Τα τρόφιμα που δεν πρέπει να μαγειρεύονται στη φριτέζα αέρα, για λόγους ασφαλείας αλλά και γεύσης.
Οι φριτέζες αέρα αποτελούν πλέον τις πιο σύγχρονες και must συσκευές και όχι άδικα, αφού έχουν φέρει στις οικιακές κουζίνες μεγαλύτερη ευκολία. Ψήνουν σε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι αλλά μαγειρικά μέσα, χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια από έναν φούρνο, και το σημαντικότερο, τηγανίζουν χωρίς λάδι, που οδηγεί σε λιγότερα λιπαρά και λιγότερες θερμίδες. Ωστόσο δεν είναι ιδανική λύση για όλες τις τροφές για λόγους γεύσης αλλά και ασφάλειας καθώς μπορεί να προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στη συσκευή ή ακόμα χειρότερα και πυρκαγιά.
Πριν αναφερθούμε στα τρόφιμα που δεν ενδείκνυται να ψήνονται σε φριτέζα αέρα υπάρχουν και κίνδυνοι εγκαύματος που δεν οφείλονται στο φαγητό αλλά στην ίδια τη συσκευή. Σύμφωνα με πειράματα της Consumer report για τον κίνδυνο εγκαύματος, που αξιολόγησε πέντε δημοφιλείς φριτέζες αέρα , ορισμένα μέρη των air fryer μπορεί να ζεσταθούν αρκετά ώστε να προκαλέσουν σοβαρό έγκαυμα μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα—και είναι μέρη που μπορείτε εύκολα να τα αγγίξετε ενώ λειτουργεί η φριτέζα: το εξωτερικό του καλαθιού και ο εξαερισμός στο πίσω μέρος του ίδιου του μηχανήματος. Επιπλέον, ορισμένες περιοχές χρειάστηκαν περισσότερα από 60 λεπτά για να επανέλθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα μόνα μέρη που παρέμειναν σε ασφαλή θερμοκρασία για να τα αγγίξετε με γυμνά χέρια ήταν οι λαβές.
Το εσωτερικό του καλαθιού της φριτέζας ήταν το πιο ζεστό, φυσικά – φτάνοντας κατά μέσο όρο στους 220° C. Αλλά και το πίσω μέρος της φριτέζας, όπου βρίσκεται ο αεραγωγός, μπορεί επίσης να ζεσταθεί ανησυχητικά. Ενώ ήταν κατά μέσο όρο 90° C, η μέγιστη ένδειξη που καταγράφηκε ήταν 111° C—που είναι αρκετά ζεστό για να δημιουργήσει πρόβλημα εάν το πίσω μέρος της φριτέζας βρίσκεται κοντά σε άλλο αντικείμενο ή ακόμα και στον τοίχο, ειδικά εάν βρίσκεται ακριβώς μπροστά από την πρίζα στην οποία είναι συνδεδεμένη η φριτέζα αέρα. “Η εξαέρωση φυσά ζεστό αέρα και ενδεχομένως λίγο λίπος επίσης”, είπε ο Larry Ciufo, ανώτερος μηχανικός που επιβλέπει τις δοκιμές για μια σειρά συσκευών στο CR. Αυτός ο αέρας μπορεί να είναι αρκετά ζεστός ώστε να καταστρέψει τη μόνωση στο καλώδιο τροφοδοσίας της φριτέζας και εάν η μόνωση έχει καταστραφεί, μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο πυρκαγιάς, ή ηλεκτροπληξίας. Το εξωτερικό του καλαθιού – το οποίο οι χρήστες μπορεί να αγγίξουν, εκτός από τη λαβή – είναι επίσης επικίνδυνο: Στις δοκιμές μας, το εξωτερικό ήταν κατά μέσο όρο 82 ° C, αλλά ήταν ικανό να φτάσει σε μέγιστη θερμοκρασία 97 ° C – αρκετά υψηλή ώστε να προκαλέσει έγκαυμα μέσα σε δευτερόλεπτα.
Καλό θα είναι λοιπόν να αποφεύγετε να αγγίζετε οποιοδήποτε μέρος της φριτεζας αέρα εκτός από τη λαβή, αφήστε χώρο μεταξύ του πίσω μέρους της φριτέζας αέρα και του τοίχου ή οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου ή επιφάνειας, μην την τοποθετείτε πάνω σε πλαστικές επιφάνειες όπως σουπλά κα κρατήστε την μακριά από παιδιά και κατοικίδια μέχρι να κρυώσει τελείως.
Τα τρόφιμα που πρέπει να αποφεύγετε να μαγειρεύετε στη φριτέζα αέρα
Μαριναρισμένες τροφές
Τροφές όπως το κοτόπουλο, επικαλυμμένες με υγρή μαρινάδα, το πιο πιθανό είναι να λερώσουν όλο το σκεύος χωρίς να επιτύχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ενώ μέσα σε καυτό λάδι δημιουργείται μια τραγανή κρούστα, στη φριτέζα αέρος λόγο του ότι το λάδι δεν είναι αρκετό, η επικάλυψη θα παραμείνει ρευστή και θα αρχίζει να στάζει. Αντ’ αυτού μπορείτε να πασπαλίζετε το κοτόπουλο με στεγνή μαρινάδα όπως μπαχαρικά ή κάποιο τριμμένο άμυλο.
Οτιδήποτε με σάλτσα
Ομοίως με την προηγούμενη περίπτωση, έτσι και φαγητά με σάλτσα όπως τα λαδερά ή το κοκκινιστό, σπαγγέτι μπολονέζ ή τσίλι con carne είναι απαγορευτικό να μαγειρεύονται σε φριτέζα αέρα. Αυτό συμβαίνει επειδή το υγρό θα μπορούσε να εκτοξευθεί από τον ζεστό αέρα, πιτσιλίζοντας το εσωτερικό της φριτέζας, κάτι που μπορεί να είναι όχι μόνο “ακατάστατο” και να χρειαστεί αρκετή ώρα καθάρισμα, αλλά και επικίνδυνο.
Ποπ κορν
Οι περισσότερες φριτέζες δεν φτάνουν την απαραίτητη θερμότητα για να σκάσουν τους πυρήνες του ποπ κορν οι οποίοι μπορεί να κολλήσουν στα τοιχώματα ή στα μηχανικά στοιχεία της συσκευής, προκαλώντας πιθανώς βραχυκύκλωμα και κίνδυνο πυρκαγιάς.
Μπρόκολο
Ορισμένα λαχανικά, όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, είναι καλά στο να διατηρούν την υγρασία τους, γι’ αυτό μπορεί να γίνουν αρκετά τραγανά σε φριτέζα αέρος. Κάποια άλλα όμως όπως το μπρόκολο, μπορεί να στεγνώσουν και να γίνουν μαστιχωτά και πικρά.
Ζυμαρικά
Τα ζυμαρικά δεν μπορούν να ψηθούν σε μια φριτέζα αέρος, γιατί χρειάζονται οπωσδήποτε βράσιμο. Μπορείτε όμως να τα τοποθετήσετε σε ένα μικρό ταψί φούρνου (αφού έχουν βράσει) και να τα βάλετε στη φριτέζα αέρα μονο για να τα ξαναζεστάνετε ή να ροδίσει το πάνω μέρος.
Ρύζι
Ομοίως με τα ζυμαρικά, έτσι και το ρύζι δεν μπορεί να ψηθεί σε μια φριτέζα αέρος. Ωστόσο αν θέλετε να κάνετε έξτρα τραγανό το ήδη βρασμένο ρύζι, μπορείτε να το ψήσετε για λίγα λεπτά στο air fryer.
Βραστά αυγά
Ενώ μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια φριτέζα αέρα για να φτιάξετε βραστά αυγά, υπάρχει περίπτωση να είναι πιο λαστιχωτά και όχι τόσο σκληρά όπως γίνονται με το βράσιμο. Ωστόσο, εάν εξακολουθείτε να θέλετε να το δοκιμάσετε, μπορείτε να μαγειρέψετε μεσαίου μεγέθους αυγά κατευθείαν από το ψυγείο στους 125ο C για 10 λεπτά.
Τοστ
Καλό είναι να αποφεύγετε και να ψήσετε ψωμί ή τοστ στη φριτέζα αέρα καθώς δεν θα ψηθεί σωστά.