ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ γνωμοδότηση της EFSA για τη λυσοζύμη από αυγά

Η γνωμοδότηση της EFSA για τη λυσοζύμη από αυγά

2 λεπτά ανάγνωσης

Σε τι συμπέρασμα κατέληξε το πάνελ της EFSA

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε μια επιστημονική γνωμοδότηση σχετικά με την αξιολόγηση της ασφάλειας του ενζύμου τροφίμων λυσοζύμης (πεπτιδογλυκάνη N-ακετυλομουραμοϋλοϋδρολάση, EC 3.2.1.17), το οποίο παράγεται από αυγά κότας από την εταιρεία E.P.S. S.P.A. Egg Powder Specialists.

- Advertisement -

Το πάνελ της EFSA έκρινε ότι η διαδικασία παραγωγής του ενζύμου δεν δημιουργεί κανένα ζήτημα ανησυχίας. Το ένζυμο προορίζεται να χρησιμοποιηθεί σε τρεις διεργασίες παραγωγής τροφίμων.

Η διατροφική έκθεση στη λυσοζύμη εκτιμήθηκε ότι φτάνει έως τα $6,943\ \text{mg}$ συνολικών οργανικών στερεών ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς. Αυτή η έκθεση είναι χαμηλότερη από την πρόσληψη της αντίστοιχης μερίδας από τα αυγά για βρέφη, νήπια και παιδιά, και είναι συγκρίσιμη για τους εφήβους, τους ενήλικες και τους ηλικιωμένους.

- Advertisement -

Σημαντική Προειδοποίηση

Η λυσοζύμη από αυγό είναι ένα αλλεργιογόνο. Ως εκ τούτου, το πάνελ της EFSA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει κίνδυνος αλλεργικών αντιδράσεων από τη διατροφική έκθεση σε αυτό το ένζυμο τροφίμων για άτομα που είναι αλλεργικά στα αυγά. Βάσει των παρεχόμενων δεδομένων, της προέλευσης του ενζύμου τροφίμων και της έκθεσης σε αυτό που είναι συγκρίσιμη με την πρόσληψη από τα αυγά, το πάνελ της EFSA συμπέρανε ότι το ένζυμο τροφίμων λυσοζύμη δεν εγείρει ανησυχίες για την ασφάλεια, υπό τις προοριζόμενες συνθήκες χρήσης.

- Advertisement -

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Παρθένο ελαιόλαδο: Ελλάδα και Γαλλία στις χώρες με ευρήματα φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την EFSA

Αυξημένα τα ευρήματα υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στο παρθένο ελαιόλαδο σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

Ελλάδα: Ποιος φταίει για την ακρίβεια στα τρόφιμα; Τι απαντούν οι εκπρόσωποι του κλάδου

Η βιομηχανία και το λιανεμπόριο αποδίδουν τις ανατιμήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, τις διεθνείς πιέσεις και τις αυξήσεις στα νωπά προϊόντα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες περί υπερβολικών κερδών

Διαιτολόγος, σύμβουλος διατροφής, «ολιστικός διατροφολόγος» – Τι σημαίνει κάθε τίτλος στην Ελλάδα και σε ποιον να απευθυνθείτε

Στο διαδίκτυο κυκλοφορούν δεκάδες τίτλοι που ακούγονται επιστημονικοί. Μόνο ένας είναι νομικά κατοχυρωμένος