Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Ευλογιά των πιθήκων: Ποιος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω των τροφίμων;

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΕυλογιά των πιθήκων: Ποιος είναι ο κίνδυνος μετάδοσης μέσω των τροφίμων;
spot_img

Συστάσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και της βιομηχανίας τροφίμων

Σε παγκόσμιο επίπεδο παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων αλλά στην Ευρώπη ο ρυθμός αύξησης είναι εντυπωσιακός. Είναι γνωστό ότι ο ιός  μπορεί να μεταδοθεί μέσω άμεσης επαφής με κάποιον που είναι άρρωστος και μέσω σταγονιδίων του αναπνευστικού. Όμως το ερώτημα που παρέμενε αναπάντητο είναι εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω των τροφίμων. Η Αρχή ασφάλειας Τροφίμων της Γαλλίας ANSES δεν το αποκλείει.

Σε ανακοίνωσή της υποστηρίζει ότι προς το παρόν, η μετάδοση του ιού μέσω της κατάποσης μολυσμένων τροφίμων δεν έχει τεκμηριωθεί με σαφήνεια. Ωστόσο, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, ο Οργανισμός ανέφερε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ο κίνδυνος μετάδοσης του ιού της ευλογιάς των πιθήκων στον άνθρωπο μέσω των τροφίμων.

Υπενθυμίζεται ότι και το Βρετανικό Υπουργείο Υγείας έχει προειδοποιήσει ότι η μόλυνση μπορεί επίσης να μεταδοθεί από ζώα και την κατανάλωση μολυσμένου κρέατος.

Τα τρόφιμα μπορούν να μολυνθούν απευθείας από ένα άτομο που είναι άρρωστο, ειδικά εάν το άτομο χειρίζεται φαγητό ενώ έχει βλάβες στο δέρμα του. Τα τρόφιμα μπορούν επίσης να μολυνθούν μέσω της επαφής με μια μολυσμένη επιφάνεια. Η μετάδοση στον άνθρωπο μέσω τροφής μπορεί στη συνέχεια να συμβεί μέσω της κατάποσης ή του χειρισμού της μολυσμένης τροφής. 

Εφαρμόστε καλές πρακτικές υγιεινής για να αποτρέψετε τον κίνδυνο μετάδοσης

Σε γενικές γραμμές, εάν ένα άτομο έχει μολυνθεί από τον ιό, οι αρχές συνιστούν να απομακρυνθεί από την εργασία του και να απομονωθεί. Όταν ένας εργαζόμενος έχει μολυνθεί από τραυματισμούς στα χέρια, ανεξάρτητα από το είδος της μόλυνσης, δεν πρέπει ούτε να χειρίζεται φαγητό ούτε να μαγειρεύει για άλλους. Αυτό ισχύει και όταν έχουν συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της ευλογιάς των πιθήκων (εξάνθημα, πυρετός, πονοκέφαλος, κόπωση, μυϊκός πόνος κ.λπ.).

Συστάσεις για τους επαγγελματίες του κλάδου της εστίασης και των τροφίμων:

  • Οι επαγγελματίες θα πρέπει να αυξήσουν την ευαισθητοποίηση των εργαζομένων για τα συμπτώματα αυτού του ιού, ώστε να μπορούν να αναφέρουν τα κρούσματα γρήγορα σε περίπτωση μόλυνσης και να παρέχουν αποτελεσματική διαχείριση των ατόμων επαφής.
  • Δεδομένου ότι ο ιός μπορεί να παραμείνει στο περιβάλλον, είναι σημαντικό να ακολουθούνται καλές πρακτικές υγιεινής και καλές πρακτικές καθαρισμού και απολύμανσης τόσο για τον εξοπλισμό όσο και για τους χώρους, προκειμένου να περιοριστεί η μόλυνση σε περιοχές όπου μπορεί να υπάρχουν μεταδοτικά άτομα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Νέος κανονισμός για τις ειδικές απαιτήσεις υγιεινής για ορισμένα κρέατα, ψάρια, γαλακτοκομικά και αυγά

Ο νέος Καν. (ΕΕ) 2024/1141 που τροποποιεί τα παραρτήματα II και III του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 853/2004.

ΕΕ: Μελέτη για το παρόν και το μέλλον των εναλλακτικών πρωτεϊνών στην Ευρώπη

Οι αυξημένες ανάγκες επισιτισμού στο μέλλον μπορεί να φέρουν νέα προϊόντα από φύκια, έντομα και κρέας εργαστηρίου στη διατροφή μας.

Ασφαλή από παθογόνα τα ψάρια υδατοκαλλιέργειας σύμφωνα με την EFSA

Η Ελλάδα στην πρώτη πεντάδα των χωρών που κοινοποίησαν στο RASFF μολυσμένα εισαγόμενα ψάρια.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα