Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024
19.2 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

INFOSAN: Μείωση των περιστατικών ασφάλειας τροφίμων το Α΄ τρίμηνο του 2022

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνINFOSAN: Μείωση των περιστατικών ασφάλειας τροφίμων το Α΄ τρίμηνο του 2022
spot_img

Τα σημαντικότερα περιστατικά ήταν το Cronobacter sakazakii από το βρεφικό γάλα στις ΗΠΑ και η σαλμονέλα από την σοκολάτα Kinder

Σε 47 ειδοποιήσεις ασφάλειας τροφίμων συμμετείχε το Α’ τρίμηνο του 2022 η INFOSAN σε σύγκριση με 64 το Δ΄τρίμηνο του 2021, σημειώνοντας μείωση 26,5%.

Το Διεθνές Δίκτυο Αρχών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (INFOSAN) είναι ένα παγκόσμιο εθελοντικό δίκτυο εθνικών αρχών με ρόλο στην ασφάλεια των τροφίμων, το οποίο συντονίζεται από μια κοινή Γραμματεία FAO/WHO. Οι εθνικές αρχές σχεδόν όλων των κρατών μελών του FAO και του ΠΟΥ αποτελούν μέρος του δικτύου και επικοινωνούν μεταξύ τους για την ανταλλαγή πληροφορίων για περιστατικά ασφάλειας τροφίμων και έκτακτων περιστατικών που σχετίζονται με τρόφιμα διεθνώς.

Τα 25 περιστατικά αφορούσαν βιολογικό κίνδυνο με εννέα λόγω της σαλμονέλας, επτά λόγω της Listeria monocytogenes, πέντε από το E. coli και από έναν από τους Bacillus cereus, Cronobacter sakazakii και Norovirus.

Έντεκα περιστατικά προκλήθηκαν από αδήλωτο αλλεργιογόνο ή συστατικό όπως γάλα, αυγό, ξηροί καρποί, αμύγδαλα, φουντούκια, φιστίκια Αιγίνης και σόγια.

Οκτώ εμπεριείχαν φυσικό κίνδυνο όπως μέταλλο, γυαλί, έντομα, ποντίκια και πλαστικό, ενώ τρία οφείλονταν σε χημικούς κινδύνους όπως το οξείδιο του αιθυλενίου και το MDMA (ονομάζεται επίσης έκσταση).

 Οι κατηγορίες τροφίμων που ενεπλάκησαν πιο συχνά ήταν τα σνακ, τα επιδόρπια και άλλα τρόφιμα, τα δημητριακά και τα προϊόντα με βάση τα δημητριακά και τα λαχανικά και τα φυτικά προϊόντα.

Όπως αναμενόταν τα πιο σημαντικά περιστατικά ήταν τα κρούσματα Cronobacter sakazakii που συνδέονταν με βρεφικό γάλα σε σκόνη που παράγεται από την Abbott Nutrition στις ΗΠΑ και η Salmonella typhimurium στη σοκολάτα Kinder που παράγεται από τη Ferrero στο Βέλγιο.

Όροι Αναδημοσίευσης

*Προσοχή!
H αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου ή μέρους αυτών επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το cibum.gr με ενεργό σύνδεσμο και σε καμία περίπτωση αυτολεξεί!

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Βιταμίνη D: Ερευνητές ζητούν την ανάπτυξη εξατομικευμένων συστάσεων

Νεα ευρήματά πιστεύεται πως θα έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την ανάπτυξη προσαρμοσμένων συστάσεων για τη χορήγηση της βιταμίνης D.

Η χορτοφαγική διατροφή μπορεί να σταματήσει την επιδείνωση του καρκίνου του προστάτη

Σύμφωνα με μελέτη, οι άνδρες που καταναλώνουν μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά, έχουν βραδύτερη εξέλιξη του καρκίνου του προστάτη σε σχέση με όσους τρώνε περισσότερο κρέας.

Η Οδύσσεια μίας μικρής ελληνικής επιχείρησης από την αγκύλωση των Εθνικών αρχών – Του Δημήτρη Γεωργαντέλη

Το ''παιχνίδι'' με την τεράστια διαφορά στο ανώτατο επιτρεπτό όριο της κουμαρίνης σε παραδοσιακά και μη κουλουράκια κανέλας!
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα