Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024
22.8 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η απάντηση της ΕΕ στη απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την απαγόρευση του διοξειδίου του τιτανίου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ απάντηση της ΕΕ στη απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου για την απαγόρευση του διοξειδίου του τιτανίου
spot_img

Αναταραχή στην βιομηχανία τροφίμων από την απόφαση του ευρωπαϊκού δικαστηρίου, καθώς κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα ισχύσει στο μέλλον και εάν θα αρθεί η όχι η απαγόρευση της χρήσης διοξειδίου του τιτανίου στα τρόφιμα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ως πρώτη αντίδραση δήλωσε χθες ότι αξιολογεί την απόφαση του Ευρωπαϊκού δικαστηρίου το οποίο ανέτρεψε τον χαρακτηρισμό του διοξειδίου του τιτανίου ως καρκινογόνου. Η απόφαση εκτός του ότι προκαλεί νέα αναταραχή στη βιομηχανία τροφίμων που ακόμα προσπαθεί να προσαρμοστεί στο δεδομένο της απαγόρευσης, δεν είναι ακόμη σαφές το πώς θα επηρεάσει την απαγόρευση και ουδείς γνωρίζει εάν θα αρθεί ή όχι. 

Ο εκπρόσωπος της ΕΕ Adalbert Jahnz, σύμφωνα με το bloomberg law δήλωσε ότι η Επιτροπή, δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης. «Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση του δικαστηρίου και θα τη μελετήσουμε προσεκτικά», είπε.

Μετά την απαγόρευση του διοξειδίου του τιτανίου (TiO2στα τρόφιμα που επέβαλε η ΕΕ, η οποία τέθηκε σε πλήρη ισχύ στις 7 Αυγούστου, τέσσερις εταιρείες παρασκευής, εισαγωγής και προμήθειας TiO2, τρεις Γερμανικών συμφερόντων και μία Βρετανικών, προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο ζητώντας την μερική ακύρωση της απόφασης. Πρόκειται για τις εταιρείες CWS Powder Coatings GmbH, Düren (Germany), Billions Europe Ltd, Stockton-on-Tees (UK), Brillux GmbH & Co. KG, Münster (Germany), Daw SE και, Ober-Ramstadt (Germany).

Το Δικαστήριο της ΕΕ, αποφάνθηκε επί της προσφυγής και ακύρωσε τον κατ’ εξουσιοδότηση κανονισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2019, ο οποίος χαρακτηρίζει το διοξείδιο του τιτανίου (TiO2) ως καρκινογόνο ουσία με εισπνοή σε ορισμένες μορφές σκόνης. Οι δικαστές διαπίστωσαν αδυναμία κρίσης της απόφασης του εκτελεστικού οργάνου της ΕΕ, θεωρώντας την απόφαση της Επιτροπής ως «προφανές λάθος στην αξιολόγησή της», καθώς η επιστημονική μελέτη που χρησιμοποιήθηκε ως πυλώνας για να δικαιολογήσει την απαγόρευση δεν έλαβε υπόψη «σχετικούς παράγοντες».

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Πλαστικά καλαμάκια: Ποιος κοροϊδεύει ποιον; – Της Άννας Λεκατσά*

Επέμβαση διάσωσης του πλανήτη ξεκινώντας από τα πλαστικά καλάμια: "Η εγχείρηση πέτυχε αλλά ο ασθενής πέθανε..."

Ο κίνδυνος για την υγεία των καταναλωτών από απάτη τροφίμων – Περίπτωση χρήσης θειωδών στο κρέας

Διαχείριση κινδύνου παράνομης χρήσης θειωδών αλάτων σε παρασκευάσματα κρέατος.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα