Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου, 2024
20 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιδημία σταφυλόκοκκου σε εργαζομένους εγκατάστασης διανομής ψαριών  – Δηλητηριάστηκαν από κέρασμα συναδέλφου!

ΑρχικήΝέαΕπιδημία σταφυλόκοκκου σε εργαζομένους εγκατάστασης διανομής ψαριών  - Δηλητηριάστηκαν από κέρασμα συναδέλφου!
spot_img

Ο Σταφυλόκοκκος μπορεί να διατηρήσει την τοξικότητά του για περισσότερο από δύο μήνες σε κανονικές θερμοκρασίες και δεν αλλάζει τη μυρωδιά ή τη γεύση των τροφίμων

Οι υγειονομικές αρχές του Μέριλαντ ολοκλήρωσαν την έρευνά τους για το περιστατικό μαζικής τροφικής δηλητηρίασης που επηρέασε δεκάδες εργαζόμενους στην εγκατάσταση χονδρικής διανομής ψαριών «North Atlantic Fish Company (NAFCO) Wholesale Fish Distribution», στις 21 Οκτωβρίου και αποφάνθηκαν ότι ο Staphylococcus aureus (Staph) ήταν υπεύθυνος για την ασθένεια των 46 εργαζομένων.

Η πηγή μόλυνσης εντοπίστηκε σε ένα σπιτικό πιάτο με νουντλς που έφερε ένας υπάλληλος για κέρασμα προς τους συναδέλφους, και όχι σε οποιοδήποτε προϊόν διατροφής από την ίδια την εγκατάσταση της NAFCO. Ο εργαστηριακός έλεγχος τόσο των κλινικών δειγμάτων από προσβεβλημένα άτομα όσο και των υπολειμμάτων της καταναλωμένης τροφής επιβεβαίωσε την παρουσία βακτηρίων σταφυλόκοκκου.

Διαβάστε ακόμη: Lidl Hellas: Τι γίνεται με τα σκουλήκια στις σοκολάτες; Νέα καταγγελία για προϊόν που αγοράστηκε στην Αμαλιάδα (βίντεο)

Τι προκαλεί ο σταφυλόκοκκος

Ο Staphylococcus aureus παράγει τοξίνες που μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά γαστρεντερικά προβλήματα. Ενώ το μαγείρεμα σκοτώνει τα βακτήρια, οι τοξίνες που παράγονται παραμένουν ενεργές στα τρόφιμα, καθιστώντας τον σωστό χειρισμό των τροφίμων και τον έλεγχο της θερμοκρασίας ζωτικής σημασίας για την πρόληψη.

Η Stanley Pearlman Enterprises, η μητρική εταιρεία της NAFCO τόνισε ότι οι εγκαταστάσεις τους τηρούν αυστηρά πρωτόκολλα υγείας και ασφάλειας.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι έχουν ταξινομήσει το περιστατικό ως μεμονωμένο, που δεν ενέχει κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Οι τροφιμογενείς εστίες ασθένειας που προκαλούνται από τον S. aureus εμφανίζονται συνήθως λόγω ανθυγιεινών πρακτικών χειρισμού τροφίμων. Τα βακτήρια αυτά έχουν βρεθεί στα χέρια, τις μύτες, τους λαιμούς και στις ανοιχτές πληγές των εργαζομένων στον τομέα των τροφίμων που χειρίζονται άμεσα μη συσκευασμένα ή συσκευασμένα τρόφιμα.

Δείτε ακόμη: Μην αγοράζετε τρόφιμα από το σούπερ μάρκετ όταν γράφουν αυτό στην ετικέτα

Για την πρόληψη παρόμοιων περιστατικών τροφικής δηλητηρίασης από σταφυλόκοκκο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) συνιστούν βασικά μέτρα ασφαλείας. Το σωστό πλύσιμο των χεριών πριν από την προετοιμασία και το σέρβις του φαγητού είναι απαραίτητο. Επιπλέον, τα τρόφιμα δεν πρέπει ποτέ να αφήνονται σε θερμοκρασίες όπου τα βακτήρια μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα. Τα ευπαθή αντικείμενα πρέπει να ψύχονται εντός δύο ωρών από την προετοιμασία ή εντός μίας ώρας εάν οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος υπερβαίνουν τους 90 βαθμούς.

Δείτε ακόμη: Μετά τη Johnson & Johnson ανακαλείται κι άλλη βρεφική πούδρα με καρκινογόνο αμίαντο

Ο Σταφυλόκοκκος μπορεί να διατηρήσει την τοξικότητά του για περισσότερο από δύο μήνες σε κανονικές θερμοκρασίες και δεν αλλάζει τη μυρωδιά ή τη γεύση των τροφίμων.

Στο ίδιο βακτήριο οφειλόταν και η δηλητηρίαση των παιδιών δημοτικών σχολείων στη Λαμία από τα γεύματα του κέτερινγκ «Γιαννίτσης» στη ΒΙΠΕ Λαμίας, τον περασμένο Μάιο.

Τα παιδιά μετά από το σχολικό γεύμα (λιγκουίνι με κιμά) παρουσίασαν έντονα συμπτώματα τροφικής δηλητηρίασης. 2 παιδιά και ένα ενήλικας πήγαν στο νοσοκομείο Λαμίας. Ενδεικτικά μόνο στο 7ο Δημοτικό τα καταγεγραμμένα κρούσματα ήταν τουλάχιστον 15, με διαρκείς εμετούς και διάρροιες, ενώ μεγάλος ήταν και ο αριθμός των παιδιών με ανάλογα συμπτώματα από το Δημοτικό Σχολείο Μοσχοχωρίου (από αυτό το σχολείο είναι και τα δύο παιδιά που αναζήτησαν βοήθεια στο Νοσοκομείο) και το 14ο Δημοτικό. Περιστατικά αναφέρθηκαν και στο Δημοτικό Κομποτάδων – Μεξιατών.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο