Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
17.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

“Γλέντι” σήμερα στο RASFF για προϊόντα από Τουρκία και Κίνα

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια Τροφίμων“Γλέντι” σήμερα στο RASFF για προϊόντα από Τουρκία και Κίνα
spot_img

Το 25% των ενημερώσεων ήταν για κινέζικα και το 19% για Τούρκικα προϊόντα.

Η Ευρωπαϊκή πλατφόρμα RASFF δημιουργήθηκε για να διασφαλίσει την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, σχετικά με τους κινδύνους στα τρόφιμα και κάθε μέρα ανεβαίνουν ενημερώσεις από διάφορες χώρες για προϊόντα από διάφορες χώρες που κρύβουν κινδύνους (βιολογικούς, χημικούς, φυσικούς) για την υγεία των καταναλωτών.

Σήμερα όμως τα Κινέζικα και τα Τουρκικά προϊόντα κυριάρχησαν καταλαμβάνοντας τα προϊόντα από την Κίνα το  25% των ειδοποιήσεων και τα προϊόντα από την Τουρκία το 19%. Καμία άλλη χώρα προέλευσης επικίνδυνων προϊόντων δεν είχε πάνω από μία ειδοποίηση.

 Πιο συγκεκριμένα στο RASFF μόνο σήμερα 29 Ιανουαρίου 2024 στις 16 ειδοποιήσεις οι 4 αφορούσαν σε κινέζικα προϊόντα. Δηλαδή παρουσία ζωικού DNA σε σνακ από σόγια  -απάτη, νοθεία,- (διανέμεται σε 6 χώρες), ορυκτέλαιο σε ρύζι μπασμάτι (διανέμεται σε δύο χώρες), υποψία απάτης σε προϊόντα πουλερικών (διανομή σε δύο χώρες) και οξείδιο του αιθυλενίου σε βότανα (εξάγεται από την Κίνα στο Βέλγιο).

Οι 3 στις 16 ειδοποιήσεις (19%) ήταν για προϊόντα από την Τουρκία και  αφορούσαν σε φυτοφάρμακα σε φρέσκο πιπέρι, Αφλατοξίνη Β1 και ολικές αφλατοξίνες σε αποξηραμένα σύκα και Ολικές αφλατοξίνες σε αποξηραμένα σύκα Τουρκίας. Και οι τρεις ειδοποιήσεις για τα τουρκικά προϊόντα είχαν την επισήμανση κινδύνου για τους καταναλωτές «σοβαρός».

Οι χώρες που ενημέρωσαν για τα τούρκικα προϊόντα ήταν Βουλγαρία και Γαλλία και για τα κινέζικα Ιταλία Γερμανία και Βέλγιο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα