Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ο Γ. Ζαμπετάκης απαντά στον Σ. Γκιαούρη για την μόλυνση στα ελληνικά κοτόπουλα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ Γ. Ζαμπετάκης απαντά στον Σ. Γκιαούρη για την μόλυνση στα ελληνικά κοτόπουλα
spot_img

Απάντηση του καθηγητή Χημείας Τροφίμων Γιάννη Ζαμπετάκη*, στις διευκρινίσεις του καθηγητή Μικροβιολογίας Τροφίμων Ευστάθιου Γκιαούρη για το θέμα της μόλυνσης στα ελληνικά κοτόπουλα.

To chicken or not to chicken? This is the question!

Από την εποχή που ξεκίνησα να ασχολούμαι ερευνητικά με την υπόθεση των βαρέων μετάλλων στα Οινόφυτα και στον Ασωπό, έχω βρει ότι (συνήθως) η νομοθεσία ακολουθεί την επιστήμη κατά 10-15 χρόνια. Και εξηγούμαι: όταν βρήκαμε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα-βολβούς της εν λόγω περιοχής, ανατρέξαμε στην νομοθεσία (ΕΚ466/2001) όπου δεν υπάρχουν καν όρια για τα δυο αυτά βαρέα (και τοξικά!) μέταλλα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει “δίκτυ προστασίας” του καταναλωτή!

Πάμε τώρα στα κοτόπουλα… Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη https://cibum.gr/nea/asfaleia-trofimon/ellada-to-95-ton-kotopoylon-apo-soypermarket-einai-molysmena-symfona-me-analyseis/, βρέθηκαν υψηλότερες από τα νομικά όρια επίπεδα παθογόνων μικροοργανισμών στο κοτόπουλο: το 95% των δειγμάτων κοτόπουλου βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένο από τουλάχιστον ένα από τα παθογόνα που εξετάστηκαν, με το 58,3% να έχει μολυνθεί από δύο παθογόνα και το 5% και από τα τρία παθογόνα. Όσον αφορά το ωμό κοτόπουλο, βακτήρια Campylobacter spp. ανακτήθηκαν από το 90% των δειγμάτων, Salmonella spp. ανακτήθηκαν από το 15%, ενώ η L. Monocytogenes ήταν παρούσα σε 58,3%.

Τα ευρύματα είναι πολύ σημαντικά και ανησυχητικά! Τα δεδομένα δείχνουν ότι η εντατική εκτροφή κοτόπουλων οδηγεί σε πολύ μεγάλες επιμολύνσεις και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι καταναλωτές.

Σήμερα όμως, διάβασα στο cibum μια δήλωση του καθηγητή Γκιαούρη [Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σχολή Περιβάλλοντος, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (ΤΕΤΔ), Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Υγιεινής Τροφίμων (ΕΜΙΚΥΤ)]

Σύμφωνα με τον κ. Γκιαούρη, η παντελής εξάλειψη των παθογόνων βακτηρίων από τα κοτόπουλα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πρακτικά ανέφικτη και πως μέχρι να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος είτε δεν θα κυκλοφορούσε (νομίμως) σχεδόν κανένα κοτόπουλο στην αγορά ή αν υπήρχαν κάποια που θα κυκλοφορούσαν όντας ικανά να καλύπτουν τις απαιτήσεις μιας τέτοιας τόσο αυστηρής νομοθεσίας/στόχου θα στοίχιζαν σίγουρα πανάκριβα.

Δηλαδή, ο συνάδελφος Καθηγητής μας δηλώνει ξεκάθαρα ότι καλή η νομοθεσία αλλά τα νομικά όρια είναι τόσο αυστηρά ώστε τα παραχθέντα κοτόπουλα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία… παράνομα.

Συνεπώς, γιατί ο ΕΦΕΤ και οι ειδικοί επιστήμονες επί της Μικροβιολογίας δεν φτιάχνουν μια σχετική μελέτη προς την EFSA ώστε να αναθεωρηθούν τα νομικά όρια και να γίνουν πιο ρεαλιστικά;

Παρά να μας καθησυχάζουν;

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Μαζική τροφική δηλητηρίαση στην Ηλεία – 37 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο κέντρο υγείας

Τα θύματα έφαγαν βραστό κρέας και γλυκά σε πανηγύρι του Αγίου Γεωργίου.

Έχετε φριτέζα αέρα; Νέα μελέτη λέει ότι είναι χειρότερη από το τηγάνι!

Εκπομπές σωματιδίων και πτητικές οργανικές ενώσεις που παράγονται από οικιακή φριτέζα αέρα.

ΕΕ: Διορθωτικό στην ανακοίνωση της Επιτροπής για την επισήμανση αλκοολούχων ποτών

 Διορθώσεις στα ενδεικτικά παραδείγματα των κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2019/787.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα