Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Έλεγχοι σε σκόνες πρωτεΐνης που πωλούνται στο διαδίκτυο για παρουσία ουσιών ντόπινγκ και για μη συμμορφώσεις

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΈλεγχοι σε σκόνες πρωτεΐνης που πωλούνται στο διαδίκτυο για παρουσία ουσιών ντόπινγκ και για μη συμμορφώσεις
spot_img

Πρωτοποριακές δοκιμές από τις αρχές και τα εργαστήρια αναλύσεων του Γραφείου Ασφάλειας Τροφίμων της Ουγγαρίας.

Με πρωτοβουλία της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων της Ουγγαρίας Nébih, έγιναν έλεγχοι σε σκόνες πρωτεΐνης τόσο  εγχώριας παραγωγής όσο και σε εισαγόμενες, για να διαπιστωθεί καταρχήν εάν περιέχουν ουσίες ντόπινγκ αλλά και εάν είναι συμμορφούμενες με την νομοθεσία.  Οι έλεγχοι έγιναν στο πλαίσιο του πρωτοποριακού προγράμματος Supermint. Πρόκειται για ένα πολύπλοκο σύστημα δοκιμών, το οποίο περιλαμβάνει μετρήσεις που πραγματοποιούνται στα εργαστήρια της Nébih, επίσημο έλεγχο των προϊόντων, οργανοληπτικές αξιολογήσεις εάν είναι απαραίτητο και συμπληρωματικές δοκιμές δημοτικότητας με εστίαση στην ποιότητα των τροφίμων. Εάν τα προϊόντα που έχουν περάσει από τον έλεγχο Supermint αξιολογηθούν θετικά λαμβάνουν τον λογότυπο της Nébih.

Οι σκόνες πρωτεΐνης ζωικής προέλευσης με βάση την πρωτεΐνη ορού γάλακτος δοκιμάστηκαν από τους εμπειρογνώμονες του Εθνικού Γραφείου Ασφάλειας της Αλυσίδας Τροφίμων (Nébih) σε συνεργασία με το Κέντρο Επιστήμης Αθλητικής Διατροφής του Ουγγρικού Πανεπιστημίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού.

 Από τις 21 σκόνες πρωτεΐνης με βάση την πρωτεΐνη ορού γάλακτος με γεύση σοκολάτας που ελέγχθηκαν, 20 προϊόντα δεν συμμορφώνονταν πλήρως με τις απαιτήσεις επισήμανσης. Υπήρχαν επίσης προβλήματα με την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, αμινοξέα και γλυκαντικά, καθώς και με τις ετικέτες στις ιστοσελίδες.

Στο Αναλυτικό Εργαστήριο του Κέντρου Επιστήμης Αθλητικής Διατροφής του Ουγγρικού Πανεπιστημίου Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού ελέγχθηκε εάν οι σκόνες πρωτεΐνης περιέχουν ουσίες ντόπινγκ. Τα αποτελέσματα ήταν καθησυχαστικά: τα τυχαία επιλεγμένα προϊόντα βρέθηκαν να είναι εντάξει από αυτή την άποψη.

Επίσης μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ζάχαρη, γλυκαντικά, αμινοξέα, βαρέα μέταλλα, βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των σκονών κυμάνθηκε από 67,9% έως 86,7%. Σε τέσσερις περιπτώσεις (19%) τα αποτελέσματα των μετρήσεων δεν αντιστοιχούσαν στην περιεκτικότητα που αναγράφεται στη συσκευασία, καθώς η πραγματική περιεκτικότητα των προϊόντων σε πρωτεΐνες ήταν χαμηλότερη από τη χαμηλότερη ανοχή. Οι εργαστηριακές δοκιμές αποκάλυψαν επιπλέον ότι η ποσότητα αμινοξέος που μετρήθηκε σε πέντε προϊόντα (24%) διέφερε από την τιμή που αναγράφεται στη συσκευασία.

Η περιεκτικότητα σε γλυκαντικές ουσίες μιας σουκραλόζης σε σκόνη πρωτεΐνης υπερέβαινε το όριο που καθορίζεται στον κανονισμό. Δύο άλλα προϊόντα με γλυκαντικές ουσίες δεν πληρούσαν τις σχετικές νομικές απαιτήσεις, διότι δεν έχει αποδειχθεί το μειωμένο ενεργειακό τους περιεχόμενο.
Δύο προϊόντα δεν συμμορφώνονταν με τη νομοθεσία για τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, καθώς στη μία περίπτωση η ημερήσια διαιτητική τιμή αναφοράς για τις προστιθέμενες βιταμίνες και σε μια άλλη περίπτωση για το μαγνήσιο δεν έφτανε την απαιτούμενη ελάχιστη διατροφική τιμή αναφοράς του 7,5% στο παρασκευασμένο ποτό.
Μόνο ένα από τα πρωτεϊνούχα προϊόντα που δοκιμάστηκαν πληρούσε πλήρως τις απαιτήσεις επισήμανσης. Υπήρξαν προβλήματα, μεταξύ άλλων, με την ονομασία, τη διατροφική επισήμανση και την αναγραφή των συστατικών.

Η δειγματοληψία πραγματοποιήθηκε μέσω επτά δικτυακών τόπων, εκ των οποίων σε πέντε περιπτώσεις οι εταιρείες που εκμεταλλεύονταν το ηλεκτρονικό κατάστημα δεν συμμορφώνονταν πλήρως με τις απαιτήσεις επισήμανσης στους δικτυακούς τόπους. Επιπλέον, η συσκευασία τριών προϊόντων δεν έφερε ουγγρική σήμανση.
Λόγω των σφαλμάτων που εντοπίστηκαν, κινήθηκαν επίσημες διαδικασίες κατά των ενδιαφερόμενων υπευθύνων επιχειρήσεων τροφίμων. Οι επίσημοι επιθεωρητές θα επιβάλλουν πρόστιμα επιθεώρησης τροφίμων, η συνολική αξία των οποίων αναμένεται να είναι περίπου 2,4 εκατομμύρια HUF (6.000€).

Τα προϊόντα βαθμολογήθηκαν από ειδικούς και λαϊκούς δοκιμαστές κατά τη διάρκεια της δοκιμής δημοτικότητας των πρωτεϊνών σε σκόνη. Παρόλο που η κατάταξη καθορίστηκε με βάση την αξιολόγησή τους, λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της επίσημης επιθεώρησης, κανένα από τα προϊόντα δεν άξιζε το λογότυπο Supermint.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα