Μπορείτε να απολαμβάνετε γαριδάκια χωρίς καμία τύψη;
Τα γαριδάκια είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και πιο εθιστικά σνακ και στην κυριολεξία μας κάνει να… γλύφουμε τα δάχτυλα μας. Και μάλιστα, τώρα που μάθαμε τι είναι αυτή η πορτοκαλί σκόνη που κολλάει στα χέρια, τα γλύφουμε και χωρίς τύψεις! Μπορούμε να τα καταναλώσουμε όμως χωρίς τύψεις και για τα συστατικά που περιέχουν;
Τα γαριδάκια συνήθως παρασκευάζονται από σιμιγδάλι καλαμποκιού, αλεύρι σίτου, τυρί σε σκόνη, χρωστικές ουσίες (πάπρικα και αννάτο) και άρωμα τυριού σε σκόνη, η οποία περιέχει ορό γάλακτος, γάλα σε σκόνη, και ενισχυτικά γεύσης όπως γουανιλικό νάτριο, ινοσινικό νάτριο και όξινο γλουταμινικό νάτριο.
Όσον αφορά στο γλουταμινικό νάτριο με το όνομα Ε, Ε 621 ή MGS είναι ένα δημοφιλές ενισχυτικό γεύσης που χρησιμοποιείται ευρέως πάνω από 100 χρόνια από τη βιομηχανία τροφίμων. Αν και στο παρελθόν έχει κατηγορηθεί, πλέον η έρευνα δείχνει ότι σε μικρές ποσότητες, δεν προκαλεί καμία σημαντική ή μόνιμη βλάβη.
To γουανιλικό νάτριο (Ε627) είναι επίσης ενισχυτής γεύσης και χρησιμοποιείται σε στιγμιαία noodle, πατατάκια και άλλα σνακ, αλλαντικά συσκευασμένες σούπες και κονσέρβες λαχανικών. Παράγεται μέσω της ζύμωσης μιας ποικιλίας λαχανικών, πιο συχνά αμύλου ταπιόκας ή φυκιών. Μπορεί να αναγραφεί σε μια ετικέτα τροφίμων ως “φυσικές γεύσεις”, καθιστώντας δύσκολο να ξεχωρίσουμε εάν ένα προϊόν περιέχει αυτό το πρόσθετο. Το γουανυλικό νάτριο και το MSG συνεργάζονται για να βελτιώσουν τη γεύση των τροφίμων< δημιουργώντας μία γεύηση Umami. Η χρήση του σε τρόφιμα είναι εγκεκριμένη τόσο από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων EFSA όσο και από την αντίστοιχη των ΗΠΑ.
Τι είναι όμως το ινοσινικό νάτριο; Το ινοσινικό νάτριο με τον όνομα Ε, Ε631, είναι επίσης ενισχυτής γεύσης και συνήθως λαμβάνεται από βακτηριακή ζύμωση σακχάρων είτε από ζωικά προϊόντα. Χρησιμοποιείται και αυτό μαζί με το MGS σε επεξεργασμένα τρόφιμα για να δώσει γεύση umami και σπάνια προστίθεται μόνο του.
Το Ε 631 είναι εγκεκριμένο από EFSA, FDA και FΑΟ/ΠΟΥ. Αναφέρεται ως εγκεκριμένο πρόσθετο στον Κανονισμό 1129/2011 της ΕΕ, όμως η EFSA σε σχετική αξιολόγηση το 2014 δεν μπόρεσε να εξακριβώσει εάν η διαδικασία παρασκευής του δημιουργεί προβλήματα ασφάλειας λόγω ελλείψεων στις πληροφορίες σχετικά με τα μικροβιακά στελέχη ή τα υποστρώματα που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του.
Mέχρι σήμερα πάντως δεν έχει καθοριστεί ανώτατο ημερήσιο όριο πρόσληψης για το ινοσινικό νάτριο αν και αναμένεται νέα γνωμοδότηση από την EFSA, η οποία τον περασμένο Μάρτιο, απηύθυνε πρόσκληση για νέα δεδομένα για πολλά πρόσθετα τροφίμων μεταξύ των οποίων και το Ε 631 προκειμένου να υποβληθεί σε νέα αξιολόγηση.