Αξιολόγηση δημιουργίας Βιοφίλμ και αντίσταση στα αντιβιοτικά Pseudomonas spp. απομονωμένο από γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα
Το Pseudomonas spp. που προέρχεται από τα γαλακτοκομικά προϊόντα, γνωστό ότι προκαλεί αλλοίωση, μπορεί επίσης να παρουσιάσει ανθεκτικότητα στα αντιβιοτικά και να σχηματίσει βιοφίλμ, ενισχύοντας την εμμονή τους σε γαλακτοκομικά περιβάλλοντα και μολύνοντας τα τελικά προϊόντα. Μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Foods, εξέτασε το σχηματισμό βιοφίλμ και την αντοχή στα αντιβιοτικά σε 106 στελέχη
Pseudomonas spp. που απομονώθηκαν από γάλα, ορό γάλακτος και αλλοιωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.
Ο σχηματισμός βιοφίλμ σε μικροπλάκες πολυστυρενίου αξιολογήθηκε στους 6 °C και στους 25 °C με χρώση κρυσταλλικού ιώδους. Μετά από 48 ώρες, το 72% και το 65% των στελεχών Pseudomonas σχημάτισαν βιοφίλμ στους 6 °C και 25 °C, αντίστοιχα, με υψηλότερη παραγωγή βιομάζας στους 6 °C.
Η ευαισθησία στα αντιβιοτικά δοκιμάστηκε με τη μέθοδο της διάχυσης του δίσκου. Όλα τα στελέχη ήταν ευαίσθητα στην αμικασίνη και τομπραμυκίνη. Ωστόσο, το 73% των στελεχών ήταν ανθεκτικά στην αζτρεονάμη, το 28% στην ιμιπενέμη και τη δοριπενέμη, το 19% στην κεφταζιδίμη, το 13% στη μεροπενέμη και το 7% στην κεφεπίμη. Ένας πολλαπλός δείκτης αντοχής στα αντιβιοτικά (MARI) > 0,2 βρέθηκε στο 30% των στελεχών, συμπεριλαμβανομένων των πολυανθεκτικών και εκτενώς ανθεκτικών στα φάρμακα στελεχών.
Τα ευρήματα της παρούσας μελέτης υπογραμμίζουν τα Pseudomonas spp. ως επίμονους μολυσματικούς παράγοντες και δεξαμενές ανθεκτικότητας στα αντιβιοτικά σε περιβάλλοντα γαλακτοβιομηχανιών και και γαλακτοκομικών προϊόντων, θέτοντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία και οικονομικές επιπτώσεις για τη γαλακτοκομική βιομηχανία.
Για να διαβάσετε ολόκληρη τη μελέτη πατήστε ΕΔΩ