Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Επιτραπέζιες ελιές: Γιατί πρέπει να τις ξεπλένουμε καλά από την άλμη τους

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕπιτραπέζιες ελιές: Γιατί πρέπει να τις ξεπλένουμε καλά από την άλμη τους
spot_img

Γιατί οι ελιές σε άλμη απαιτούν ιδιαίτερο χειρισμό.

Πολλές ποικιλίες βρώσιμων ελιών, όπως οι πράσινες και οι καλαμών συντηρούνται σε άλμη. Η άλμη στις τυποποιημένες ελιές αποτελείται συνήθως από νερό, αλάτι, ξύδι (στις καλαμών), ρυθμιστή οξύτητας: γαλακτικό οξύ ή κιτρικό οξύ. Αν οι ελιές είναι σε βαζάκι πιθανότατα έχουν παστεριωθεί και με την άλμη τελειώνουμε κάπου εκεί. Αν πρόκειται όμως για ελιές σε άλμη που πωλούνται σε τάπερ, χύμα, ή σε βαρελάκια προστίθενται στην άλμη και συντηρητικά: βενζοικό νάτριο και σορβικό κάλλιο.

Διαβάζουμε την ετικέτα λοιπόν και πράττουμε ανάλογα. Στην περίπτωση που υπάρχει συντηρητικό στην άλμη θα πρέπει πριν την κατανάλωση να ξεπλένονται καλά οι ελιές για να απομακρυνθούν τα συντηρητικά. Άλλος ένας λόγος να πλύνει κανείς τις ελιές άλμης ή ακόμα καλύτερα να τις κρατήσει 24 ώρες σε κρύο καθαρό νερό στο ψυγείο είναι να μειώσει το αλάτι που θα προσληφθεί με την κατανάλωσή τους.

Τι είναι τα βενζοϊκά άλατα

Τα βενζοϊκά άλατα χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά για τρόφιμα και ποτά. Τα πιο συχνά βενζοϊκά που μπορούμε να δούμε σε ετικέτες τροφίμων είναι βενζοϊκό νάτριο και το βενζοϊκό κάλιο. Το βενζοϊκό νάτριο (Ε211) είναι χημική ουσία με τη μορφή λευκής κρυσταλλικής σκόνης ή λευκών κόκκων, είναι άοσμο και έχει γλυκόξινη στυφή γεύση. Είναι διαλυτό σε κρύο νερό (1:2) και σε αλκοόλ (1:49) και είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο συντηρητικό που βοηθά να διατηρούνται φρέσκα πολλά συσκευασμένα τρόφιμα και ποτά – αναστέλλοντας την ανάπτυξη μικροβίων και μούχλας – όπως τουρσιά, βούτυρα, κονσερβοποιημένα τρόφιμα, σνάκ, αποξηραμένα ψάρια, πατατάκια, επιδόρπια με βάση το τυρί, τσίχλες, ελιές, σάλτσες, μαρμελάδες, γιαούρτια, αναψυκτικά ακόμα και στις μπύρες. Η συνιστώμενη μέγιστη ημερήσια πρόσληψη για ανθρώπινη κατανάλωση είναι έως 5 mg/kg σωματικού βάρους, όμως δεν επιτρέπεται η προσθήκη του σε προϊόντα για βρέφη και μικρά παιδιά.

Τι είναι το σορβικό κάλιο

Το σορβικό κάλιο (E202) είναι ένα συντηρητικό τροφίμων που χρησιμοποιείται συνήθως στη βιομηχανία αρτοποιίας για την πρόληψη της μούχλας και των παθογόνων μικροβίων. Η επισήμανση αυτού του συντηρητικού στις δηλώσεις συστατικών είναι “σορβικό κάλιο» ή “E202“. Επιτρέπεται η χρήση του βάση των κανονισμών της ΕΕ στα προιόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής και έχει την κωδικοποίηση (Ε200 Σορβικό οξύ, Ε201 Σορβικό νάτριο, Ε202 Σορβικό κάλιο). Το σορβικό κάλιο παράγεται βιομηχανικά με συνδυασμό υδροξειδίου του καλίου και σορβικού οξέος για τη δημιουργία ενός άλατος καλίου. Η μέγιστη αποδεκτή ημερήσια πρόσληψη, για ανθρώπινη κατανάλωση σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA, είναι 25 mg/kg ή 1750 mg ημερησίως για έναν μέσο ενήλικα (70 kg). Αυτή είναι μια χαμηλή δόση, η οποία μπορεί εύκολα να ξεπεραστεί, ειδικά τρώγοντας πολλά υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Νεκρό ποντίκι σε Ελληνικό κατεψυγμένο σπανάκι γνωστής εταιρείας – Επώνυμη καταγγελία στο cibum (φωτογραφίες)

O αναγνώστης του cibum αποφάσισε να κάνει επώνυμα την καταγγελία του αφού όπως εξηγεί δεν βρήκε άκρη με τις αρμόδιες υπηρεσίες

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο