Δημοσιεύθηκε πριν λίγες μέρες η επιστημονική γνώμη της EFSA σχετικά με την επαναξιολόγηση της θαυματίνης (E 957), όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων.
Η θαυματίνη είναι μια φυσική φυτική πρωτεΐνη, που αποτελείται από πρωτεΐνες θαυματίνης Ι και θαυματίνης ΙΙ μαζί με μικρές ποσότητες φυτικών συστατικών, που λαμβάνονται με όξινη υδατική εκχύλιση των αρωμάτων του καρπού του φυτού Thaumatococcus daniellii.
To Panel ακολούθησε το εννοιολογικό πλαίσιο για την εκτίμηση του κινδύνου ορισμένων προσθέτων τροφίμων και έκρινε ότι η θαυματίνη είναι εύπεπτη πρωτεΐνη. Υπήρχαν επαρκείς εκτιμήσεις έκθεσης και δεν υπήρχε ανησυχία όσον αφορά τη γονιδιοτοξικότητα. Δεν θα μπορούσε να εξαχθεί συμπέρασμα σχετικά με την από του στόματος αλλεργιογένεση από τα διαθέσιμα δεδομένα για τον άνθρωπο.
Επίσης, δεν παρατηρήθηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες σε μελέτες υποχρόνιας τοξικότητας σε αρουραίους και σκύλους στην υψηλότερη δόση που εξετάστηκε, και σε μελέτη προγεννητικής τοξικότητας ανάπτυξης. Η μέτρια εμπιστοσύνη στο σύνολο των αποδεικτικών στοιχείων υποστήριζε την απουσία συσχέτισης μεταξύ της έκθεσης στη θαυματίνη και των δυσμενών αποτελεσμάτων για την υγεία.
Ως εκ τούτου, η ειδική επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει ανάγκη αριθμητικής αποδεκτής ημερήσιας πρόσληψης (ADI) για τη θαυματίνη (E 957) και, με βάση ένα περιθώριο ασφάλειας (MOS) 5.417 – που θεωρείται υποεκτίμηση και προκύπτει με τη χρήση του υψηλότερου 95ου εκατοστημόριου (P95) έκθεσης του 0,48 mg/kg σωματικού βάρους ημερησίως μόνο στους καταναλωτές – δεν υπάρχει ανησυχία για την ασφάλεια της θαυματίνης (E 957) στο κανονιστικό σενάριο εκτίμησης της μέγιστης έκθεσης, που θεωρήθηκε η καταλληλότερη.
Η ειδική επιτροπή συνέστησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάσει το ενδεχόμενο θέσπισης στην ΕΕ προδιαγραφών για τη θαυματίνη (E 957) ενός νέου ορίου προδιαγραφών για την ελάχιστη συνδυασμένη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες θαυματίνης Ι και ΙΙ στο E 957, ένα όριο προδιαγραφών για τις ζύμες, τον αριθμό των μυκήτων και τη Salmonella spp. Συνέστησε επίσης τη μείωση του υφιστάμενου μέγιστου ορίου για το αρσενικό μαζί με τη συμπερίληψη μέγιστων ορίων για τον υδράργυρο και το κάδμιο.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επιστημονική γνώμη της EFSA, μπορείτε να επισκεφθείτε τον παρακάτω σύνδεσμο:
https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2021.6884