ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνΛάρισα: Ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τα 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας από...

Λάρισα: Ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τα 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας από σαλμονέλα στο πόσιμο νερό

4 λεπτά ανάγνωσης

Εννέα παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων δυο έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου.

Συνέντευξη τύπου σχετικά με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εμφανίστηκαν στις τοπικές κοινότητες Ριζομύλου και Στεφανοβικείου του δήμου Ρήγα Φεραίου παραχώρησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.

- Advertisement -

Ο κ. Κουρέτας ανέφερε πως από την «από την καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με το ΚΥ Βελεστίνου, το ΓΝ Βόλου και το ΠΓΝ Λάρισας έως σήμερα 03/06/24, συνολικά έχουν προσέλθει στις εν λόγω υγειονομικές δομές, εκατό κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων μεταξύ του χρονικού διαστήματος 24/05/24-02/06/24».

Ο κ. Κουρέτας περιγράφοντας αναλυτικά το φαινόμενο αλλά και τα κρούσματα είπε πως εννέα παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων δυο έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται. 

- Advertisement -

Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας παρουσίασε τις δειγματοληψίες του νερού που πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές τονίζοντας πως «το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο. Επίσης είπε, πως σήμερα Δευτέρα, έχουν ληφθεί νέα δείγματα νερού από γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου».

Αναφορικά με τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, ο κ. Κουρέτας σημείωσε, πως «υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή».

Συγκεκριμένα, είπε πως «εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp. στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες».

Σχετικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, σημείωσε ότι «ένα δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella. Έξι δείγματα κοπράνων από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΓΝ Βόλου είναι, επίσης, θετικά για Salmonella και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων των υπόλοιπων τριών παιδιών».

Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, σημείωσε πως υπήρξε ενημέρωση του δήμου Ρήγα Φεραίου για το φαινόμενο, από τον ΕΟΔΥ και το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και το ΤΥΕΠΥ.

«Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη συνέχιση μη χρήσης πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται μόνο για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα. Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά.Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τη ΔΔΥ της ΠΕ Μαγνησίας, έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξυγίανση δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, καθώς και το ξέπλυμα περιφερειακού δικτύου. Οι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης θα είναι καθημερινοί μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ποιότητα του νερού», είπε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην συνέντευξη Τύπου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα.


Google news

Ακολουθήστε μας για την άμεση ενημέρωση σας στο google news.

Must read

Κάνει καλό το ξύδι στη σαλάτα; Νέα μελέτη αξιολογεί τον ρόλο του στην ανθρώπινη υγεία

Νέα επιστημονική ανασκόπηση εξετάζει τις κλινικές μελέτες για το ξύδι, το σάκχαρο, το σωματικό βάρος, τον μεταβολισμό και την υγεία.

Μπορεί το οξυζενέ να αλλάξει τον τρόπο επεξεργασίας του κοτόπουλου;

Νέα μελέτη εξετάζει τη χρήση υπεροξειδίου του υδρογόνου για τη μείωση επικίνδυνων μικροβίων στο κρέας πουλερικών

Κόκκινος συναγερμός για τον Ιό του Δυτικού Νείλου στην Αττική: 23 νέα κρούσματα σε μία εβδομάδα και 6 νεκροί (πίνακες)

Ραγδαία αύξηση μέσα σε μία εβδομάδα καταγράφει ο ΕΟΔΥ – 54 ασθενείς εμφάνισαν προσβολή του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος, ενώ 20 άνθρωποι νοσηλεύονται, οι 8 σε ΜΕΘ