Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, κυκλοφόρησαν μια μελέτη σχετικά με τη διακόσμηση κέικ με τη λεγόμενη «γυαλιστερή σκόνη» που σχετίζεται με τοξικές δηλητηριάσεις μετάλλων.
Η διακόσμηση των τροφίμων με γυαλιστερή σκόνη και παρόμοια προϊόντα είναι μια σύγχρονη μόδα των τελευταίων ετών, η οποία διαδόθηκε σε τηλεοπτικά προγράμματα, εκπαιδευτικά βίντεο, ιστολόγια και άρθρα σε περιοδικά.
Οι σκόνες «λάμψης» που είναι ασφαλείς για κατανάλωση φέρουν συνήθως την ένδειξη «βρώσιμα» στην ετικέτα. Ωστόσο, ορισμένες γυαλιστερές σκόνες που χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά κέικ δεν είναι βρώσιμες, έχουν την επισήμανση «μη τοξικά» ή «μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς» και πρέπει να αφαιρεθούν από το τρόφιμο/γλυκό πριν από την κατανάλωση.
Το CDC προτείνει ότι απαιτείται ρητή επισήμανση που να υποδεικνύει ότι τα μη βρώσιμα προϊόντα δεν είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση για να αποφευχθεί η τροφική δηλητηρίαση
Κατά την περίοδο 2018-2019, το Υπουργείο Υγείας του Ρόουντ Άιλαντ και το Υπουργείο Υγείας και Υπηρεσιών Ανώτερων Υπηρεσιών του Μιζούρι διερεύνησαν δηλητηριάσεις από βαρέα μέταλλα που σχετίζονται με εμπορικά και οικιακά παρασκευασμένα κέικ χρησιμοποιώντας γυαλιστερή διακοσμητική σκόνη, η οποία περιείχε υψηλά επίπεδα χαλκού, μολύβδου και άλλων μετάλλων .
Οι δηλητηριάσεις αφορούσαν παιδιά που αρρώστησαν μετά την κατανάλωση τούρτας γενεθλίων. Τα κρούσματα στο Ρόουντ Άιλαντ συνδέθηκαν με κατάποση χαλκού και η περίπτωση στο Μιζούρι συνδέθηκε με αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα ενός παιδιού.
Στο Ρόουντ Άιλαντ, προϊόντα γυαλιστερής σκόνης που είχαν χρησιμοποιηθεί σε κέικ βρέθηκαν να περιέχουν υψηλά επίπεδα πολλαπλών μετάλλων.
Οι εταιρείες που παράγουν βρώσιμη σκόνη λάμψης υποχρεούνται από το νόμο να περιλαμβάνουν μια λίστα συστατικών στην ετικέτα.
Αυτά τα γεγονότα υποδεικνύουν ότι απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση από τα τμήματα δημόσιας υγείας και περαιτέρω καθοδήγηση προς τους καταναλωτές και τα αρτοποιεία για την πρόληψη ακούσιων δηλητηριάσεων. Η εκπαίδευση των καταναλωτών, των εμπορικών αρτοποιών και των επαγγελματιών της δημόσιας υγείας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους των ειδών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων είναι απαραίτητη για την πρόληψη ασθενειών και ακούσιας δηλητηρίασης από τοξικά μέταλλα και άλλα μη βρώσιμα συστατικά, σύμφωνα με τον οργανισμό.
Δείτε επίσης:
Decaf: Πόση καφεΐνη έχει ο Ντεκαφεϊνέ;
Επιστήμη: Το ελληνικό ΠΟΠ τρόφιμο που προστατεύει από τις τροφικές δηλητηριάσεις
Nescafé «μαϊμού»: Alert από τη Nestlé – Περιέχει σπασμένα γυαλιά και πλαστικά κομμάτια