Το 25% των ενημερώσεων ήταν για κινέζικα και το 19% για Τούρκικα προϊόντα.
Η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα RASFF δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σχετικά με τους κινδύνους στα τρόφιμα και κάθε μέρα ανεβαίνουν ενημερώσεις από διάφορες χώρες για προϊόντα από διάφορες χώρες που κρύβουν κινδύνους (βιολογικούς, χημικούς, φυσικούς) για την υγεία των καταναλωτών.
Σήμερα όμως τα Κινέζικα και τα Τουρκικά προϊόντα κυριάρχησαν καταλαμβάνοντας τα προϊόντα από την Κίνα το 25% των ειδοποιήσεων και τα προϊόντα από την Τουρκία το 19%. Καμία άλλη χώρα προέλευσης επικίνδυνων προϊόντων δεν είχε πάνω από μία ειδοποίηση.
Πιο συγκεκριμένα στο RASFF μόνο σήμερα 29 Ιανουαρίου 2024 στις 16 ειδοποιήσεις οι 4 αφορούσαν σε κινέζικα προϊόντα. Δηλαδή παρουσία ζωικού DNA σε σνακ από σόγια -απάτη, νοθεία,- (διανέμεται σε 6 χώρες), ορυκτέλαιο σε ρύζι μπασμάτι (διανέμεται σε δύο χώρες), υποψία απάτης σε προϊόντα πουλερικών (διανομή σε δύο χώρες) και οξείδιο του αιθυλενίου σε βότανα (εξάγεται από την Κίνα στο Βέλγιο).
Οι 3 στις 16 ειδοποιήσεις (19%) ήταν για προϊόντα από την Τουρκία και αφορούσαν σε φυτοφάρμακα σε φρέσκο πιπέρι, Αφλατοξίνη Β1 και ολικές αφλατοξίνες σε αποξηραμένα σύκα και Ολικές αφλατοξίνες σε αποξηραμένα σύκα Τουρκίας. Και οι τρεις ειδοποιήσεις για τα τουρκικά προϊόντα είχαν την επισήμανση κινδύνου για τους καταναλωτές «σοβαρός».
Οι χώρες που ενημέρωσαν για τα τούρκικα προϊόντα ήταν Βουλγαρία και Γαλλία και για τα κινέζικα Ιταλία Γερμανία και Βέλγιο.