Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024
12.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Τέλος η “περίοδος χάριτος” για το διοξείδιο του τιτανίου – Πότε ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει το πρόσθετο;

ΑρχικήΝέαΤέλος η "περίοδος χάριτος" για το διοξείδιο του τιτανίου - Πότε ένα τρόφιμο μπορεί να περιέχει το πρόσθετο;
spot_img

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/63 περιλάμβανε μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο, ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις τροφίμων να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση αυτού του προσθέτου τροφίμων, η οποία έληξε στις 7 Αυγούστου 2022.

Το διοξείδιο του τιτανίου (E171) είναι ένα πρόσθετο που χρησιμοποιείται στα τρόφιμα ως χρώμα. Η λειτουργία των χρωστικών τροφίμων είναι να κάνουν τα τρόφιμα πιο ελκυστικά οπτικά, να δίνουν χρώμα σε τρόφιμα που διαφορετικά θα ήταν άχρωμα ή να αποκαθιστούν την αρχική εμφάνιση των τροφίμων. Το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται για να παρέχει λευκότητα και αδιαφάνεια στα τρόφιμα.

Όσον αφορά τη διατροφική έκθεση, το διοξείδιο του τιτανίου χρησιμοποιείται συχνά σε μια ποικιλία κατηγοριών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των προϊόντων αρτοποιίας, των ζωμών, των σαλτσών, των σαλατών, των αλμυρών αλειμμάτων για σάντουιτς και των επεξεργασμένων ξηρών καρπών. Χρησιμοποιείται επίσης στη ζαχαροπλαστική, τις τσίχλες, τα συμπληρώματα διατροφής και το γλάσο κέικ.

Τον Μάιο του 2021, η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) δημοσίευσε γνώμη που ανέφερε ότι το διοξείδιο του τιτανίου δεν μπορεί πλέον να θεωρείται ασφαλές όταν χρησιμοποιείται ως πρόσθετο τροφίμων.

Με βάση τη γνώμη αυτή, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη συμφώνησαν να καταργήσουν όλες τις χρήσεις διοξειδίου του τιτανίου ως προσθέτου στα τρόφιμα. Τον Ιανουάριο του 2022 εκδόθηκε κανονισμός για την ανάκληση της άδειας χρήσης διοξειδίου του τιτανίου ως προσθέτου τροφίμων σε τρόφιμα, δηλαδή ο κανονισμός (ΕΕ) 2022/63 της Επιτροπής.

Ο κανονισμός αυτός τέθηκε σε ισχύ στις 7 Φεβρουαρίου 2022. Ωστόσο, ο κανονισμός περιλάμβανε μια εξάμηνη μεταβατική περίοδο για να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις τροφίμων να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση αυτού του προσθέτου τροφίμων και να αναδιατυπώσουν τις συνταγές στα προϊόντα τους χρησιμοποιώντας κατάλληλες εναλλακτικές λύσεις. Η περίοδος αυτή έληξε στις 7 Αυγούστου 2022.

Τα τρόφιμα που περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου και διατέθηκαν νόμιμα στην αγορά της ΕΕ πριν από τις 7 Αυγούστου 2022 μπορούν να παραμείνουν στην αγορά έως ότου παρέλθει η ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας ή η τελική ημερομηνία ανάλωσης. Τα τρόφιμα που παράγονται ή διατίθενται στην αγορά μετά τις 7 Αυγούστου 2022 δεν μπορούν να περιέχουν διοξείδιο του τιτανίου.

Η απαγόρευση της χρήσης διοξειδίου του τιτανίου είναι αποτελεσματική σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ και στη Βόρεια Ιρλανδία. Ορισμένες τρίτες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο (εξαιρουμένης της Βόρειας Ιρλανδίας), εξακολουθούν να επιτρέπουν τη χρήση διοξειδίου του τιτανίου.

FSAI

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

spot_img

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή σε δημοφιλές συμπλήρωμα για την αυπνία – Γιατί οι Αρχές της Δανίας το απαγόρευσαν

Ashwagandha: μαγικό βότανο της Αγιουρβέδα ή απορρυθμιστής ορμονών και αιτία αποβολών;

Απάτη Τροφίμων: Πως και γιατί νοθεύουν δημοφιλή συμπληρώματα διατροφής

Η νοθεία συμπληρωμάτων διατροφής κατά της κατάθλιψης και της αϋπνίας είναι ο νέος "πονοκέφαλος" για τις αρχές, αλλά και τους καταναλωτές.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα