Ένας μόνο χειριστής τροφίμων σε κατάστημα στην Αυστραλία, που είχε μολυνθεί και μετέφερε τον νοροϊο στα ντόνατς ευθύνεται για επιδημία με 215 θύματα!
Από ένα μόνο ασθενή εργαζόμενο σε επιχείρηση τροφίμων, ξεκίνησε (πιθανότατα) μία επιδημία νοροΐου που επηρέασε περισσότερους από 200 ανθρώπους στην Αυστραλία. Όλα ξεκίνησαν πριν από ένα περίπου χρόνο, όταν το Υπουργείο Υγείας (ACT Health) ενημερώθηκε από τον ιδιοκτήτη ενός καταστήματος που πουλούσε ντόνατς, που παρασκευάζονταν επί τόπου, ότι μετά την κατανάλωσή τους αρρώστησαν 11 άτομα. Στη συνέχεια οι αρχές ενημερώθηκαν και για περισσότερα κρούσματα τα οποία τελικά έφτασαν στα 215! Από τις συνεντεύξεις με ασθενείς διαπιστώθηκε ότι όλοι είχαν φάει ντόνατς από το κατάστημα 24 έως 48 ώρες πριν αρρωστήσουν.
Σύμφωνα με το FSN τα πιο κοινά συμπτώματα ήταν η διάρροια, εμετός, ναυτία και κοιλιακό άλγος. Οκτώ περιπτώσεις ανέφεραν παρουσία αίματος στα κόπρανα και δύο άτομα νοσηλεύτηκαν. Όλοι οι ερωτηθέντες θαμώνες κατανάλωσαν ντόνατς που αγόρασαν από τις εγκαταστάσεις μεταξύ 20 και 24 Νοεμβρίου 2021.
Η πηγή μόλυνσης δεν επιβεβαιώθηκε από τις αρχές, αλλά υπάρχει η υποψία ότι ένας χειριστής τροφίμων που είχε μολυνθεί μετέφερε τον νοροϊο στα ντόνατς. Μετά από τους ελέγχους στο κατάστημα διαπιστώθηκε επίσης αστοχία στην υγιεινή των χεριών και στις σωστές διαδικασίες χειρισμού των τροφίμων από τους εργαζομένους. Η περίπτωση αυτή υπογραμμίζει τη σημασία του αποκλεισμού των χειριστών τροφίμων από την εργασία, όταν είναι άρρωστοι.