Τρίτη, 6 Ιουνίου, 2023
22.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιστήμονες ανακαλύπτουν φίλτρο νερού που απομακρύνει το 99% των PFAS

ΑρχικήΕπιστήμηΕπιστήμονες ανακαλύπτουν φίλτρο νερού που απομακρύνει το 99% των PFAS
spot_img

Nέο φίλτρο νερού μπορεί να απομακρύνει σχεδόν όλες τις τοξικές ουσίες PFAS από το πόσιμο νερό.

Μηχανικοί στο Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας ανέπτυξαν μια νέα επεξεργασία νερού -σαν φίλτρο- με τη δυνατότητα να αφαιρεί τα “για πάντα χημικά” (PFAS) από το πόσιμο νερό με ασφάλεια, αποτελεσματικότητα – και για τα καλά.

Οι PFAS είναι περίπου 12.000 ενώσεις (πάνω από 4.700 μπορούν να βρεθούν σε κοινά καθημερινά αντικείμενα) που χρησιμοποιούνται συνήθως για την παραγωγή προϊόντων ανθεκτικών στο νερό, τη θερμότητα και τυχόν λίπη. Εξαιτίας του ότι είναι τόσο ανθεκτικά, όμως, διασπώνται υπερβολικά αργά στο περιβάλλον, μολύνοντας τόσο τη φύση όσο και τους οργανισμούς στους οποίους περνά μέσα από αυτό. 

Επειδή μένουν στο σώμα και το περιβάλλον για εξίσου μεγάλο διάστημα, οι PFAS αποκαλούνται «για πάντα χημικά». Συνδέονται με την πρόκληση πληθώρας προβλημάτων υγείας στον άνθρωπο, όπως καρκίνο, νεφρική νόσο, ηπατικά προβλήματα, διαταραχές του ανοσοποιητικού και γενετικές ανωμαλίες.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η έκθεση γίνεται μέσω των τροφίμων και των καταναλωτικών προϊόντων, αλλά μπορεί επίσης να εκτεθούν από το πόσιμο νερό – ιδιαίτερα εάν ζουν σε περιοχές με μολυσμένες πηγές νερού. Για αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι έρευνες να εστιάσουν στην απομάκρυνσή των PFAS από οτιδήποτε είναι πιθανό να μολύνει με αυτές τον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο καθηγητής χημικής και βιολογικής μηχανικής του UBC, Dr. Madjid Mohseni , ο οποίος ανέπτυξε την τεχνολογία, επινόησε με την ομάδα του ένα μοναδικό προσροφητικό υλικό που μπορεί να παγιδεύει και να συγκρατεί όλα τα PFAS που υπάρχουν σε μια παροχή πόσιμου νερού. Στη συνέχεια, οι PFAS καταστρέφονται χάρη σε ειδικές ηλεκτροχημικές και φωτοχημικές τεχνικές που ανέπτυξαν.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως τα προσροφητικά μέσα τους συλλαμβάνουν έως και το 99% των σωματιδίων PFAS και μπορούν επίσης να αναγεννηθούν και ενδεχομένως να επαναχρησιμοποιηθούν. Αυτό συνεπάγεται πως μετά την απομάκρυνση των χημικών ουσιών αυτές δεν αποδίδουν τοξικά για το περιβάλλον στερεά απόβλητα.

Αν και υπάρχουν μέσα φιλτραρίσματος των μολυσματικών για το πόσιμο νερό ουσιών, όπως συστήματα ενεργού άνθρακα και ανταλλαγής ιόντων, δεν συλλαμβάνουν αποτελεσματικά τις PFAS ή απαιτούν μεγαλύτερο χρόνο θεραπείας, εξήγησε ο Δρ Mohseni.

Η ερευνητική ομάδα επικεντρώνεται επίσης στην ανάπτυξη λύσεων νερού για αγροτικές, απομακρυσμένες και αυτόχθονες κοινότητες και πρόκειται να δοκιμάσουν την τεχνολογία τους αργότερα φέτος.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσφορές και εκπτώσεις στο λιανεμπόριο: Ένας “θανάσιμος” κίνδυνος για επιχειρήσεις και καταναλωτές

Οι παρατεταμένες προσφορές και εκπτώσεις είναι ζημιογόνες για την αντίληψη των καταναλωτών, το μέλλον μιας επιχείρησης αλλά και του ίδιου του λιανεμπορίου.

Σκάνδαλο: Εταιρείες κολοσσοί γνώριζαν αλλά απέκρυπταν τους κινδύνους από τα PFAS!

Devil they Knew: Συγκάλυψη εδώ και πολλές δεκαετίες των κινδύνων των PFAS από τις εταιρείες παραγωγής αποκαλύπτει έρευνα.

Προσοχή: Μικροπλαστικά στα τρόφιμα από τις σανίδες κοπής!

Επιστημονική μελέτη προσδιορίζει τις πλαστικές σανίδες κοπής ως μια ουσιαστική πηγή μικροπλαστικών στα τρόφιμα, η οποία απαιτεί προσοχή.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα