Ενώ η γλοιώδης, αντιαισθητική παρουσία της μεμβράνης θυμίζει μούχλα, αυτό το λευκό υπόλειμμα είναι στην πραγματικότητα ακίνδυνο
Σε συνεννόηση με την FASFC, η Ολλανδική εταιρεία Stival αποσύρει τις πράσινες ελιές «Queen» (480 ml) από τα ράφια των σούπερ μάρκετ λόγω αφύσικης μυρωδιάς και υπόλευκων ιχνών που μπορεί να υποδηλώνουν ότι το προϊόν είναι ακατάλληλο για κατανάλωση. Η Stival ζητά από τους πελάτες της να μην καταναλώσουν αυτό το προϊόν και να το επιστρέψουν στο σημείο πώλησης για επιστροφή χρημάτων. Η αφύσικη μυρωδιά στη συγκεκριμένη περίπτωση υποδηλώνει ότι όντως το προϊόν μπορεί να είναι ακατάλληλο. Ωστόσο, δεν πρέπει να μπερδεύουμε αυτήν την περίπτωση με τη λευκή μεμβράνη που συχνά σχηματίζεται στο πάνω μέρος της άλμης στο βάζο με τις ελιές που έχουμε στο ντουλάπι!
- Δείτε επίσης: Lidl Cz: Τρεις ανακλήσεις από τις αρχές για μολυσμένα και παραποιημένα δημοφιλή προϊόντα
Τι είναι η λευκή μεμβράνη που σχηματίζεται στο βάζο με τις ελιές μου;
Εάν οι ελιές σας εκτεθούν στον αέρα, μπορούν να σχηματίσουν ένα λευκό φιλμ. Είναι συνήθως ζύμες, αλλά και προβιοτικά βακτήρια, που προκύπτουν από τη διαδικασία της ζύμωσης. Είναι απολύτως φυσιολογικά και ασφαλή για κατανάλωση. Μπορείτε απλά να ανακινήσετε το βάζο ή να τα αφαιρέσετε από την επιφάνεια εάν σας ενοχλεί, αλλά ό,τι κι αν γίνει, μην πετάξετε τις ελιές! Εάν πάλι δείτε λευκές κηλίδες πάνω στις ελιές, ούτε αυτές είναι θέμα ασφάλειας τροφίμων. Είναι συνήθως γαλακτοβάκιλοι δηλαδή αβλαβή βακτήρια. Είναι ασφαλή για κατανάλωση και δεν απαιτείται καμία ενέργεια.
Διαβάστε ακόμη: Προσοχή! Viral συνταγή για αφράτο ποπ κορν στο TikTok είναι σκέτη «βόμβα» μόλυνσης από E. coli και σαλμονέλα
Πώς να αποτρέψετε το σχηματισμό της λευκής μεμβράνης στο βάζο με τις ελιές σας
Εάν μισείτε πραγματικά τη θέα αυτού του λευκού στρώματος πάνω στις ελιές σας, αφαιρέστε το με ένα κουτάλι ή ακόμα αφαιρέστε όλη την άλμη. Μετά βάλτε τις ελιές στο πλυμένο βάζο με νέα άλμη και προσθέστε λίγο ξύδι. Δεδομένου ότι το ξύδι είναι πολύ όξινο, θα σταματήσει τη διαδικασία ζύμωσης και θα αποτρέψει τον σχηματισμό ξανά αυτών των μικροοργανισμών.
Διαβάστε ακόμη: Αγγούρι που άρχισε να πιάνει «γλίτσα» – Το ξεπλένω και το τρώω ή το πετάω;
Είναι άλλη η λευκή μεμβράνη στην επιφάνεια της άλμης κ άλλες οι λευκές κηλίδες στην επιφάνεια της ελιάς. Το πρώτο είναι ζύμες (κ κάποιες φορές αναπτύσσονται κ μύκητες) κ το δεύτερο όντως γαλακτοβάκιλοι.
Δεν είναι το πρώτο όχι καλά διερευνημένο που διαβάζω τελευταία. Δεν ήταν πάντα έτσι. Καλοπροαίρετα, προς το site που αποτελεί πολύτιμη πηγή ενημέρωσης.