Ο “δικαστής” εσείς και η απόφαση σας καταλυτική, για να προστατεύσετε εσάς και την οικογένειά σας.
Μαγειρέψτε, καθαρίστε, κρυώστε και χωρίστε – αυτοί είναι οι τέσσερις ζωτικοί κανόνες για τον ασφαλή χειρισμό και την προετοιμασία των τροφίμων. Όσον αφορά στον τελευταίο “ χωρίστε” είναι από τις πιο βασικές και αποτελεσματικές πρακτικές που διασφαλίζει την ασφάλεια των τροφίμων για να μην αρρωστήσετε όταν τα καταναλώσετε.
Ο λόγος του… «διαζυγίου» μεταξύ τους είναι η διασταυρούμενη μόλυνση, μια από τις πιο κοινές αιτίες ασθενειών που προκαλούνται από τρόφιμα. Συμβαίνει όταν παθογόνοι μικροοργανισμοί μεταφέρονται ακούσια από ένα τρόφιμο ή ένα αντικείμενο σε μια άλλο, με επιβλαβείς συνέπειες που ίσως είναι και μοιραίες. Είναι ο ίδιος τρόπος που φροντίζουμε να μην κολλήσουμε εμείς μία ίωση από έναν συγγενή μας ή κάποιον συνάδελφο και τον αποφεύγουμε μέχρι να του περάσει. Μόνο που στην περίπτωση των τροφίμων η “ίωση” δεν περνάει και οι παθογόνοι μικροοργανισμοί εάν υπάρχουν, μπορούν μόνο να πολλαπλασιαστούν αν δεν λάβουμε τα μέτρα μας.
Η πρακτική αποφυγής των φίλων μας που είναι φορείς ιώσεων, πρέπει να γίνεται και με τα τρόφιμα, ιδιαίτερα όταν χειρίζεστε ωμό κρέας, πουλερικά, αυγά και θαλασσινά, επομένως κρατήστε αυτά τα τρόφιμα και τους χυμούς τους μακριά από ήδη μαγειρεμένα ή έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα και φρέσκα προϊόντα.
Το να προσέχετε τη διασταυρούμενη μόλυνση μειώνει τις τροφιμογενείς ασθένειες. Το πλύσιμο των χεριών μετά το χειρισμό ωμού κρέατος ή πουλερικών ή της συσκευασίας του και η τήρηση άλλων βημάτων μείωσης είναι απαραίτητο γιατί οτιδήποτε αγγίξετε μετά μπορεί να μολυνθεί. Για παράδειγμα: θα μπορούσατε να αρρωστήσετε μαζεύοντας ένα φρούτο και τρώγοντας το αφού χειριστείτε ωμό κρέας ή πουλερικά χωρίς να πλένετε σωστά τα χέρια σας.
Συμβουλές για τη μείωση της διασταυρούμενης μόλυνσης
Ακολουθώντας βήματα που βοηθούν στη μείωση της διασταυρούμενης μόλυνσης μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την εμφάνιση τροφιμογενούς ασθένειας. Όταν τα βακτήρια που προκαλούν τροφιμογενείς ασθένειες είναι διασταυρωμένα μολυσμένα γύρω από την κουζίνα ή σε άλλα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, είναι πιθανό να τα καταναλώσετε χωρίς να το γνωρίζετε. Ακολουθούν μερικοί τρόποι για να αποτρέψετε τη διασταυρούμενη μόλυνση γύρω από το σπίτι σας:
Κατά την προετοιμασία και το μαγείρεμα:
- Πλύνετε τα χέρια με ζεστό νερό και σαπούνι για 20 δευτερόλεπτα πριν και μετά το χειρισμό των τροφίμων: πριν το φαγητό και μετά τη χρήση του μπάνιου, την αλλαγή πάνας, τη φροντίδα ενός άρρωστου, το φύσημα της μύτης, το φτέρνισμα, το βήχα και το χειρισμό κατοικίδιων ζώων.
- Κρατήστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια και τους χυμούς τους μακριά από άλλα τρόφιμα.
- Χρησιμοποιήστε ξεχωριστές σανίδες κοπής όταν είναι δυνατόν.
- Αφού κόψετε τα ωμά κρέατα, πλύνετε το ξύλο κοπής, το μαχαίρι και το πάγκο με ζεστό, σαπουνόνερο.
- Μην επαναχρησιμοποιείτε ποτέ υλικά συσκευασίας από ωμό κρέας ή πουλερικά με άλλα είδη διατροφής.
- Καταστρέψτε τυχόν βακτήρια που προκαλούν ασθένειες μαγειρεύοντας το κρέας και τα πουλερικά σε μια ασφαλή εσωτερική θερμοκρασία όπως μετράται από ένα θερμόμετρο τροφίμων.
Όταν ψωνίζετε:
- Διαχωρίστε το ωμό κρέας, τα πουλερικά και τα θαλασσινά από τα προϊόντα και τα άλλα τρόφιμα στο καλάθι αγορών και στο ψυγείο σας.
- Τοποθετήστε τα τρόφιμα σε πλαστικές σακούλες για να αποφύγετε να στάζουν οι χυμοί τους, που μπορεί να περιέχουν επιβλαβή βακτήρια, σε άλλα τρόφιμα.
Κατά την αποθήκευση τροφίμων:
- Το ωμό κρέας και τα πουλερικά πρέπει να τυλίγονται με ασφάλεια για να αποτρέπεται η είσοδος χυμού κρέατος σε άλλα τρόφιμα.
- Κατά την απόψυξη στο ψυγείο, τοποθετήστε το κατεψυγμένο ωμό κρέας ή πουλερικά σε μια σακούλα, πιάτο ή τηγάνι για να αποτρέψετε τη διαρροή χυμού.
Κατά το ψήσιμο στη σχάρα:
- Μην χρησιμοποιείτε την ίδια πιατέλα, ξύλο κοπής ή σκεύη για ωμά και μαγειρεμένα φαγητά. Τα επιβλαβή βακτήρια που υπάρχουν στο ωμό κρέας και τα πουλερικά και οι χυμοί τους μπορούν να μολύνουν τα μαγειρεμένα τρόφιμα.
Πληροφορίες από FSIS USDA