Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
11.9 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η χρήση γλυκαντικών χωρίς θερμίδες σε ποτά, οδηγεί σε μικρή μείωση του καρδιομεταβολικού κινδύνου

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ χρήση γλυκαντικών χωρίς θερμίδες σε ποτά, οδηγεί σε μικρή μείωση του καρδιομεταβολικού κινδύνου
spot_img

Βιργινία Κιμπουροπούλου

Η χρήση γλυκαντικών χωρίς θερμίδες ως υποκατάστατο της ζάχαρης, σε  ροφήματα που απαιτούν ζάχαρη σε υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς, εκτεθειμένοι στο διαβήτη, προκαλεί μικρή μείωση στους καρδιομεταβολικούς παράγοντες κινδύνου, όπως το σωματικό βάρος και ο δείκτης μάζας σώματος, λένε ερευνητές  του νοσοκομείου St Michael’s Hospital του Τορόντο.

Τι ισχύει

Η υπέρμετρη κατανάλωση ζαχαρούχων ποτών και αναψυκτικών σχετίζεται με δυσμενή καρδιαγγειακά αποτελέσματα, όπως μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης διαβήτη τύπου 2 , καθώς και καρδιακές, νεφρικές και μη αλκοολικές ηπατικές παθήσεις, τερηδόνα και ουρική αρθρίτιδα . Επιπλέον, μια έρευνα του 2013 συσχέτισε τα ζαχαρούχα ποτά με την αύξηση βάρους σε παιδιά και ενήλικες .

Η αντικατάσταση της ζάχαρης με γλυκαντικά χωρίς θερμίδες, όπως είναι η στέβια, μπορεί, δυνητικά, να ελαχιστοποιήσει αυτά τα δυσμενή καρδιαγγειακά επακόλουθα.Ωστόσο, μια ανάλυση 35 μελετών παρατήρησης που αξιολόγησε τον αντίκτυπο σε αποτελέσματα όπως ο δείκτης μάζας σώματος και η γλυκόζη αίματος νηστείας, συμπέρανε, ότι τα περισσότερα αποτελέσματα για την υγεία δεν φαίνεται να έχουν διαφορές μεταξύ των ομάδων που εκτέθηκαν χωρίς ζάχαρη και των ομάδων που δεν εκτέθηκαν .

Μελέτη και μέθοδος διεξαγωγής

Για την καναδική μελέτη, η  ομάδα χρησιμοποίησε μια δικτυακή μετα-ανάλυση για να επιτρέψει τόσο τα ποτά που περιέχουν ζάχαρη όσο και το νερό να χρησιμοποιηθούν ως συγκρίσεις. Χρησιμοποιούσαν γλυκαντικά χωρίς θερμίδες ως υποκατάστατο του νερού και τα οποία χρησίμευαν ως υποκατάστατο αναφοράς. Οι μελέτες που συμπεριλήφθηκαν ήταν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές διάρκειας τουλάχιστον 2 εβδομάδων. Το πρωταρχικό αποτέλεσμα ήταν μια αλλαγή στο σωματικό βάρος και χρησιμοποιήθηκαν αρκετά δευτερεύοντα αποτελέσματα, συμπεριλαμβανομένων μετρήσεων όπως ο δείκτης μάζας σώματος, ο γλυκαιμικός έλεγχος και οι αλλαγές στην αρτηριακή πίεση.

Στη μετα-ανάλυση έγιναν συνολικά 17 τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες δοκιμές με 1733 ενήλικες (μέση ηλικία 33,1 έτη, 77,4% γυναίκες) που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι ή είχαν διαβήτη ή κινδύνευαν να αναπτύξουν την πάθηση. Ο μέσος όρος δείγματος ήταν 72 συμμετέχοντες.

Ευρήματα

Με την αντικατάσταση της περιεχόμενης ζάχαρης των ροφημάτων με γλυκαντικά χωρίς θερμίδες, σημειώθηκε μείωση στο σωματικό βάρος. Είναι ενδιαφέρον ότι όταν χρησιμοποιήθηκε το νερό ως υποκατάστατο για τα ζαχαρούχα ποτά, δεν υπήρχε σημαντικός αντίκτυπος για καθένα από τα αποτελέσματα που μετρήθηκαν, αν και η κατεύθυνση των συσχετισμών ευνόησε το νερό στις περισσότερες περιπτώσεις. Όταν τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες αντικαταστάθηκαν από το νερό, υπήρξε μεγαλύτερη μείωση στο σωματικό βάρος για τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες.

Συμπεράσματα

Εξήχθη, λοιπόν, το συμπέρασμα, ότι η χρήση γλυκαντικών χωρίς θερμίδες για ροφήματα που περιέχουν ζάχαρη φαίνεται να σχετίζεται με μείωση του σωματικού βάρους και άλλων καρδιομεταβολικών παραγόντων κινδύνου και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις βλάβης και αποτελεί μια καλή εναλλακτική για υπέρβαρους/παχύσαρκους ενήλικες με διαβήτη ή με κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Πηγή: https://hospitalpharmacyeurope.com/news/cardiovascular-medicine/no-calorie-sweeteners-replacement-for-sugar-sweetened-drinks-reduces-cardiometabolic-risk/

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.

«Βράσε το, για 5 λεπτά» – Οι νέες οδηγίες των αρχών για τις έτοιμες σούπες, μετά τον θάνατο γυναίκας από αλλαντίαση

Νέα αξιολόγηση και σύσταση του Υπουργείου Υγείας της Ιταλίας μετά τον θάνατο γυναίκας που έφαγε RTE σούπα.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο