Η τελική έκθεση των αρχών για τη θανατηφόρα δηλητηρίαση από τυρί.
Στα τέλη Δεκεμβρίου οι αρχές της Βρετανίας προχώρησαν σε μαζική ανάκληση τυριών της εταιρείας Mrs Kirkham’s Lancashire Chees μετά από 36 επιβεβαιωμένα κρούσματα E. coli και έναν θάνατο σε Αγγλία και Σκωτία. Τώρα η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου ( UKHSA ) έδωσε στη δημοσιότητα έκθεση για την επιδημία, σύμφωνα με την οποία επιβεβαιώθηκε πως αιτία ήταν το μη παστεριωμένο τυρί που παράγεται στη Βορειοδυτική Αγγλία.
Είκοσι περιπτώσεις ήταν γυναίκες (54%), με ηλικίες όλων των περιπτώσεων να κυμαίνονται από 7 έως 81 έτη (διάμεση ηλικία 36 έτη). Για όσους υπήρξαν διαθέσιμες πληροφορίες, το 65% (n=20) ανέφερε αιματηρή διάρροια, το 58% (n=15) εισήχθη στο νοσοκομείο και ένα επιπλέον 11% (n=4) επίσης πήγε στο νοσοκομείο. Ένα περιστατικό ανέπτυξε αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο ( HUS ) και στη συνέχεια πέθανε.
Η ανάλυση των δεδομένων ερωτηματολογίου έδειξε ότι πολλές από αυτές τις περιπτώσεις είχαν ταξιδέψει με τρένο την εβδομάδα πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων τους. Περαιτέρω συνεντεύξεις και αναλύσεις που πραγματοποιήθηκαν από το UKHSA και την PHS εντόπισαν ότι 16 από τις 17 περιπτώσεις, είχαν καταναλώσει ένα συγκεκριμένο στοιχείο μενού, το οποίο περιείχε μη παστεριωμένο τυρί, ενώ επέβαιναν σε τρένα που εκμεταλλευόταν η ίδια εταιρεία τρένων. Επιπλέον, 1 περίπτωση που δεν είχε ταξιδέψει με τρένο ανέφερε κατανάλωση της ίδιας μάρκας μη παστεριωμένου τυριού που αγόρασε από τοπικό κατάστημα. Σύμφωνα με τους αξιωματούχους η μετάδοση μπορεί να συμβεί όχι μόνο μέσω της κατανάλωσης μολυσμένων τροφίμων αλλά και από την επαφή από άτομο σε άτομο και από την επαφή με ζώα ή/και το περιβάλλον τους. Αυτή είναι η πιθανή εξήγηση του γεγονότος ότι δεν ανέφεραν όλες οι περιπτώσεις που ερωτήθηκαν ότι κατανάλωναν το συγκεκριμένο εμπλεκόμενο τυρί – τουλάχιστον 4 επιπλέον κρούσματα διαπιστώθηκε ότι είχαν προσβληθεί από μόλυνση είτε από άτομο σε άτομο είτε από περιβαλλοντική μετάδοση.
Η έρευνα στο γαλακτοκομείο
Η APHA πραγματοποίησε μια συμβουλευτική και δειγματοληπτική επίσκεψη στο αγρόκτημα που παρήγαγε το εμπλεκόμενο τυρί. Συνολικά, συλλέχθηκαν 28 περιβαλλοντικά δείγματα, συμπεριλαμβανομένων φρέσκων και παλαιωμένων κοπράνων βοοειδών από διάφορες τοποθεσίες στις εγκαταστάσεις και 2 δείγματα ιζημάτων στο νερό, και δοκιμάστηκαν για STEC από τα εργαστήρια APHA . Δύο από τα δείγματα κοπράνων βοοειδών βρέθηκαν θετικά για STEC O145. Αν και το στέλεχος εστίας δεν ανιχνεύτηκε στη δεξαμενή γάλακτος ή στα δείγματα τυριού, αυτό δεν είναι απροσδόκητο λαμβάνοντας υπόψη τους περιορισμούς της μικροβιολογικής δειγματοληψίας κατά τη διάρκεια των ερευνών. Ένα αρνητικό τεστ δεν αποδεικνύει ότι οι πρώτες ύλες ή ένα συγκεκριμένο τρόφιμο δεν είναι μολυσμένο. Η ανίχνευση του στελέχους STEC στα δείγματα κοπράνων από το κοπάδι γαλακτοπαραγωγής (στις εγκαταστάσεις που προμήθευαν το γάλα που χρησιμοποιήθηκε για την παρασκευή του μη παστεριωμένου τυριού) παρείχε πρόσθετα στοιχεία προς υποστήριξη των ευρημάτων της έρευνας.
Συστάσεις των αρχών προς τους καταναλωτές
Η κατανάλωση μη παστεριωμένου γάλακτος ενέχει εγγενή κίνδυνο προσβολής από το STEC και άλλα γαστρεντερικά παθογόνα, επομένως η FSA και η FSS συμβουλεύουν ότι οι ευάλωτες ομάδες – μικρά παιδιά, έγκυες, ηλικιωμένοι και ανοσοκατεσταλμένα άτομα – δεν πρέπει να το καταναλώνουν. Όλα τα προϊόντα που παρασκευάζονται με νωπό γάλα απαιτείται νομικά να φέρουν ετικέτα με τις λέξεις «Φτιαγμένο με νωπό γάλα» ώστε να διασφαλίζεται ότι οι καταναλωτές έχουν τις πληροφορίες που χρειάζονται για να κάνουν μια τεκμηριωμένη επιλογή, καταλήγει η έκθεση.