Δευτέρα, 2 Οκτωβρίου, 2023
24.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

food decoration: Δηλητηριάσεις από διακοσμήσεις γλυκών – Τοξικές οι γυαλιστερές σκόνες

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμωνfood decoration: Δηλητηριάσεις από διακοσμήσεις γλυκών - Τοξικές οι γυαλιστερές σκόνες
spot_img

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, κυκλοφόρησαν μια μελέτη σχετικά με τη διακόσμηση κέικ με τη λεγόμενη  «γυαλιστερή σκόνη» που σχετίζεται με τοξικές δηλητηριάσεις μετάλλων.

Η διακόσμηση των τροφίμων με γυαλιστερή σκόνη και παρόμοια προϊόντα είναι μια σύγχρονη μόδα των τελευταίων ετών, η οποία διαδόθηκε σε τηλεοπτικά προγράμματα, εκπαιδευτικά βίντεο, ιστολόγια και άρθρα σε περιοδικά.

Οι σκόνες «λάμψης» που είναι ασφαλείς για κατανάλωση φέρουν συνήθως την ένδειξη «βρώσιμα» στην ετικέτα. Ωστόσο, ορισμένες γυαλιστερές σκόνες που χρησιμοποιούνται ως διακοσμητικά κέικ δεν είναι βρώσιμες, έχουν την επισήμανση «μη τοξικά» ή «μόνο για διακοσμητικούς σκοπούς» και πρέπει να αφαιρεθούν από το τρόφιμο/γλυκό πριν από την κατανάλωση.

Το CDC προτείνει ότι απαιτείται ρητή επισήμανση που να υποδεικνύει ότι τα μη βρώσιμα προϊόντα δεν είναι ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση για να αποφευχθεί η τροφική δηλητηρίαση

Κατά την περίοδο 2018-2019, το Υπουργείο Υγείας του Ρόουντ Άιλαντ και το Υπουργείο Υγείας και Υπηρεσιών Ανώτερων Υπηρεσιών του Μιζούρι διερεύνησαν δηλητηριάσεις από βαρέα μέταλλα που σχετίζονται με εμπορικά και οικιακά παρασκευασμένα κέικ χρησιμοποιώντας γυαλιστερή διακοσμητική σκόνη, η οποία περιείχε υψηλά επίπεδα χαλκού, μολύβδου και άλλων μετάλλων .

Οι δηλητηριάσεις αφορούσαν παιδιά που αρρώστησαν μετά την κατανάλωση τούρτας γενεθλίων. Τα κρούσματα στο Ρόουντ Άιλαντ συνδέθηκαν με κατάποση χαλκού και η περίπτωση στο Μιζούρι συνδέθηκε με αυξημένα επίπεδα μολύβδου στο αίμα ενός παιδιού.

Στο Ρόουντ Άιλαντ, προϊόντα γυαλιστερής σκόνης που είχαν χρησιμοποιηθεί σε κέικ βρέθηκαν να περιέχουν υψηλά επίπεδα πολλαπλών μετάλλων.

Οι εταιρείες που παράγουν βρώσιμη σκόνη λάμψης υποχρεούνται από το νόμο να περιλαμβάνουν μια λίστα συστατικών στην ετικέτα.

Αυτά τα γεγονότα υποδεικνύουν ότι απαιτείται αυξημένη επαγρύπνηση από τα τμήματα δημόσιας υγείας και περαιτέρω καθοδήγηση προς τους καταναλωτές και τα αρτοποιεία για την πρόληψη ακούσιων δηλητηριάσεων. Η εκπαίδευση των καταναλωτών, των εμπορικών αρτοποιών και των επαγγελματιών της δημόσιας υγείας σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους των ειδών που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων είναι απαραίτητη για την πρόληψη ασθενειών και ακούσιας δηλητηρίασης από τοξικά μέταλλα και άλλα μη βρώσιμα συστατικά, σύμφωνα με τον οργανισμό.

Δείτε επίσης:

Decaf: Πόση καφεΐνη έχει ο Ντεκαφεϊνέ;

Επιστήμη: Το ελληνικό ΠΟΠ τρόφιμο που προστατεύει από τις τροφικές δηλητηριάσεις

Nescafé «μαϊμού»: Alert από τη Nestlé – Περιέχει σπασμένα γυαλιά και πλαστικά κομμάτια

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

EFSA – Φέτα: Πράσινο φως για το ένζυμο λιπάση τριακυλογλυκερόλης στην παραγωγή φέτας και άλλων τυριών

Ο ομάδα της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν προκαλεί ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια.

Παρειδωλία: Βλέπετε κι εσείς πρόσωπα στον καφέ ή στο καμένο τοστ; Δεν είστε οι μόνοι!

Πως το φαινόμενο της παρειδωλίας, βοήθησε στην επιβίωση των προγόνων μας.

ΕΕ – Πρόσθετα: Εγκρίθηκε το ξίδι ως ρυθμιστής οξύτητας – Και το όνομα αυτού Ε 267

Για πρώτη φορά το ξίδι στον ενωσιακό κατάλογο προσθέτων τροφίμων.
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα