Στην εστία μολύνσεων εμπλέκονται μαρούλι και φύλλα σαλάτας που παράγονται στη Βρετανία.
259 άνθρωποι δηλητηριάστηκαν μετά την κατανάλωση σαλάτας σε Αγγλία, Σκωτία, Βόρεια Ιρλανδία και Ουαλία από τα τέλη Αυγούστου έως και τα τέλη Οκτωβρίου. Σύμφωνα με τις Αρχές – FSS, UKHSA και FSA- η πλειοψηφία των ασθενών είναι ενήλικες ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι ενδέχεται να εμπλέκονται μαρούλια και φύλλα σαλάτας που παράγονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά αυτό δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί.
Ο Δρ Lesley Larkin, επικεφαλής του τμήματος επιτήρησης, γαστρεντερικών λοιμώξεων και ασφάλειας τροφίμων στο UKHSA, είπε ότι η αύξηση των αναφορών οφείλεται σε ένα συγκεκριμένο στέλεχος E. coli O157.
Σχετικά με τις λοιμώξεις από E. coli
Όποιος έχει αναπτύξει συμπτώματα λοίμωξης από E. coli θα πρέπει να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει το γιατρό του για την πιθανότητα τροφικής δηλητηρίασης καθώς απαιτούνται ειδικές εξετάσεις για τη διάγνωση αυτής της λοίμωξης.
Τα συμπτώματα των λοιμώξεων από E. coli ποικίλλουν για κάθε άτομο, αλλά συχνά περιλαμβάνουν έντονες κράμπες στο στομάχι και διάρροια, η οποία είναι συχνά αιματηρή. Μερικοί ασθενείς μπορεί επίσης να έχουν πυρετό. Οι περισσότεροι ασθενείς αναρρώνουν μέσα σε πέντε έως επτά ημέρες. Άλλοι μπορεί να αναπτύξουν σοβαρά ή απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα και επιπλοκές.
Περίπου το 5 έως 10 τοις εκατό όσων έχουν διαγνωστεί με λοιμώξεις από E. coli αναπτύσσουν μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή επιπλοκή της νεφρικής ανεπάρκειας, γνωστή ως αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο (HUS).