Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
18.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνα αμπελόφυλλα από την Τουρκία εισάγονται στην Ελλάδα – Στην κορυφή των ειδοποιήσεων RASFF η Τουρκία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπικίνδυνα αμπελόφυλλα από την Τουρκία εισάγονται στην Ελλάδα – Στην κορυφή των ειδοποιήσεων RASFF η Τουρκία
spot_img

Μόνο χθες 12 Μαΐου, η πύλη RASFF δέχθηκε 15 ειδοποιήσεις από διάφορες χώρες για τρόφιμα από την Τουρκία που είναι επικίνδυνα για κατανάλωση.

Σοβαρός χαρακτηρίζεται από την Ευρωπαϊκή Πύλη Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα, RASFF, ο κίνδυνος που εγκυμονεί από τα αμπελόφυλλα προέλευσης Τουρκίας. Τα επικίνδυνα αμπελόφυλλα εξάγονται από την Τουρκία στην Ελλάδα και στην Βουλγαρία, στην οποία το προϊόν δεν πρόλαβε να διατεθεί στην αγορά.

Την RASFF ενημέρωσε η Βουλγαρία. Οι Αρχές της γειτονικής χώρας μετά από συνοριακό έλεγχο και ανάλυση του φορτίου με τα τουρκικά αμπελόφυλλα, εντόπισαν Διθειοκαρβαμιδικά – υπολείμματα φυτοφαρμάκων τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία.

Τα διθειοκαρβαμιδικά χρησιμοποιήθηκαν ως μυκητοκτόνα στη γεωργία για περίπου 80 χρόνια. Είναι γνωστό ότι η κατάχρηση τους μπορεί να εγκυμονεί κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε υπολείμματα στα φρούτα και τα λαχανικά και, κατά συνέπεια, οι καταναλωτές μπορεί να εκτεθούν σε DTC μέσω της κατάποσης τροφίμων. Προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα τοξικότητας που σχετίζονται με την υπερβολική χρήση DTF, επιβλήθηκαν με νομοθεσία μέγιστα υπολειμματικά όρια (MRL) τα οποία στην Ευρώπη είναι 0.05 mg/kg . Όμως στα αμπελόφυλλα Τουρκίας εντοπίστηκε ποσότητα 0.22 mg/kg.

Το φορτίο δεσμεύτηκε από τις Βουλγαρικές αρχές. Να σημειωθεί ότι πολύ πρόσφατα στις 17 Μαΐου η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, επαναξιολόγησε τους κινδύνους από τα διθειοκαρβαμιδικά, τονίζοντας πως πρέπει να ληφθούν μέτρα για τη μείωση της έκθεσης των καταναλωτών.

Στην κορυφή των ειδοποιήσεων RASFF η Τουρκία

Πάντως μόνο χθες 12 Ιουνίου η πύλη RASFF δέχθηκε 15! ειδοποιήσεις για επικίνδυνα τρόφιμα που παράγονται στην Τουρκία και εξάγονται στην ΕΕ, μεταξύ των οποίων λεμόνια, ρίγανη, πιπεριές, φιστίκια, φασόλια μαυρομάτικα κ.α. Το 2022 η γειτονική χώρα ήταν πρώτη σε φυτοφάρμακα στις ειδοποιήσεις RASFF.

Τον περασμένο Μάρτιο η ευρωβουλευτής του ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη με ερώτησή της στο Ευρωκοινοβούλιο έκρουσε  τoν κώδωνα  του κινδύνου για την υγεία των καταναλωτών της ΕΕ  από εισαγόμενα φρούτα και λαχανικά  από την Τουρκία με υψηλές συγκεντρώσεις φυτοφαρμάκων.

«578 ειδοποιήσεις για υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα οπωρολαχανικά καταγράφηκαν στο Σύστημα Ταχείας Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), με το 50,52% των απορρίψεων να αφορά εισαγωγές από Τουρκία», αναφέρθηκε στην ερώτηση της κ. Σπυράκη.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα