Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024
23.6 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Η σαλμονέλα είναι η πρώτη αιτία τροφιμογενών επιδημιών στην Αυστραλία

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΗ σαλμονέλα είναι η πρώτη αιτία τροφιμογενών επιδημιών στην Αυστραλία
spot_img

Η σαλμονέλα κυριάρχησε στα αναφερόμενα κρούσματα στην Αυστραλία το 2016 προκαλώντας πολλά μεγάλα περιστατικά, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα.

Συνολικά αναφέρθηκαν 177 τροφιμογενή κρούσματα που επηρέασαν 3.639 άτομα, με τουλάχιστον 348 εισαγωγές σε νοσοκομεία και τέσσερις θανάτους. Μία πηγή μόνο προκάλεσε  109 κρούσματα σαλμονέλωσης.

Η σαλμονέλα ήταν ο πιο συχνά εντοπισμένος παράγοντας σε κρούσματα, υπεύθυνη για 73 περιστατικά και περισσότερες από 2.000 ασθένειες με σχεδόν 300 νοσηλείες, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην τελευταία έκδοση του περιοδικού Communicable Diseases Intelligence .

Οι τρεις μεγαλύτερες επιδημίες Salmonella προήλθαν από σαλάτες σε σακούλες, φύτρα φασολιών, προϊόντα αρτοποιίας  και αυγά.  Μάλιστα το μεγαλύτερο περιστατικό συνδέθηκε με ομελέτα και επηρέασε 143 άτομα, ενώ δηλητηριάσεις προκλήθηκαν και από κατανάλωση σε εστιατόρια επιδορπίων όπως τιραμισού, μους σοκολάτας και τηγανητό παγωτό, καθώς και σε σάλτσες και ντρέσινγκ με βάση τα αυγά όπως η μαγιονέζα, το aioli και η σάλτσα hollandaise.

Επίσης οι αρχές εντόπισαν Salmonella Hvittingfoss και άλλους οροπαραγωγούς σε πεπόνια.

Τα εστιατόρια ήταν το κορυφαίο περιβάλλον προετοιμασίας φαγητού, με 82 τροφιμογενή κρούσματα και 1.338 άρρωστους που αναφέρθηκαν ως μέρος των κρουσμάτων το 2016.

Άλλες αιτίες επιδημιών

Δεκαπέντε κρούσματα νοροϊού νόσησαν 511 άτομα ενώ 14 εστίες Ciguatoxin επηρέασαν 56 άτομα. Δέκα επιδημίες Campylobacter αφορούσαν 100 άτομα. 87 νόσησαν σε έξι επιδημίες Clostridium perfringens. Εννέα ασθενείς καταγράφηκαν σε τέσσερα συμβάντα σκομβροτοξίνης. Δύο κρούσματα Vibrio parahaemolyticus αρρώστησαν 20 άτομα και δύο Shigella έπληξαν 10 άτομα. Ένα ξέσπασμα του Staphylococcus aureus επηρέασε 24 άτομα και ένα άλλο που προκλήθηκε από τον Bacillus Cereus αρρώστησε 20 άτομα. Δεν έγινε αναφορά για E. coli.

Οκτώ ασθενείς καταγράφηκαν σε ξέσπασμα λιστερίας. Όπως δήλωσαν κατανάλωσαν αλλαντικά, τυριά και/ή σαλάτες από διάφορους πάγκους ντελικατέσεν.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Λευκό ψωμί: Ανθυγιεινό όσο το κάπνισμα!

Τα τεράστια επίπεδα υδατανθράκων του λευκού ψωμιού, διασπώνται τόσο γρήγορα στο σώμα που προκαλούν έντονες αυξήσεις σακχάρου και ''χτυπάνε κόκκινο'' τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου σαν να... παίρνουμε κοκαΐνη.

Ποιο γνωστό ελληνικό ελαιόλαδο περιέχει απαγορευμένο φυτοφάρμακο – Αποσύρθηκε από την αγορά της Δανίας (φωτο)

Οι αρχές της Δανίας ανακάλεσαν από την αγορά εξαιρετικά παρθένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα