Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω των τροφίμων;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕυλογιά των πιθήκων: Ποιος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω των τροφίμων;
spot_img

Συστάσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και της βιομηχανίας τροφίμων

Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων αλλά στην Ευρώπη ο ρυθμός αύξησης είναι εντυπωσιακός. Είναι γνωστό ότι ο ιός  μπορεί να μεταδοθεί μέσω άμεσης επαφής με κάποιον που είναι άρρωστος και μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού. Όμως το ερώτημα που παρέμενε αναπάντητο είναι εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των τροφίμων. Η Αρχή ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES δεν το αποκλείει.

Σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι προς το παρόν, η μετάδοση του ιού μέσω της κατάποσης μολυσμένων τροφίμων δεν έχει τεκμηριωθεί με σαφήνεια. Ωστόσο, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο Οργανισμός ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στον άνθρωπο μέσω των τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι και το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι η μόλυνση μπορεί επίσης να μεταδοθεί από ζώα και την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.

Τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν απευθείας από ένα άτομο που είναι άρρωστο, ειδικά εάν το άτομο χειρίζεται φαγητό ενώ έχει βλάβες στο δέρμα του. Τα τρόφιμα μπορούν επίσης να μολυνθούν μέσω της επαφής με μια μολυσμένη επιφάνεια. Η μετάδοση στον άνθρωπο μέσω τροφής μπορεί στη συνέχεια να συμβεί μέσω της κατάποσης ή του χειρισμού της μολυσμένης τροφής. 

Εφαρμόστε καλές πρακτικές υγιεινής για να αποτρέψετε τον κίνδυνο μετάδοσης

Σε γενικές γραμμές, εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί από τον ιό, οι αρχές συνιστούν να απομακρυνθεί από την εργασία του και να απομονωθεί. Όταν ένας εργαζόμενος έχει μολυνθεί από τραυματισμούς στα χέρια, ανεξάρτητα από το είδος της μόλυνσης, δεν πρέπει ούτε να χειρίζεται φαγητό ούτε να μαγειρεύει για άλλους. Αυτό ισχύει και όταν έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της ευλογιάς των πιθήκων (εξάνθημα, πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση, μυϊκός πόνος κ.λπ.).

Συστάσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και των τροφίμων:

  • Οι επαγγελματίες θα πρέπει να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων για τα συμπτώματα αυτού του ιού, ώστε να μπορούν να αναφέρουν τα κρούσματα γρήγορα σε περίπτωση μόλυνσης και να παρέχουν αποτελεσματική διαχείριση των ατόμων επαφής.
  • Δεδομένου ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον, είναι σημαντικό να ακολουθούνται καλές πρακτικές υγιεινής και καλές πρακτικές καθαρισμού και απολύμανσης τόσο για τον εξοπλισμό όσο και για τους χώρους, προκειμένου να περιοριστεί η μόλυνση σε περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν μεταδοτικά άτομα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο