ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΟ Γ. Ζαμπετάκης απαντά στον Σ. Γκιαούρη για την μόλυνση στα ελληνικά...

Ο Γ. Ζαμπετάκης απαντά στον Σ. Γκιαούρη για την μόλυνση στα ελληνικά κοτόπουλα

3 λεπτά ανάγνωσης

Απάντηση του καθηγητή Χημείας Τροφίμων Γιάννη Ζαμπετάκη*, στις διευκρινίσεις του καθηγητή Μικροβιολογίας Τροφίμων Ευστάθιου Γκιαούρη για το θέμα της μόλυνσης στα ελληνικά κοτόπουλα.

To chicken or not to chicken? This is the question!

Από την εποχή που ξεκίνησα να ασχολούμαι ερευνητικά με την υπόθεση των βαρέων μετάλλων στα Οινόφυτα και στον Ασωπό, έχω βρει ότι (συνήθως) η νομοθεσία ακολουθεί την επιστήμη κατά 10-15 χρόνια. Και εξηγούμαι: όταν βρήκαμε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις νικελίου και χρωμίου στα τρόφιμα-βολβούς της εν λόγω περιοχής, ανατρέξαμε στην νομοθεσία (ΕΚ466/2001) όπου δεν υπάρχουν καν όρια για τα δυο αυτά βαρέα (και τοξικά!) μέταλλα. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει “δίκτυ προστασίας” του καταναλωτή!

- Advertisement -

Πάμε τώρα στα κοτόπουλα… Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη https://cibum.gr/nea/asfaleia-trofimon/ellada-to-95-ton-kotopoylon-apo-soypermarket-einai-molysmena-symfona-me-analyseis/, βρέθηκαν υψηλότερες από τα νομικά όρια επίπεδα παθογόνων μικροοργανισμών στο κοτόπουλο: το 95% των δειγμάτων κοτόπουλου βρέθηκε ότι ήταν μολυσμένο από τουλάχιστον ένα από τα παθογόνα που εξετάστηκαν, με το 58,3% να έχει μολυνθεί από δύο παθογόνα και το 5% και από τα τρία παθογόνα. Όσον αφορά το ωμό κοτόπουλο, βακτήρια Campylobacter spp. ανακτήθηκαν από το 90% των δειγμάτων, Salmonella spp. ανακτήθηκαν από το 15%, ενώ η L. Monocytogenes ήταν παρούσα σε 58,3%.

Τα ευρύματα είναι πολύ σημαντικά και ανησυχητικά! Τα δεδομένα δείχνουν ότι η εντατική εκτροφή κοτόπουλων οδηγεί σε πολύ μεγάλες επιμολύνσεις και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν οι καταναλωτές.

- Advertisement -

Σήμερα όμως, διάβασα στο cibum μια δήλωση του καθηγητή Γκιαούρη [Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Σχολή Περιβάλλοντος, Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής (ΤΕΤΔ), Εργαστήριο Μικροβιολογίας & Υγιεινής Τροφίμων (ΕΜΙΚΥΤ)]

Σύμφωνα με τον κ. Γκιαούρη, η παντελής εξάλειψη των παθογόνων βακτηρίων από τα κοτόπουλα, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πρακτικά ανέφικτη και πως μέχρι να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος είτε δεν θα κυκλοφορούσε (νομίμως) σχεδόν κανένα κοτόπουλο στην αγορά ή αν υπήρχαν κάποια που θα κυκλοφορούσαν όντας ικανά να καλύπτουν τις απαιτήσεις μιας τέτοιας τόσο αυστηρής νομοθεσίας/στόχου θα στοίχιζαν σίγουρα πανάκριβα.

- Advertisement -

Δηλαδή, ο συνάδελφος Καθηγητής μας δηλώνει ξεκάθαρα ότι καλή η νομοθεσία αλλά τα νομικά όρια είναι τόσο αυστηρά ώστε τα παραχθέντα κοτόπουλα είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία… παράνομα.

Συνεπώς, γιατί ο ΕΦΕΤ και οι ειδικοί επιστήμονες επί της Μικροβιολογίας δεν φτιάχνουν μια σχετική μελέτη προς την EFSA ώστε να αναθεωρηθούν τα νομικά όρια και να γίνουν πιο ρεαλιστικά;

Παρά να μας καθησυχάζουν;

*O Γιάννης Ζαμπετάκης είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Χημείας Τροφίμων, στο Τμήμα των  Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Λίμερικ (UL) στην Ιρλανδία και “παίζει” πάντα Αριστερό Εξτρέμ.

Email: funfood16@gmail.com

Twitter: @yanzabet

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Ανάκληση-μαμούθ σε περισσότερους από 50 κωδικούς κρουασάν μεγάλης αρτοβιομηχανίας – Ανακοινώσεις σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Η Ferrero ανακοίνωσε την ανάκληση επιλεγμένων παρτίδων κατεψυγμένων προϊόντων αρτοποιίας σε επτά ευρωπαϊκές χώρες, με την απόσυρση να αφορά περισσότερους από 50 κωδικούς της Cupiello, καθώς και Nutella Croissant και Nutella Muffin

Συσκευασμένη σαλάτα πίσω από επιδημία σαλμονέλας στην Ευρώπη με 2 νεκρούς και 109 κρούσματα – Ανακοίνωση ECDC

Το ECDC καταγράφει 109 επιβεβαιωμένα κρούσματα σε 11 ευρωπαϊκές χώρες και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η έρευνα οδηγεί σε σπόρους μηδικής που διακινήθηκαν μέσω Ιταλίας

Δηλητηριάσεις από συμπληρώματα διατροφής: Στη δημοσιότητα έκθεση της Tox Info Suisse με 1.303 περιστατικά

Πενταετής ανάλυση 1.303 περιστατικών στην Ελβετία δείχνει ότι τα περισσότερα αφορούσαν παιδιά, ενώ οι σοβαρότερες δηλητηριάσεις συνδέθηκαν κυρίως με προϊόντα καφεΐνης και pre-workout