Το άψητο κρέας φέρει πολλαπλά ανθεκτικά E. coli, συμπεριλαμβανομένης της αντοχής σε κρίσιμα αντιβιοτικά σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία.
Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο Παγκόσμιο Συνέδριο ESCMID (πρώην ECCMID) στη Βαρκελώνη της Ισπανίας (27-30 Απριλίου) έχει βρει σημαντικά επίπεδα αντοχής στα κρίσιμα αντιβιοτικά στο κρέας που πωλείται για κατανάλωση από ανθρώπους και ζώα. Η μελέτη έγινε από τον Δρ Jordan Sealey, τον καθηγητή Matthew Avison και τους συνεργάτες του από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το κρέας που πωλείται για κατανάλωση από ανθρώπους και ζώα συντροφιάς στο Ηνωμένο Βασίλειο ελέγχεται από την Κυβερνητική Υπηρεσία Προτύπων Τροφίμων του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA) για να διασφαλιστεί ότι εμπίπτει εντός των βακτηριακών ορίων που θεωρούνται ασφαλή. Ωστόσο, ενώ το κρέας ελέγχεται για τους τύπους και τις ποσότητες των παθογόνων που υπάρχουν, δεν ελέγχεται για ανθεκτικά ευκαιριακά παθογόνα (π.χ. Escherichia coli ).
Πολλαπλές μελέτες έχουν δείξει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της διατροφής σκύλων με άψητο κρέας (ωμή τροφή για σκύλους) και αυξημένο κίνδυνο απέκκρισης E. coli ανθεκτικού σε κρίσιμα σημαντικά αντιβιοτικά στα κόπρανα τους. Είναι πιθανό ότι τα ζώα συντροφιάς που τρώνε ωμό κρέας αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης ανθεκτικών παθογόνων μικροοργανισμών στους ανθρώπους τους στο νοικοκυριό. Εδώ, οι ερευνητές διερεύνησαν 58 δείγματα άψητου κρέατος (15 από βοδινό, κοτόπουλο, αρνί και 13 χοιρινό) που πωλήθηκαν για ανθρώπινη κατανάλωση μετά το μαγείρεμα (MHC) και 15 δείγματα ωμού κρέατος σκύλου με βάση το κοτόπουλο (RDM) για ανθεκτικό E. coli.
Η ομάδα βρήκε ότι το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας σε επίπεδο δείγματος για ανθεκτικό E. coli στο άψητο κρέας για ανθρώπινη κατανάλωση ήταν στο κοτόπουλο – το 100% των δειγμάτων ήταν θετικά για αντοχή στη σπεκτινομυκίνη και τη στρεπτομυκίνη και το 47% των δειγμάτων θετικά για ανθεκτικότητα σε κρίσιμα σημαντικές φθοριοκινολόνες. Για το αρνί, το χοιρινό και το βόειο κρέας οι τιμές ήταν 27%, 38% και 27% για τη σπεκτινομυκίνη, 40%, 38% και 47% για τη στρεπτομυκίνη και 7%, 8% και 13% για τις φθοριοκινολόνες, αντίστοιχα.
Παρόμοια επίπεδα αντοχής παρατηρήθηκαν σε δείγματα ωμής τροφής για σκύλους κοτόπουλου όπως και στο κρέας κοτόπουλου. Το 87% ήταν θετικό για αντοχή σε σπεκτινομυκίνη και στρεπτομυκίνη και το 47% για φθοριοκινολόνες. Η θετικότητα σε επίπεδο δείγματος για αντοχή στην κρίσιμης σημασίας κεφοταξίμη ήταν 27% για την ωμή τροφή για σκύλους.
Οι συγγραφείς της μελέτης τονίζουν ότι, ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι εάν δεν χρησιμοποιούν την κατάλληλη υγιεινή όταν χειρίζονται άψητο κρέας, μπορούν να εμφανίσουν «τροφική δηλητηρίαση», οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μπορούν επίσης να κολλήσουν ευκαιριακά παθογόνα ανθεκτικά στα αντιβιοτικά. Οι ιδιοκτήτες που ταΐζουν τα σκυλιά τους με ωμή τροφή για σκύλους ίσως δεν συνειδητοποιούν ότι αυτό το άψητο κρέας περιέχει επίσης αυτά τα παθογόνα και ίσως να μην χρησιμοποιούν την κατάλληλη υγιεινή μετά την προετοιμασία του κρέατος και να μην θεωρούν τον σκύλο τους ως πιθανή πηγή αυτών των παθογόνων..
Οι συγγραφείς καταλήγουν στο συμπέρασμα: «Αυτή η μελέτη επιβεβαιώνει ότι το άψητο κρέας φέρει πολλαπλά ανθεκτικά E. coli , συμπεριλαμβανομένης της αντοχής σε κρίσιμα σημαντικά αντιβιοτικά σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία. Εάν καταποθούν, αυτά τα βακτήρια μπορούν να εισέλθουν στο έντερο και μπορεί να προκαλέσουν ανθεκτικές ευκαιριακές λοιμώξεις (π.χ. ουρολοιμώξεις) στο μέλλον. Είναι επομένως πολύ σημαντικό οι άνθρωποι να μαγειρεύουν καλά το κρέας πριν το φάνε και να χρησιμοποιούν κατάλληλες πρακτικές υγιεινής κατά την προετοιμασία του κρέατος. Τα ευρήματά μας ότι οι ωμές τροφές για σκύλους είναι ομοίως μολυσμένες με ανθεκτικά βακτήρια παρέχουν μια εξήγηση για το γιατί τα σκυλιά που τρέφονται με ωμό κρέας είναι πιο πιθανό να εκκρίνουν αυτά τα βακτήρια. Συνιστώνται ανεπιφύλακτα οι κατάλληλες πρακτικές υγιεινής μετά το χειρισμό ωμής τροφής για σκύλους και σκύλων που τρέφονται με τέτοιο ωμό κρέας».