Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
15.7 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Γυάλινα δοχεία τροφίμων: Σύστημα ανίχνευσης X-Ray για τον εντοπισμό γυάλινων θραυσμάτων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΓυάλινα δοχεία τροφίμων: Σύστημα ανίχνευσης X-Ray για τον εντοπισμό γυάλινων θραυσμάτων
spot_img

Αν και η πιο δημοφιλής συσκευασία τροφίμων και ποτών είναι η γυάλινη, εντούτοις ενέχει σοβαρό κίνδυνο για την υγεία του καταναλωτή εάν σπάσει και κάποιο κομμάτι βρεθεί μέσα στο τρόφιμο.

Στη βιομηχανία τροφίμων, εκτός από τη βιωσιμότητα, στο επίκεντρο βρίσκεται η ασφάλεια του καταναλωτή. Η επιλογή συσκευασιών ασφαλείας για το προϊόν αλλά και για τον άνθρωπο είναι βασικό κριτήριο της επιλογής τους. Νούμερο ένα δημοφιλής συσκευασία παγκοσμίως, είναι το γυαλί. Κατασκευασμένο από φυσικές πρώτες ύλες και 100% ανακυκλώσιμο, είναι απαραίτητο για την καθημερινότητα και το μόνο υλικό συσκευασίας που έχει χαρακτηριστεί ως GRAS (Generally Recognised as Safe), από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

Εκτός από την ασφάλεια, παρέχει και μια μοναδική αισθητική σε σχέση με άλλα προϊόντα συσκευασίας γι ́αυτό
και η δημοτικότητα του όλο ένα και αυξάνεται. Ποιος μπορεί να φανταστεί άλλωστε τα ποτά και τα αρώματα σε διαφορετική συσκευασία;
Επιπλέον, έρευνα από τη Βρετανική Συνομοσπονδία Κατασκευαστών Γυαλιού (BGMC) δείχνει ότι το 70% των καταναλωτών πιστεύει ότι η γυάλινη συσκευασία υποδηλώνει ποιότητα.

Ωστόσο η εύρεση ενός θραύσματος γυαλιού σε ένα προϊόν αποτελεί υγειονομικό σφάλμα και εκτός από επιμόλυνση του ίδιου του προϊόντος, μπορεί να απειλήσει τη δημόσια υγεία. Ολοένα και περισσότερες εταιρίες στοχεύουν στην αποφυγή τέτοιων περιστατικών καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν ισχυρό πλήγμα για την υστεροφημία τους. Μια τεχνολογία ακτίνων X, προς ανίχνευση τέτοιων θραυσμάτων πριν τη χορήγηση του προϊόντος στον προμηθευτή, αναμένεται να λύσει σε μεγάλο βαθμό το πρόβλημα. Η συγκεκριμένη τεχνολογία ανταποκρίνεται πλήρως σε αυτά που προτάσσει η Παγκόσμια Πρωτοβουλία για την Ασφάλεια των Τροφίμων (GFSI)αλλά και η Ανάλυση Κινδύνων και Πρόληψη με βάση τον Κίνδυνο Στοιχεία ελέγχου (HARPC).

Σύμφωνα με άρθρο της Mettler Toledo στο New Food, δεν είναι όλα τα δοχεία ιδανικά προς ανίχνευση με ακτίνες X και κάποια μπορεί να είναι ιδιαίτερα απαιτητικά. Τα απλά σχήματα ευνοούν αυτήν τη τεχνική, τα οποία στην κάτοψη τους δεν δημιουργούν τυφλά σημεία. Οπότε όσο πιο περίπλοκο είναι ένα σχήμα τόσο πιο δύσκολα είναι προσβάσιμο στις ακτίνες X. Ακόμα κι αν δεν υπάρχουν ανωμαλίες όσον αφορά το συνολικό βάρος και το εξωτερικό σχήμα των γυάλινων βάζων, οι διακυμάνσεις στο πάχος του γυαλιού γύρω από τη βάση έχουν άμεσο αντίκτυπο στην επιθεώρηση με ακτίνες Χ.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο