Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024
20.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Δεν βάζει μυαλό ο Σκλαβενίτης – Νέο πρόστιμο

ΑρχικήΝέαΕπιχειρήσεις / ΟικονομίαΔεν βάζει μυαλό ο Σκλαβενίτης – Νέο πρόστιμο
spot_img

Παραβίαση των κανόνων ΔΙΕΠΠΥ για τον κιμά.

Στα τέλη Νοεμβρίου σε κατάστημα της αλυσίδας σουπερμάρκετ Σκλαβενίτη στο  Μοσχάτο, επιβλήθηκε πρόστιμο για παραβίαση των Κανόνων ΔΙΕΠΠΥ για τις μηχανές κοπής κιμά, σύμφωνα με  τον οποίο «Πριν από την κοπή κρέατος σε κιμά, ο κρεοπώλης υποχρεούται να καθαρίσει τελείως τη μηχανή από υπολείμματα προηγούμενης κοπής, εφόσον ο καταναλωτής το ζητήσει. Σε κάθε άλλη περίπτωση το υπόλειμμα κιμά που υπάρχει στη μηχανή δεν πρέπει να υπερβαίνει σε βάρος τα 100 γραμμάρια». Το ίδιο συνέβη σε υποκατάστημα της ίδιας αλυσίδας τον Ιούλιο και μάλιστα όχι σε μία, αλλά σε δύο μηχανές κοπής κιμά, όπου βρέθηκε υπόλειμμα κρέατος που ξεπερνούσε κατά πολύ το επιτρεπόμενο όριο (832γρ. στη μία και 182γρ. στην 2η).

Ένας από τους λόγους, πίσω από αυτόν τον κανόνα ΔΙΕΠΠΥ είναι πως ο κιμάς είναι πιο επιρρεπής στη μόλυνση σε σύγκριση με τα ολόκληρα κομμάτια κρέατος. Εάν οι παθογόνοι μικροοργανισμοί που μπορούν να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση, υπάρχουν όταν αλέθεται το κρέας, (για παράδειγμα στη μηχανή κιμά) τότε μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας του κρέατος εκτίθεται στα επιβλαβή βακτήρια. Δηλαδή, το άλεσμα επιτρέπει σε όλα τα βακτήρια που υπάρχουν στην επιφάνεια να αναμειχθούν σε όλο το κρέας βρίσκοντας μεγαλύτερο υπόστρωμα. Για αυτό το λόγο η διατήρηση κιμά μη συσκευασμένου, θεωρείται υψηλής επικινδυνότητας και όσο περισσότερο παραμένει εκτεθειμένος σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να πολλαπλασιαστούν (εάν υπάρχουν) οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.  

Δείτε επίσης: Προσοχή: Ανακαλούνται και στην Ελλάδα τα επικίνδυνα πατατάκια

Η πιο πρόσφατη περίπτωση αφορά σε σουπερμάρκετ Σκλαβενίτης, στο υποκατάστημα 632 στο Κιάτο επί της ΠΕΟ Κορίνθου-Πατρών. Κατά τον έλεγχο που διενήργησαν οι επιθεωρητές της Περιφερειακής Ενότητας Κορινθίας βρέθηκε στη μηχανή κοπής κιμά χοιρινού, υπόλειμμα κιμά προηγούμενης κοπής βάρους 0,195 kg, κατά παράβαση της παραγράφου 6 του άρθρου 20 της υπ΄. αρ.91354/24-08-2017 Υ.Α. και σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 7, ΣΤ του άρθρου 20 της εν λόγω Υ.Α. επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο 500 ευρώ.

Η αλυσίδα Σκλαβενίτης δεν είναι η μόνη που παραβιάζει το νόμο, καθώς πρόστιμο για υπόλειμμα σε μηχανή κιμά επιβλήθηκε και στο σουπερμάρκετ METRO στη Γλυφάδα στις αρχές Δεκεμβρίου καθώς και στην ΑΒ Βασιλόπουλος, ενώ δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις πώλησης προ-κομμένου κιμά, (που απαγορεύεται ρητά) όπως συνέβη με το σουπερμάρκετ BAZAAR και μόλις πριν από λίγες ημέρες και σε κρεοπωλείο στη Νέα Ιωνία.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Παγκόσμιος Πανικός για τα τρόφιμα με λογότυπο τον “βάτραχο”

Οι επίσημες αρχές πολλών χωρών αναγκάστηκαν να εκδώσουν ανακοινώσεις σχετικά με το λογότυπο βατράχου στα τρόφιμα.

Πίτσα: Πώς να αποτρέψετε την τροφική δηλητηρίαση από σαλμονέλα

Επιστημονική μελέτη για τον καταλληλότερο χρόνο ψησίματος και θερμοκρασίας, ώστε να θανατωθούν τα βακτήρια σαλμονέλας, εάν υπάρχουν στα υλικά παρασκευής.

Θάνατοι από τροφική δηλητηρίαση στο νοσοκομείο

Οι τροφικές δηλητηριάσεις στα νοσοκομεία, είναι ένας υποτιμημένος αλλά υπαρκτός και σοβαρός κίνδυνος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα