Παρασκευή, 2 Ιουνίου, 2023
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το δικαστήριο δικαίωσε την εφαρμογή Yuka για τα νιτρικά άλατα στα αλλαντικά – Πρόστιμο στη βιομηχανία κρέατος ABC

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΤο δικαστήριο δικαίωσε την εφαρμογή Yuka για τα νιτρικά άλατα στα αλλαντικά - Πρόστιμο στη βιομηχανία κρέατος ABC
spot_img

Είναι η πρώτη φορά που δικαιώνεται η Yuka, η οποία έχει καταδικαστεί τρεις φορές πρωτοδίκως σε παρόμοιες υποθέσεις. 

Στις 8 Δεκεμβρίου, το εφετείο της Aix-en-Provence στην νότια Γαλλία απεφάνθη υπέρ της εφαρμογής Yuka στην υπόθεση μεταξύ αυτής και της βιομηχανίας κρεάτων ABC.

H Yuka είναι μια δωρεάν εφαρμογή για κινητά, που επιτρέπει στους καταναλωτές να σαρώνουν τους γραμμικούς κώδικες των τροφίμων και των προϊόντων προσωπικής φροντίδας και να βλέπουν αμέσως τον αντίκτυπό τους στην υγεία. Για παράδειγμα, επισημαίνει με κόκκινο ή πορτοκαλί την παρουσία προβληματικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων των νιτρωδών αλάτων σε ζαμπόν και διάφορα λουκάνικα.

Το 2021, επιβλήθηκε στην εφαρμογή, να καταβάλει αποζημίωση 25.000 ευρώ και να αφαιρέσει τους ισχυρισμούς «υψηλού κινδύνου» που αποδίδεται στο πρόσθετο Ε250 (νιτρώδες νάτριο). Σύμφωνα με τη απόφαση του δικαστηρίου η Yuka κρίθηκε ένοχη για δυσφήμιση των παραγωγών λουκάνικων καλώντας τους χρήστες να υπογράψουν μια αναφορά κατά των νιτρωδών, που κατηγορούνται ότι είναι καρκινογόνα.

Πριν από λίγες ημέρες όμως, ο δικαστής τόνισε πως η εφαρμογή έχει αναφαίρετο δικαίωμα να ενημερώνει τους καταναλωτές για τους κινδύνους που εγκυμονούν για την υγεία διάφορα προϊόντα, περιλαμβανομένων και των νιτρικών αλάτων στα κρέατα, απορρίπτοντας όλους τους ισχυρισμούς της βιομηχανίας. Το δικαστήριο επέβαλε στην βιομηχανία κρέατος ABC να πληρώσει στη Yuka 20.000 ευρώ για τα δικαστικά έξοδα. Είναι η πρώτη φορά που δικαιώνεται η Yuka, η οποία έχει καταδικαστεί τρεις φορές πρωτοδίκως σε παρόμοιες υποθέσεις. 

O κολοσσός ABC, ανήκει στον αντιπρόεδρο της Γαλλικής Ομοσπονδίας Βιομηχανικών Κρεοπωλών και Εστίασης (FICT), και εκπροσωπεί τα συμφέροντα 300 εταιρειών συμπεριλαμβανομένων των Cochonou, Herta, Fleury Michon, Aosta, Madrange, Justin Bridou. Η απόφαση του εφετείου βάζει φρένο στην προσπάθεια της βιομηχανίας κρεάτων να φιμώσει την ελεύθερη πληροφόρηση υποστήριξε το Foodwatch τονίζοντας πως με έκπληξη παρακολούθησε ο δικαστής την προσπάθεια της βιομηχανίας να δημιουργήσει στους πολίτες αμφιβολίες για τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες που αποδεικνύουν τους κινδύνους των νιτρικών αλάτων στη δημόσια υγεία. Όπως τονίζει το εφετείο, η δυνατότητα της εφαρμογής να προσφέρει στους χρήστες υπογραφή μιας αναφοράς εμπίπτει στο πλαίσιο της ελευθερίας της έκφρασης.

Η δυναμική κινητοποίηση πολιτών πίσω από τη Yuka, το Foodwatch και το League Against Cancer έχει συμβάλει στο να κερδηθούν οι πρώτες μάχες στον αγώνα που αφορά τη δημόσια υγεία.

Τον περασμένο Φεβρουάριο στη Γαλλία, ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη σταδιακή μείωση των νιτρώδη αλάτων στα αλλαντικά, ενώ τον Ιούλιο, η γνώμη του ANSES (Εθνικός Οργανισμός για την Ασφάλεια των Τροφίμων, του Περιβάλλοντος και της Εργασίας) επιβεβαίωσε πως τα νιτρώδη άλατα μέσω επεξεργασμένων κρεάτων σχετίζονται με τον καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μετά από αυτή την έκθεση, η επόμενη αναμενόμενη ετυμηγορία είναι πλέον πολιτική, τονίζει το Foodwatch, καθώς η κυβέρνηση ανέλαβε να προτείνει μέτρα πριν από το τέλος του φθινοπώρου.
Λόγω των κίνδυνων για την υγεία, απαιτείται η σταδιακή απαγόρευση των νιτρικών αρχικά από τη Γαλλία και έπειτα από την Ευρώπη, γι’ αυτό και οι πολίτες θα πρέπει να συνεχίσουν να κινητοποιούνται λέει το Foodwatch. Η απλή μείωση των δόσεων των νιτρώδη αλάτων σε εθελοντική βάση τονίζει ο Υπουργός Γεωργίας, δεν είναι αποδεκτή λύση για την προστασία της δημόσιας υγείας, αφού οι κατασκευαστές αποδεικνύουν καθημερινά στα ράφια των σούπερ μάρκετ ότι τα καταφέρνουν και χωρίς αυτά τα πρόσθετα με μεγάλη γκάμα προϊόντων “χωρίς νιτρώδη”.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ανακάλυψη: Βρέθηκε η σούπερ λευκή χρωστική που θα αντικαταστήσει το διοξείδιο του τιτανίου από το… «Finding Nemo»

Ουσία της γαρίδας Pacific Cleaner, γνωστή και ως Jacques από την ταινία με το ψαράκι Nemo αντικαθιστά το Ε171 λύνοντας τα χέρια της βιομηχανίας.

Κίνδυνος ξηρασίας στην Ελλάδα – Ιδρύεται ομάδα κινδύνου από το ΥΠΑΑΤ

Η ομάδα ad hoc θα εξετάσει τον κίνδυνο ξηρασίας και τις επιπτώσεις στην Ελληνική γεωργική παραγωγή.

Τα αυτοκόλλητα βραβείων αυξάνουν τις πωλήσεις στο τυρί! Επιστημονική έρευνα

Οι καταναλωτές είναι πρόθυμοι να πληρώσουν περισσότερο για επισημάνσεις βραβείου.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα