Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
14.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά: Αποτελέσματα ελέγχων Μαρτίου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦυτοφάρμακα σε ελληνικά φρούτα και λαχανικά: Αποτελέσματα ελέγχων Μαρτίου
spot_img

Αποτελέσματα ελέγχων Μαρτίου για υπολείμματα φυτοφαρμάκων ελληνικά λαχανικά και φρούτα.

Δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα αποτελέσματα των ελέγχων που έγιναν τον Μάρτιο για παρουσία φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης.

Τον τρίτο μήνα του 2024 διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 280 δείγματα τροφίμων (εκ των οποίων τα 45 ήταν από σουπερμάρκετ, 68 από λαϊκές αγορές, 43 από καταστήματα, από 28 καταστήματα χονδρικής, 28 στη λαχαναγορά, 10 σε αποθήκες παραγωγών και 6 από σημεία διαλογής μεταποίησης.  Το 72% ήταν εγχώρια και το 28% εισαγόμενα.

Κατανομή των σημείων δειγματοληψίας που αφορά τους ελέγχους της εσωτερικής αγοράς κατά το μήνα Μάρτιο 2024

Μεταξύ των τροφίμων που ελέχθηκαν ήταν βασιλικός, μπανάνες, ρύζι κολοκυθάκια παντζάρια, αγγούρια, αγκινάρες, μαϊντανός, μήλα, πορτοκάλια, σπανάκι πατάτες, πιπεριές, φασολάκια, σουσάμι, αγγούρια, μαρούλια, λεμόνια, καρότα, όσπρια, τομάτες, μήλα, αχλάδια, τσάι, φράουλες, κρεμμύδια, . κα.

Από το σύνολο των δειγμάτων, τα 8 εντοπίστηκαν με υπερβάσεις σε MRLs*, (ποσοστό 10%)  ενώ σε 2  ανιχνεύτηκε υπέρβαση MRLs με πιθανό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών. Υπερβάσεις εντοπίστηκαν σε αγγούρια, αγκινάρες, μαϊντανός, μήλα, πορτοκάλια, σπανάκι.

Σημειώνεται ότι στα 2 δείγματα που αναφέρεται ότι παρουσιάζουν πιθανή επικινδυνότητα για τους καταναλωτές, υπάρχει 1 υπέρβαση στην οποία έχει εντοπιστεί η δραστική ουσία Chlorpyrifos (σε πορτοκάλια). Για τη συγκεκριμένη δραστική ουσία δεν έχουν οριστεί σε επίπεδο ΕΕ τοξικολογικοί δείκτες, ως εκ τούτου τα δείγματα που έχουν υπερβάσεις από την ουσία αυτή θα θεωρούνται δυνητικά επικίνδυνα για τους καταναλωτές, μέχρι να υπάρξουν επαρκή στοιχεία που να συνηγορούν για το αντίθετο.

 Η χώρα μας το μήνα Μάρτιο 2024 έχει προχωρήσει σε μία κοινοποίηση στο «σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την κοινοποίηση άμεσων ή έμμεσων κινδύνων για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων που προέρχονται από τρόφιμα ή ζωοτροφές (iRASFF)», που αφορούσαν υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων μέσα ή πάνω σε τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Για περισσότερες λεπτομέρειες βλέπε: https://webgate.ec.europa.eu/rasff-window/screen/notification/66877

*MRL είναι το υψηλότερο επίπεδο υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων που είναι νομικά επιτρεπτό μέσα ή πάνω σε τρόφιμα ή ζωοτροφές, όταν τα φυτοφάρμακα εφαρμόζονται σύμφωνα με την ορθή γεωργική πρακτική.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο