Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επικίνδυνα βακτήρια σε όλα τα κινητά – Επιστημονική μελέτη

ΑρχικήΕπιστήμηΕπικίνδυνα βακτήρια σε όλα τα κινητά - Επιστημονική μελέτη
spot_img

Όλες οι οθόνες φέρουν τα βακτήρια E. coli, στρεπτόκοκκους κοπράνων, S. aureus και Bacillus cereus, όλα ικανά να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες.

Το smartphone μας έχει γίνει τόσο απαραίτητο, “προέκταση του χεριού” για κάποιους, μιας και με τις νέες εξελισσόμενες δυνατότητές του μπορεί να συμβάλλει στη διεκπεραίωση πολλών καθημερινών υποχρεώσεων που υπερβαίνουν την κοινωνικοποίηση και την ενημέρωση.

Με βάση τα παραπάνω, δεν αποτελεί έκπληξη που πολλοί από εμάς παίρνουμε παντού μαζί το κινητό μας, ακόμα και στο μπάνιο. Αλλά μια νέα μελέτη, που διεξήχθη από την εταιρεία πώλησης κινητών τηλεφώνων SellCell, διαπίστωσε ότι πολλά επικίνδυνα βακτήρια, όπως το E coli και το P. Aeruginosa, πολλαπλασιάζονται στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων. 

Η μελέτη, η οποία διεξήχθη τον Φεβρουάριο του 2023, πραγματοποιήθηκε βασισμένη σε δείγματα από τις οθόνες τηλεφώνου 10 ατόμων ηλικίας μεταξύ 22 και 62 ετών- 2 δείγματα από το κάθε τηλέφωνο- με τη χρήση αποστειρωμένων επιχρισμάτων ως μέρος ενός κιτ συλλογής βακτηρίων της SYSCO Environmental. Τα αποτελέσματα μετρήθηκαν σε CFU (Colony Forming Units).

Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά, καθώς το 50% των ελεγμένων οθονών περιείχαν P. aeruginosa– μικρόβιο που μπορεί να προκαλέσει λοιμώξεις στους ανθρώπους και συχνά εντοπίζεται σε νοσοκομειακές εγκαταστάσεις. Μάλιστα, το εν λόγω μικρόβιο μπορεί να προκαλέσει πνευμονία ή λοιμώξεις του αίματος.

Όλες οι οθόνες περιείχαν τα βακτήρια E. coli, στρεπτόκοκκους κοπράνων, S. aureus και Bacillus cereus, όλα ικανά να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες, αναφέρει ο ιστότοπος Food Poisoning News, που παραθέτει τα αποτελέσματα της μελέτης.

Μάλιστα, το E. Coli και το Bacillus cereus είναι αιτίες πολλών τροφιμογενών ασθενειών αν μεταφερθούν σε κάποιο τρόφιμο και μπορούν να εκδηλωθούν με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας ή πιο σοβαρά.

Αν και η μελέτη ήταν περιορισμένης έκτασης, είναι γεγονός πως τα κινητά μας τηλέφωνα φέρουν πολλά βακτήρια, λόγω της εκτεταμένης χρήσης που κάνουμε και επειδή τα μεταφέρουμε σε εξωτερικούς- δυνητικά μολυσμένους- χώρους.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές βασικές προφυλάξεις που μπορούμε να πάρουμε για να αποτρέψουμε κάποια πιθανή μόλυνση. Αρχικά, είναι καλό να μην παίρνουμε μαζί μας στο μπάνιο τα κινητά μας ή να τα αγγίζουμε με λερωμένα από τροφή χέρια. Επιπλέον, είναι καλό να απολυμαίνουμε τις οθόνες τακτικά με λίγο οινόπνευμα, ειδικά μετά από εκτεταμένη χρήση ή μετά από ένα ταξίδι.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα