Τρίτη, 30 Απριλίου, 2024
15.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η καλή είδηση της ημέρας: Τι έδειξε μεγάλη έρευνα για επιμολυντές σε τρόφιμα για βρέφη και παιδιά

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ καλή είδηση της ημέρας: Τι έδειξε μεγάλη έρευνα για επιμολυντές σε τρόφιμα για βρέφη και παιδιά
spot_img

Ανάλυση 739 δειγμάτων βρεφικών και παιδικών τροφών από το ινστιτούτο CVUA Freiburg της Γερμανίας.

Μεταξύ 2019 και 2023 το Γραφείο Χημικών και Κτηνιατρικών Επιθεωρήσεων του Φράιμπουργκ (CVUA Freiburg) στη Γερμανία ανέλυσε 739 δείγματα τροφίμων για βρέφη έως 12 μηνών και για μικρά παιδιά ηλικίας 1 έως 3 ετών. Δεδομένου ότι η βρεφική τροφή είναι εξαιρετικά επεξεργασμένη τροφή, ο έλεγχος για προσμείξεις διεργασιών αποτελεί μέρος της ετήσιας ρουτίνας του ινστιτούτου που εξετάζει την περιεκτικότητα αυτών των τροφίμων για ανεπιθύμητα, δυνητικά επιβλαβή υποπροϊόντα που σχηματίζονται κατά την παραγωγή τροφίμων όπως Τρανς λιπαρά οξέα, Πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες (PAH), Εστέρες λιπαρών οξέων 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης (3-MCPD) και γλυκιδόλης, Ακρυλαμίδια και Φουράνια. Για όλα τα παραπάνω η ΕΕ έχει θεσπίσει ανώτατα όρια παρουσίας στα τρόφιμα.

Τρανς λιπαρά οξέα

Τα τρανς λιπαρά οξέα επηρεάζουν, μεταξύ άλλων το επίπεδο χοληστερόλης στο αίμα και ως εκ τούτου μπορεί επίσης να έχει αντίκτυπο στον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Εξαιτίας αυτού, υπάρχουν ευρωπαϊκές νομικές ρυθμίσεις για την περιεκτικότητα σε τρανς λιπαρά οξέα στα τρόφιμα. Συνολικά εξετάστηκαν 143 δείγματα βρεφικού γάλακτος και παρασκευασμάτων δεύτερης βρεφικής ηλικίας και 135 δείγματα άλλων τροφίμων που προορίζονται για βρέφη και μικρά παιδιά (συμπληρωματικές τροφές, έλαια συμπληρωματικής διατροφής, ροφήματα παιδικού γάλακτος). Με μέση περιεκτικότητα 0,32 g/100 g λίπους, όλα τα δείγματα τροφής για μωρά και δεύτερης τροφής ήταν πολύ κάτω από τη μέγιστη περιεκτικότητα του 3% για αυτήν την ομάδα προϊόντων. Από τα άλλα δείγματα που εξετάστηκαν, πέντε δείγματα συμπληρωματικών τροφίμων είχαν αριθμητικά επίπεδα trans-λιπαρών οξέων πάνω από το μέγιστο επίπεδο των 2 g ανά 100 g λίπους. Ωστόσο, λαμβανομένων υπόψη των ειδικών κανονισμών για δείγματα με περιεκτικότητα σε φυσικά τρανς λιπαρά οξέα, αυτά τα δείγματα συμπληρωματικών τροφίμων ήταν κάτω από περιεκτικότητα σε trans λιπαρά οξέα 2 g/100 g λίπους και επομένως δεν ήταν μη συμμορφούμενα.

Πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH)

Ορισμένες ενώσεις της ομάδας ΡΑΗ, όπως το βενζο(α)πυρένιο, έχουν ταξινομηθεί ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο και άλλες θεωρούνται «πιθανώς καρκινογόνες». Μεταξύ 2019 και 2023, συνολικά 51 δείγματα βρεφικής και νηπιακής τροφής εξετάστηκαν για ΡΑΗ στο CVUA Freiburg. Ειδικότερα, εξετάστηκαν τα βρεφικά παρασκευάσματα και το γάλα δεύτερης κατανάλωσης (29), αλλά και οι συμπληρωματικές τροφές (12) και τα έλαια συμπληρωματικών τροφίμων (9). Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες βενζο(α)πυρένιο, βενζο(α)ανθρακένιο, βενζο(β)φθορανθένιο και χρυσένιο, οι οποίοι ρυθμίζονται σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2023/915, δεν ήταν ανιχνεύσιμοι σε κανένα από τα δείγματα που εξετάστηκαν.

Εστέρες λιπαρών οξέων 3-μονοχλωροπροπανοδιόλης (3-MCPD) και γλυκιδόλης

Το 3-MCPD είναι ύποπτο ότι προκαλεί όγκους και η γλυκιδόλη έχει γονοτοξικές ιδιότητες και ταξινομείται ως πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο. Από το  2020 έως το 2023, συλλέχθηκαν συνολικά 93 δείγματα βρεφικής και νηπιακής τροφής και δοκιμάστηκαν για 3-MCPD και γλυκιδυλεστέρες. Ευτυχώς, σε όλα τα δείγματα που εξετάστηκαν τηρήθηκαν τα νόμιμα ανώτατα όρια και σε σύγκριση με προηγούμενες μελέτες από το CVUA Stuttgart, η μέση περιεκτικότητα σε εστέρες 3-MCPD και γλυκιδυλεστέρες έχει μειωθεί απότομα. 

Ακρυλαμίδιο

Το ακρυλαμίδιο έχει ταξινομηθεί ως «πιθανώς καρκινογόνο» και παράγεται κυρίως κατά το ψήσιμο, ή το τηγάνισμα αμυλούχων τροφίμων. Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων υποχρεούνται να χρησιμοποιούν κατάλληλα μέτρα ελαχιστοποίησης για την επίτευξη της χαμηλότερης δυνατής περιεκτικότητας σε ακρυλαμίδιο σε τρόφιμα που είναι κάτω από τις κατευθυντήριες τιμές που αναφέρονται στον Κανονισμό 2017/2158 της ΕΕ για το ακρυλαμίδιο (ΕΕ). Σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 2017/2158, μια κατευθυντήρια τιμή 40 μg/kg ισχύει για το ακρυλαμίδιο στις βρεφικές τροφές (που σημαίνει συμπληρωματικές τροφές) και στις επεξεργασμένες τροφές δημητριακών για βρέφη και μικρά παιδιά. Η κατευθυντήρια τιμή για το ακρυλαμίδιο σε μπισκότα και φρυγανιές για βρέφη και μικρά παιδιά είναι 150 μg/kg. Η CVUA Stuttgart εξέτασε συνολικά 153 δείγματα των προαναφερθέντων προϊόντων για ακρυλαμίδιο μεταξύ 2019 και 2023. Ευτυχώς, η κατευθυντήρια τιμή των 40 μg/kg υπερέβη ελάχιστα μόνο σε 5 (3%) δείγματα συμπληρωματικών τροφίμων. Όλα τα δείγματα παξιμαδιού και μπισκότου που εξετάστηκαν ήταν πολύ κάτω από την κατευθυντήρια τιμή των 150 μg/kg. Μπορεί επίσης να φανεί ότι η μέση περιεκτικότητα σε ακρυλαμίδιο των κέικ ρυζιού (τα οποία είναι συμπληρωματικά τρόφιμα) και των μπισκότων για μικρά παιδιά είναι σημαντικά χαμηλότερη από αυτή των τροφίμων που καταναλώνονται συνήθως.

Φουράνια

Το φουράνιο ταξινομείται ως πιθανώς καρκινογόνος και ως εκ τούτου θα πρέπει να ελαχιστοποιείται στα τρόφιμα όσο το δυνατόν περισσότερο. Σε σύγκριση με τα αποτελέσματα της ανάλυσης για το φουράνιο από το 2010, μελέτες από το 2020-2023 ευτυχώς επιβεβαίωσαν τη μείωση της μόλυνσης από φουράνιο σε βρεφικά τρόφιμα.  Η αυξημένη ευαισθητοποίηση μεταξύ των παρασκευαστών σχετικά με αυτό το ζήτημα και η σχετική αλλαγή στις διαδικασίες παραγωγής έχουν σίγουρα συμβάλει στη μείωση αυτού του μολυσματικού παράγοντα.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.

Κατάσχεση “μαμούθ” γαλακτοκομικών στην Ιταλία – Νοθεία με καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου

Κατασχέθηκαν 200 τόνοι γάλακτος και γαλακτοκομικών - Χρησιμοποιούσαν καυστική σόδα και υπεροξείδιο του υδρογόνου για τη διόρθωση της οξύτητας του χαλασμένου γάλακτος.

Τα «φάουλ» της Ελληνικής βιομηχανίας Τροφίμων το 2023 – Κατασχέθηκαν 128,8 τόνοι μη ασφαλών τροφίμων

Απολογισμός ελέγχων του ΕΦΕΤ για το 2023 - Οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών είχαν το υψηλότερο ποσοστό μη συμμορφούμενων εγκαταστάσεων.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα