Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024
21.3 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Φιστίκια με αφλατοξίνες διανεμήθηκαν σε 26 χώρες και στην Ελλάδα – Ειδοποίηση RASFF

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΦιστίκια με αφλατοξίνες διανεμήθηκαν σε 26 χώρες και στην Ελλάδα - Ειδοποίηση RASFF
spot_img

Τα φιστίκια είναι προελεύσεως Ιράν.

Σε 26 χώρες διανεμήθηκε βιολογικός καρπός φιστικιών –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- ο οποίος περιέχει επικίνδυνες για την υγεία αφλατοξίνες. Τα φιστίκια είναι προελεύσεως Ιράν και την ευρωπαϊκή πύλη έγκαιρης ειδοποίησης για τα τρόφιμα RASFF, ενημέρωσε η Λιθουανία η οποία εντόπισε τις επικίνδυνες ουσίες μετά από τυχαίους ελέγχους στην αγορά.

Στους καρπούς των φιστικιών ανιχνεύτηκε αφλατοξίνη Β1 90,92 ± 21,73 μg/kg – ppb με μέγιστο όριο  8,0 μg/kg – ppb και ολική αφλατοξίνη 97,52 ± 21,95 μg/kg – ppb με μέγιστο τα 10,0 μg/kg – ppb.

Τα φιστίκια που ανακλήθηκαν διανέμονται σε 26 χώρες: Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Κύπρο, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Φινλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιράν, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Ολλανδία, Νορβηγία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία, Σουηδία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και Ηνωμένο Βασίλειο.

Η χρόνια έκθεση σε αφλατοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε ηπατική βλάβη ή καρκίνο του ήπατος, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσες παθήσεις όπως η λοίμωξη από ηπατίτιδα Β. Η αναπνοή στα σπόρια του μύκητα του ασπεργίλλου μπορεί επίσης να προκαλέσει ερεθισμό ή βλάβη στους πνεύμονες, και πάλι, ειδικά σε άτομα με προϋπάρχουσα πνευμονική νόσο, όπως η φυματίωση ή η ΧΑΠ. Επιπλέον η κατανάλωση αφλατοξινών μπορεί να προκαλέσει δηλητηρίαση που λέγεται αφλατοξίνωση, με εμετό και κοιλιακό άλγος.

Τα φιστίκια βρίσκονται στην κορυφή της λίστας μολύνσεων από αφλατοξίνες αλλά και τα αποξηραμένα φρούτα μπορούν να φέρουν αυτές τις τοξίνες με πιο ευπαθές το αποξηραμένο σύκο το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή συχνότητα εμφάνισης αφλατοξινών και κυρίως σε προϊόντα όπου εξακολουθούν να εφαρμόζονται φυσικές μέθοδοι στεγνώματος στον ήλιο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Καρκινογόνες ουσίες σε λαδόκολλα ψησίματος – Ευρήματα νέας μελέτης

Επιβραδυντικά φλόγας και καρκινογόνες ουσίες πάνω από τα ρυθμιστικά όρια σε ορισμένα «οικολογικά» χαρτιά ψησίματος.

Φυτοφάρμακα σε τρόφιμα: Δημοσιεύτηκε η έκθεση της EFSA για το 2022

Συστάσεις στους διαχειριστές κινδύνου για την αύξηση της αποτελεσματικότητας των ευρωπαϊκών συστημάτων ελέγχου.

ΠΡΟΣΟΧΗ στο ραβέντι σε συνταγές – Σοβαρός κίνδυνος

Το υπουργείο τροφίμων, γεωργίας και αλιείας της Δανίας προειδοποιεί: Μη τρώτε τα φύλλα από ραβέντι.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα