Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ελληνικά κοτόπουλα: Διευκρινίσεις από μέλος της επιστημονικής Ομάδας που αποκάλυψε πως το 95% είναι μολυσμένα 

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕλληνικά κοτόπουλα: Διευκρινίσεις από μέλος της επιστημονικής Ομάδας που αποκάλυψε πως το 95% είναι μολυσμένα 
spot_img

Ο καθηγητής μικροβιολογίας Τροφίμων Ευστάθιος Γκιαούρης μέλος της επιστημονικής ομάδας πίσω από την μελέτη για τα ελληνικά κοτόπουλα, διευκρίνισε στο cibum τι ακριβώς συμβαίνει και καθησυχάζει τους Έλληνες καταναλωτές.

Στα τέλη Δεκεμβρίου το cibum.gr έφερε στη δημοσιότητα μελέτη Ελλήνων ερευνητών σχετικά με την παρουσία ή μη παθογόνων μικροοργανισμών, σε κρέας και σαλάτες που πωλούνται σε ελληνικά σουπερμάρκετ και καταστήματα λιανικής. Σύμφωνα με την μελέτη, που διεξήχθη από την επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Foods του MDPI, το 95% (n=57) των δειγμάτων κοτόπουλου βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένο από τουλάχιστον ένα από τα παθογόνα που εξετάστηκαν, με το 58,3% ( n = 35) να έχει μολυνθεί από δύο παθογόνα και το 5% ( n = 3 ) και από τα τρία παθογόνα. Όσον αφορά το ωμό κοτόπουλο, βακτήρια Campylobacter spp. ανακτήθηκαν από 54 δείγματα (90,0%) και Salmonella spp. ανακτήθηκαν από 9 δείγματα (15,0%), ενώ η L. monocytogenes ήταν παρούσα σε 35 δείγματα (58,3%). 

Στη δημοσίευση του Cibum απάντησε ο Σ. Γκιαούρης* Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Περιβάλλοντος, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (ΤΕΤΔ), Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Υγιεινής Τροφίμων (ΕΜΙΚΥΤ) δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις και με στόχο να καθησυχάσει τους Έλληνες καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον κ. Γκιαούρη, η παντελής εξάλειψη των παθογόνων βακτηρίων από τα κοτόπουλα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πρακτικά ανέφικτη και πως μέχρι να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος είτε δεν θα κυκλοφορούσε (νομίμως) σχεδόν κανένα κοτόπουλο στην αγορά ή αν υπήρχαν κάποια που θα κυκλοφορούσαν όντας ικανά να καλύπτουν τις απαιτήσεις μιας τέτοιας τόσο αυστηρής νομοθεσίας/στόχου θα στοίχιζαν σίγουρα πανάκριβα.

Ο κ. Γκιαούρης τονίζει επίσης πως ο Έλληνας καταναλωτής δεν έχει απολύτως τίποτα να φοβηθεί από την κατανάλωση κοτόπουλου εφόσον ακολουθεί βασικούς κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία του φαγητού του και πως τα ελληνικά κοτόπουλα δεν υστερούν σε τίποτα από αντίστοιχα προϊόντα που κυκλοφορούν σε αρκετές άλλες Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες.

Ολόκληρο το σχόλιο του καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου Σ. Γκιαούρη

“Όσον αφορά τη δημοσίευση σας σχετικά με τα αποτελέσματα της μελέτης μας (https://cibum.gr/nea/asfaleia-trofimon/ellada-to-95-ton-kotopoylon-apo-soypermarket-einai-molysmena-symfona-me-analyseis/), και με όλο το σεβασμό στο σπουδαίο έργο το οποίο φαίνεται πως επιτελείτε και όντας σίγουρος πως στόχος σας είναι πάντοτε η σωστή ενημέρωση του κοινού σας, παρακαλώ θερμά όπως δημοσιεύσετε και τη δική μου άποψη επί του θέματος, την οποία παραθέτω (εν συντομία) παρακάτω.
1.      Είναι πρακτικά εντελώς αδύνατον να αναλύσει ένας μικροβιολόγος τροφίμων κάποια νωπά τρόφιμα, όπως π.χ. κοτόπουλα, και να μην εντοπίσει σε ορισμένο ποσοστό αυτών (μικρό ή μεγάλο, ανάλογα με το δείγμα και το μικροοργανισμό στόχο) κάποια εκ των παθογόνων που και στην παρούσα μελέτη αναλύθηκαν. Ενδεικτικά αναφέρω την παρουσία σαλμονέλας στο 15% των δειγμάτων κοτόπουλου που αναλύσαμε (δλδ. στα 9 εκ των 60 δειγμάτων). Επίσης, ενδεικτικά και πάλι αναφέρω πως παλαιότερη έρευνα προ δεκαετίας περίπου από άλλους (ανεξάρτητους) Έλληνες συναδέλφους είχε εντοπίσει ποσοστό παρουσίας 60% για το συγκεκριμένο παθογόνο και τρόφιμο (άρα μάλλον τα πράγματα φαίνεται πως βελτιώνονται σε αυτόν το κομμάτι).
2.      Στόχος μας (επιστημόνων, ελεγκτικών και νομοθετικών αρχών) δεν είναι να εξαλείψουμε/απαγορεύσουμε πλήρως τη σαλμονέλλα, το καμπυλοβακτηρίδιο ή τη λιστέρια (και τα τρία πολύ σημαντικά ανθρώπινα παθογόνα) από το κοτόπουλο. Ένας τέτοιος στόχος θα ήταν σήμερα και υπό τις παρούσες συνθήκες σε όλες τις χώρες (όχι μόνο στην Ελλάδα) πρακτικά ανέφικτος (άρα και δίχως κανένα νόημα). Το σημαντικότερο όμως μέχρι να επιτευχθεί, είτε δεν θα κυκλοφορούσε (νομίμως) σχεδόν κανένα κοτόπουλο στην αγορά ή αν υπήρχαν κάποια που θα κυκλοφορούσαν όντας ικανά να καλύπτουν τις απαιτήσεις μιας τέτοιας τόσο αυστηρής (και ηλίθιας κατ’ εμέ) νομοθεσίας/στόχου θα στοίχιζαν σίγουρα πανάκριβα, με την πλειονότητα των καταναλωτών, ακόμη και σε χώρες με υψηλό ΑΕΠ, να μην μπορούν να τα αγοράσουν (αφού το κόστος παραγωγής τους θα είχε εκτοξευθεί). Άρα και αυτά τα τελευταία τρόφιμα το πιθανότερο είναι πως και πάλι δεν θα κυκλοφορούσαν ποτέ στην αγορά, αφού θα είχαν κλείσει προ πολλού οι επιχειρήσεις που τα παράγουν (λόγω οικονομικής στενότητας).
3.      Ο Έλληνας καταναλωτής δεν έχει απολύτως τίποτα να φοβηθεί από την κατανάλωση κοτόπουλου εφόσον ακολουθεί βασικούς κανόνες υγιεινής κατά την προετοιμασία του φαγητού του (όπως π.χ. επαρκές μαγείρεμα, μη πλύσιμο αυτού πριν το μαγείρεμα, μη χρησιμοποίηση των ίδιων σκευών για χειρισμό ωμών και έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων κλπ.), κάτι που η πλειοψηφία των καταναλωτών φαίνεται πως ήδη κάνει επιτυχώς εδώ και πολλά χρόνια.
4.      Τα Ελληνικά κοτόπουλα (καθώς και οι έτοιμες προς κατανάλωση σαλάτες) που αναλύσαμε (άρα και οι επιχειρήσεις που τα παράγουν) φαίνεται πως δεν υστερούν σε τίποτα από αντίστοιχα προϊόντα που κυκλοφορούν σε αρκετές άλλες Ευρωπαϊκές και άλλες χώρες, πολλές εκ των οποίων με πολύ υψηλότερο ΑΕΠ (άρα και δυνατότητα ελέγχων/παρεμβάσεων) από την Ελλάδα. Προφανώς και εξακολουθούν να υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω σημαντικών βελτιώσεων (ως προς την ποιότητα/ασφάλεια των παραγόμενων προϊόντων).
Το τελευταίο μπορεί να γίνει μόνο με τη συμμετοχή, (σωστή) επικοινωνία και συνέργεια επιστημόνων και λοιπών εμπλεκόμενων φορέων (βλ. σχετική επιστημονική μας δημοσίευση).

Σας ευχαριστώ θερμά.
Με εκτίμηση,

Σ. Γκιαούρης
Αναπληρωτής Καθηγητής
Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Σχολή Περιβάλλοντος, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (ΤΕΤΔ),
Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Υγιεινής Τροφίμων (ΕΜΙΚΥΤ)”

* Ο Δρ Γιαούρης υπηρετεί σήμερα ως Αναπλ. Καθηγητής Μικροβιολογίας Τροφίμων στο Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων και Διατροφής του Πανεπιστημίου Αιγαίου (Λήμνος, Ελλάδα). Τα κύρια ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στα παθογόνα βακτηριακά βιοφίλμ, ιδιαίτερα όσον αφορά τον κίνδυνο αυτού του εγγενούς μικροβιακού τρόπου ζωής για την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων και τον έλεγχό τους με νέες, οικονομικά αποδοτικές και βιώσιμες μεθόδους. Έχει ανακοινώσει την εργασία του >150 φορές σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά και συνέδρια.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Άρχισαν οι εγγραφές στα FEA 2024, τον θεσμό επιβράβευσης της αριστείας στον κλάδο των τροφίμων

Διάκριση, προβολή και σημαντικά έπαθλα που προσφέρουν οι χορηγοί των FΕΑ 2024 στους νικητές.

Απογοητευτικά τα αποτελέσματα της παγκόσμιας έρευνας του Campden BRI για την εκπαίδευση ασφάλειας τροφίμων στη Βιομηχανία

Αυτή είναι η 8η παγκόσμια έρευνα κατάρτισης για την ασφάλεια τροφίμων που διοργανώθηκε με την Intertek Alchemy σε συνεργασία με τις BRCGS, BSI, Intertek, SGS, SQF, TSI.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα