Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
22.4 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Το USDA επιβεβαιώνει γρίπη των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε γαλοπούλες και κοτόπουλα

ΑρχικήPicksNews LineΤο USDA επιβεβαιώνει γρίπη των πτηνών υψηλής παθογονικότητας σε γαλοπούλες και κοτόπουλα
spot_img

Η Υπηρεσία Επιθεώρησης Υγείας Ζώων και Φυτών (APHIS) του Υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών επιβεβαίωσε την παρουσία γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε εμπορικό σμήνος γαλοπούλας στην κομητεία Dubois της Ιντιάνα. Αυτό είναι το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα HPAI σε εμπορικά πουλερικά στις Ηνωμένες Πολιτείες από το 2020.

Δείγματα από το προσβεβλημένο σμήνος, το οποίο παρουσίασε αυξημένη θνησιμότητα, αναλύθηκαν στο Διαγνωστικό Εργαστήριο Ζωικής Νόσου της Ιντιάνα στο Πανεπιστήμιο Purdue, μέρος του Εθνικού Δικτύου Εργαστηρίων Υγείας των Ζώων, και επιβεβαιώθηκαν στα Εθνικά Εργαστήρια Κτηνιατρικών Υπηρεσιών APHIS (NVSL) στο Ames της Αϊόβα. Η απομόνωση του ιού βρίσκεται σε εξέλιξη.

Λίγο αργότερα, το USDA επιβεβαίωσε γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε την παρουσία σε πτηνά σε δύο πολιτείες – ένα σμήνος κοτόπουλων κοτόπουλου κρεατοπαραγωγής στην κομητεία Φούλτον του Κεντάκι και σμήνος μεικτών ειδών πτηνών στην κομητεία Fauquier της Βιρτζίνια.

Τα κρούσματα στη Βιρτζίνια και το Φούλτον του Κεντάκι επιβεβαιώθηκαν στα Εθνικά Εργαστήρια Κτηνιατρικών Υπηρεσιών APHIS (NVSL) στο Έιμς της Αϊόβα. Το εργαστήριο του Κτηνιατρικού Κέντρου Breathitt έλαβε επίσης ένα μη αρνητικό αποτέλεσμα δοκιμής γρίπης των πτηνών στα δείγματα από ένα σμήνος γαλοπούλας της κομητείας Webster και εκκρεμεί η επιβεβαίωση NVSL.

Η APHIS συνεργάζεται στενά με το Συμβούλιο Υγείας των Ζώων της Ιντιάνα για μια κοινή απάντηση σχετικά με το περιστατικό. Κρατικοί αξιωματούχοι έθεσαν σε καραντίνα τις πληγείσες εγκαταστάσεις και μειώθηκε ο πληθυσμός των πτηνών σε αυτές για να αποτραπεί η εξάπλωση της νόσου. Τα πουλιά από τα σμήνη αυτά δεν θα εισέλθουν στο σύστημα τροφίμων.

Η γρίπη των πτηνών δεν παρουσιάζει άμεσο πρόβλημα δημόσιας υγείας. Δεν έχουν εντοπιστεί ανθρώπινα κρούσματα αυτών των ιών της γρίπης των πτηνών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ως υπενθύμιση, ο σωστός χειρισμός και το μαγείρεμα των πουλερικών και των αυγών σε εσωτερική θερμοκρασία 74°C σκοτώνει βακτήρια και ιούς.

Στο πλαίσιο των υφιστάμενων σχεδίων αντιμετώπισης της γρίπης των πτηνών, ομοσπονδιακοί και κρατικοί εταίροι εργάζονται από κοινού για την πρόσθετη επιτήρηση και δοκιμές στην κοντινή περιοχή.Το USDA συνεργάζεται με τους εταίρους του για να αναζητήσει ενεργά την ασθένεια σε εμπορικές δραστηριότητες πουλερικών, αγορές ζωντανών πτηνών και σε μεταναστευτικούς πληθυσμούς άγριων πτηνών.

Το USDA θα αναφέρει αυτό το εύρημα στον Παγκόσμιο Οργανισμό για την Υγεία των Ζώων (OIE) καθώς και σε διεθνείς εμπορικούς εταίρους. Συνεχίζει επίσης να επικοινωνεί με τους εμπορικούς εταίρους για να ενθαρρύνει την τήρηση των προτύπων του ΟΙΕ και να ελαχιστοποιεί τις εμπορικές επιπτώσεις. Οι εμπορικές κατευθυντήριες γραμμές του ΟΙΕ καλούν τις χώρες να βασίσουν τους εμπορικούς περιορισμούς στην ορθή επιστήμη και, ει δυνατόν, να περιορίσουν τα ληφθέντα μέτρα για τα ζώα και τα ζωικά προϊόντα εντός καθορισμένης περιοχής που ενέχουν κίνδυνο εξάπλωσης ασθενειών.

Εκτός από την άσκηση καλής βιοασφάλειας, όλοι οι ιδιοκτήτες πουλιών θα πρέπει να αποτρέπουν την επαφή μεταξύ των πτηνών τους και των άγριων πτηνών και να αναφέρουν άρρωστα πτηνά ή ασυνήθιστους θανάτους πουλιών σε κρατικούς / ομοσπονδιακούς αξιωματούχους.

Η γρίπη των πτηνών (AI) προκαλείται από έναν ιό γρίπης τύπου Α που μπορεί να μολύνει πουλερικά (όπως κοτόπουλα, γαλοπούλες, φασιανούς, ορτύκια, εγχώριες πάπιες, χήνες και φραγκόκοτες) και μεταφέρεται με τα ελεύθερα ιπτάμενα υδρόβια πτηνά όπως πάπιες, χήνες και παράκτια πτηνά.

Οι ιοί AI ταξινομούνται με συνδυασμό δύο ομάδων πρωτεϊνών: πρωτεΐνες hemagglutinin ή “H”, από τις οποίες υπάρχουν 16 (H1-H16), και πρωτεΐνες neuraminidase ή “N”, από τις οποίες υπάρχουν 9 (N1-N9). Είναι δυνατοί πολλοί διαφορετικοί συνδυασμοί των πρωτεϊνών “H” και “N”. Κάθε συνδυασμός θεωρείται διαφορετικός υποτύπος και μπορεί να χωριστεί περαιτέρω σε διαφορετικά στελέχη που κυκλοφορούν σε γεωγραφικές περιοχές. Οι ιοί AI ταξινομούνται περαιτέρω από την παθογονικότητα τους (χαμηλή ή υψηλή), δηλαδή την ικανότητα ενός συγκεκριμένου στελέχους του ιού να παράγει ασθένειες στα κατοικίδια πουλερικά.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!

Ηλεκτρονικό τσιγάρο: Κίνδυνος έκθεσης των εφήβων σε τοξικό μόλυβδο και ουράνιο σύμφωνα με μελέτη

Τα ευρήματα υπογραμμίζουν την ανάγκη εφαρμογής κανονισμών και προσπαθειών πρόληψης με πρωταρχικό στόχο τους εφήβους.

Ποια τρόφιμα έχουν τα περισσότερα βαρέα μέταλλα και ποια χώρα μας “στέλνει” τα πιο πολλά

Συγκριτική μελέτη μεταξύ των έξι κορυφαίων βαρέων μετάλλων που εμπλέκονται στις κοινοποιήσεις RASFF της ΕΕ από το 2000 έως τος 2022.
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα