τους στην υγεία και η συσχέτιση τους με τον διαβήτη τύπου 2 παραμένει ακόμα ανεξερεύνητος.

Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης PLOS Medicine από τον Bernard Srour της Ερευνητικής Ομάδας Διατροφικής Επιδημιολογίας (EREN-CRESS) του Inserm, του INRAE,του Cnam και του Sorbonne Paris Nord University, της Bobigny στη Γαλλία.

Η Γαλλία ευαισθητοποιείται σε μεγάλο βαθμό ως προς τα νιτρώδη άλατα στις τροφές και στην επίπτωση που έχουν στην υγεία. Μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ψηφίστηκε στη χώρα το νομοσχέδιο για την μείωση τους ως πρόσθετα στα αλλαντικά, ενώ λίγους μήνες αργότερα ακολούθησε η επιβεβαίωση από τον ANSES (Εθνικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας) ότι τα νιτρώδη άλατα μέσω επεξεργασμένων κρεάτων σχετίζονται με τον καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ακολούθησε η δικαίωση της εφαρμογής Yuka, απο το εφετείο της Aix-en-Provence στην νότια Γαλλία, έναντι της βιομηχανίας κρέατος ABC, για την ελεύθερη ενημέρωση του κόσμου για τους κινδύνους που διατρέχει μέσω της κατανάλωσης νιτρωδών αλάτων.

Οι ερευνητές, στην παρούσα έρευνα, ανέλυσαν δεδομένα που συλλέχθηκαν από 104.168 συμμετέχοντες στην υποψήφια κοόρτη NutriNet-Santé που ξεκίνησε το 2009. Οι συμμετέχοντες -όλοι άνω των 15 ετών-εγγράφονταν εθελοντικά και ανέφεραν μόνοι τους ιατρικό ιστορικό, κοινωνικοδημογραφικά στοιχεία, διατροφή καθώς και τον τρόπο ζωής τους. Μετά από λεπτομερή έκθεση σε νιτρώδη άλατα, προερχόμενη από διάφορες βάσεις δεδομένων και πηγές, οι ερευνητές ανέπτυξαν στατιστικά μοντέλα για να αναλύσουν τις πληροφορίες διατροφής που οι συμμετέχοντες ανέφεραν αυτοβούλως.

Οι ερευνητές μέσα από τα δεδομένα της κοόρτης NutriNet-Santé, είδαν πως οι συμμετέχοντες που είχαν υψηλότερη πρόσληψη νιτρωδών από πρόσθετα τροφίμων και πηγές μη πρόσθετων παρουσίασαν και υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς και απαιτείται πρόσθετη έρευνα για την επικύρωση των αποτελεσμάτων, τονίζει το Eurekalert. Ακόμη, ενδέχεται τα δεδομένα από την συγκεκριμένη ομάδα συμμετεχόντων να μην μπορούν να γενικευθούν στον υπόλοιπο πληθυσμό, καθώς η κοόρτη περιελάμβανε μεγαλύτερο αριθμό νεότερων ατόμων, πιο συχνά γυναίκες, που ακολουθούν πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, «αυτά τα αποτελέσματα παρέχουν μια νέα απόδειξη στο πλαίσιο των τρεχουσών συζητήσεων σχετικά με την ανάγκη για μείωση της χρήσης των νιτρωδών προσθέτων σε επεξεργασμένα κρέατα από τη βιομηχανία τροφίμων και θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάγκη για καλύτερη ρύθμιση της μόλυνσης του εδάφους από λιπάσματα.

Εν τω μεταξύ, αρκετές αρχές δημόσιας υγείας παγκοσμίως συνιστούν ήδη στους πολίτες να περιορίσουν την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν αμφιλεγόμενα πρόσθετα, συμπεριλαμβανομένου του νιτρώδους νατρίου. «Αυτή είναι η πρώτη μεγάλης κλίμακας μελέτη κοόρτης που προτείνει μια άμεση συσχέτιση μεταξύ των νιτρωδών που προέρχονται από πρόσθετα και του κινδύνου διαβήτη τύπου 2. Επιβεβαιώνει επίσης προηγουμένως προταθείσες συσχετίσεις μεταξύ των συνολικών διατροφικών νιτρωδών και του κινδύνου T2D», προσθέτουν είπαν οι επιστήμονες.

Νιτρώδη σε Έλληνες καταναλωτές

Υπενθυμίζεται πως σε επιστημονική μελέτη στην οποία συνεργάστηκαν το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο ΕΦΕΤ από τους Σωτηρία Κωτοπούλου, Αντώνη Ζαμπέλα και Εμμανουέλλα Μαγριπλή, αξιολογήθηκε ο κίνδυνος της πρόσληψης Νιτρωδών και Νιτρικών από επεξεργασμένα προϊόντα κρέατος για τους Έλληνες καταναλωτές. Τα αποτελέσματα της μελέτης έδειξαν πως τα Ελληνόπουλα έχουν μακράν το υψηλότερο ποσοστό υπέρβασης στην κατανάλωση νιτρωδών μέσω του επεξεργασμένου κρέατος.  

Η διάμεση έκθεση εκτιμήθηκε ότι είναι εντός ασφαλών επιπέδων για όλες τις ομάδες πληθυσμού. Ωστόσο, το 6,6% από τους καταναλωτές υπερέβησαν την Αποδεκτή Ημερήσια Πρόσληψη (ADI) νιτρωδών (0,07 mg/kg σωματικού βάρους/ημέρα), εκ των οποίων το 20,3% ήταν παιδιά ηλικίας 0–9 ετών

Συνολικά όπως έδειξαν τα αποτελέσματα της μελέτης, το χοιρινό κρέας ήταν η κύρια αιτία πρόσληψης νιτρωδών (41,5%), ακολουθούμενο από το κρέας γαλοπούλας (32,7%) και τα λουκάνικα (23,8%), αν και διαπιστώθηκαν διακυμάνσεις μεταξύ των ηλικιακών ομάδων. Ένα σημαντικό ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών κινδύνευε να υπερβεί την ADI για νιτρώδη από την κατανάλωση μόνο επεξεργασμένου κρέατος, κυρίως από επεξεργασμένα προϊόντα από χοιρινό και γαλοπούλα, τα οποία καταναλώνονται ως μέρος μεικτών πιάτων (πιο συχνά σε τοστ, σάντουιτς και πίτσα). Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στα παιδιά ηλικίας 0-9 ετών, τα οποία είχαν μακράν το υψηλότερο ποσοστό υπέρβασης μεταξύ τους. 

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

«Υποψίες απάτης τροφίμων» στη ΕΕ τον Φεβρουάριο του 2024

Μακράν οι περισσότερες ενημερώσεις αφορούσαν σε υπολείμματα φυτοφαρμάκων σε φρούτα και λαχανικά.

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα