Παρασκευή, 22 Νοεμβρίου, 2024
13.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η αγωνία της Σκωτίας για την αλλαγή του νόμου περί Ασφάλειας Τροφίμων

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ αγωνία της Σκωτίας για την αλλαγή του νόμου περί Ασφάλειας Τροφίμων
spot_img

H Σκωτσέζικη Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων κρούει των “κώδωνα του κινδύνου” για την απομάκρυνση των προτύπων ασφάλειας από τους νόμους της ΕΕ

Στις 31 Ιανουαρίου, για να σηματοδοτήσει τη διετή επέτειο από την ολοκλήρωση του Brexit, η Βρετανική κυβέρνηση παρουσίασε τα σχέδιά της για την υποβολή του νομοσχεδίου “Retained EU Law” της ΕΕ (Ανάκληση και Μεταρρύθμιση). Δηλαδή ποια νομοθεσία της ΕΕ θα αλλάξει και ποια θα μείνει ως έχει. Η Βρετανία μεταξύ άλλων αποφάσισε να αλλάξει και την νομοθεσία για την ασφάλεια τροφίμων. Όμως η Αρχή ασφάλειας Τροφίμων της Σκωτίας -Food Standards Scotland (FSS)- σε ανακοίνωση που ανήρτησε στην ιστοσελίδα της προειδοποιεί για σημαντικούς κινδύνους και επιπτώσεις στους Σκωτσέζους καταναλωτές σε σχέση με την ασφάλεια και τα πρότυπα των τροφίμων, εάν αλλάξουν οι νόμοι που ισχύουν στην ΕΕ. Οι Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Σκωτίας υποστηρίζει πως το νέο νομοσχέδιο, το οποίο δημοσιεύθηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 2022, δεν παρέχει προστασία στους καταναλωτές σχετικά με τα τρόφιμα. Η FSS τονίζει πως η τηρούμενη, όσο ήταν το ΗΒ στην ΕΕ και για την μεταβατική περίοδο του BREXIT, ευρωπαϊκή νομοθεσία, μεταξύ άλλων, υποχρεώνει τις επιχειρήσεις να επισημαίνουν τα αλλεργιογόνα και να παρέχουν σαφείς πληροφορίες για τα τρόφιμα στους καταναλωτές. Περιορίζει επίσης τη χρήση απολυμαντικών στο κρέας, για παράδειγμα πλύσεις με χλώριο στο κοτόπουλο, καθώς και ορίζει τα μέγιστα επιτρεπόμενα επίπεδα χημικών ρύπων στα τρόφιμα. Τέτοιου είδους σταθερές θα εκλείψουν μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου.

Η FSS υπογραμμίζει, ως πιο βασικό επιχείρημα για την μη αλλαγή της ισχύς της νομοθεσίας της ΕΕ για την ασφάλεια τροφίμων, ότι ο νέος νόμος του ΗΒ τελικά οδηγεί τις επιχειρήσεις τροφίμων της χώρας στο να διατηρούν χαμηλότερα επίπεδα υγιεινής και ασφάλειας τροφίμων, εις βάρος της υγείας των καταναλωτών.

Αυτό το νομοσχέδιο επηρεάζει επίσης άμεσα την προστασία σε σχέση με την ασφάλεια και τη σύνθεση των παιδικών τροφών και άλλες ευάλωτες ομάδες, που θα μπορούσαν επίσης να επηρεαστούν, λέει η FSS. Εάν δεν ληφθούν μέτρα, τα οποία θα απαιτούσαν σημαντικούς πόρους σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα, για να παραμείνουν αυτά τα πρότυπα στη νομοθεσία και να διατηρηθεί αποτελεσματικά η προστασία των καταναλωτών, αυτές οι διασφαλίσεις θα εκλείψουν στις 31 Δεκεμβρίου 2023. Η FSS προτείνει να διατεθούν πόροι για τη θέσπιση νέου νόμου για τη διατήρηση της υπάρχουσας νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών της Σκωτίας.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

455 δηλητηριάσεις από τις σοκολάτες Kinder – Η Foodwatch επανέρχεται με νέες καταγγελίες εναντίον της Ferrero

Η συνέχεια της πολύκροτης υπόθεσης με τις πολλαπλές σαλμονελλώσεις.

ΕΕ: Δημοσιεύτηκε ο τροποποιητικός κανονισμός για τα όρια της Listeria monocytogenes στα τρόφιμα

Επικαιροποιήθηκαν τα κριτήρια ασφάλειας στο παράρτημα του καν. (ΕΚ) 2073/2005.

Θάνατος Δ. Σούρα: Μπορεί η τροφική δηλητηρίαση από Staphylococcus aureus να προκαλέσει σηψαιμία; Του Δρ Φ. Γαΐτη

Η αιτία θανάτου του γνωστού ψυχιάτρου, εγείρει ερωτήματα κατά πόσο η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με Staphylococcus aureus θα μπορούσε να προκαλέσει αντίστοιχης σοβαρότητας ασθένεια.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο