Τα φύλλα δάφνης έχουν ένα λεπτό άρωμα και γεύση, που προέρχεται από τα αιθέρια έλαιά τους και γίνονται πιο αρωματικά καθώς μεγαλώνουν.
Τα φύλλα δάφνης είναι ένα κοινό βότανο που πολλοί χρησιμοποιούν κατά το μαγείρεμα, ειδικά το κρέας. Ενώ ορισμένοι πιστεύουν ότι προσθέτει ένα χαρακτηριστικό προφίλ γεύσης, άλλοι διαφωνούν. Παρά τις διαφορετικές απόψεις για τη μαγειρική τους αξία, το γεγονός είναι ένα: δεν πρέπει να καταναλώνονται τα ολόκληρα φύλλα δάφνης!
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Και στην Ελλάδα πωλείται το καρκινογόνο μπαχαρικό – Ειδοποίηση από το Ευρωπαϊκό RASFF (φωτο)
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Τσικνοπέμπτη: Πώς θα ψήσεις πιο υγιεινά στα κάρβουνα
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πίνετε αναψυκτικά διαίτης; Νέα μελέτη επισημαίνει τον κίνδυνο για καρδιακά νοσήματα και εγκεφαλικά από δημοφιλές γλυκαντικό
Τι είναι το φύλλο δάφνης;
Η δάφνη (επιστ.: δάφνη η ευγενής, laurus nobilis) είναι αρωματικό φυτό της οικογένειας των δαφνοειδών. Στην Ελλάδα απαντάται και αυτοφυής.
Τα φύλλα δάφνης έχουν ένα λεπτό άρωμα και γεύση, που προέρχεται από τα αιθέρια έλαιά τους και γίνονται πιο αρωματικά καθώς μεγαλώνουν. Τα φρέσκα φύλλα δάφνης έχουν σκούρο πράσινο χρώμα, ωστόσο, καθώς στεγνώνουν, αποκτούν περισσότερο χρώμα ελιάς.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Μητέρα παλεύει για δικαιοσύνη αφού έχασε το μωρό της από προϊόν της Fisher-Price που συνδέεται με 100 θανάτους
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Νέο καμπανάκι κινδύνου για τις γρανίτες
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Για πρώτη φορά ανακαλούνται γυναικεία παπούτσια λόγω σοβαρού κινδύνου πτώσεων και τραυματισμού
Τα φύλλα δάφνης είναι απολύτως ασφαλή για χρήση στη μαγειρική. Τα αιθέρια έλαια που βρίσκονται στα φύλλα του δίνουν άρωμα και γεύση. Ωστόσο, συνιστάται να αφαιρέσετε τα φύλλα από το πιάτο, πριν φάτε το τρόφιμο. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φύλλα είναι πικρά. Τα φύλλα γίνονται επίσης σκληρά και αιχμηρά όταν μαγειρεύονται.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πόλεμος στην ΕΕ για τις τροφές με βάση τα έντομα – Τι λέει Έλληνας επιστήμονας της EFSA
Τα φύλλα δεν μπορούν να αφομοιωθούν και θα παραμείνουν ολόκληρα καθώς περνούν από το πεπτικό σύστημα. Αυτό θα δημιουργήσει κίνδυνο να κολλήσουν ή να σχίσουν την εντερική επένδυση. Μπορεί επίσης να προκύψει κίνδυνος πνιγμού εάν καταπιείτε τα φύλλα.
Τα φύλλα δάφνης χρησιμοποιούνται ανέκαθεν και στη λαϊκή ιατρική για τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες.