Απίστευτα τα ευρήματα της επιθεώρησης σε κατάστημα της αλυσίδας Lidl στην Τσεχία.
«Αποικίες πράσινης και λευκής μούχλας βρέθηκαν στην επιφάνεια των λουκάνικων σε όλες σχεδόν τις συσκευασίες που ελέγχθηκαν κάτω από την άθικτη συσκευασία». Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση ανάκλησης η Κρατική Επιθεώρηση Γεωργίας και Τροφίμων της Τσεχίας, υπάλληλοι της οποίας, διενήργησαν έλεγχο σε κατάστημα της αλυσίδας Lidl στην πόλη Valašské Klobouky. Οι επιθεωρητές δεν διαπίστωσαν ακατάλληλες θερμοκρασίες συντήρησης αλλά εκτός από μούχλα τα λουκάνικα δεν είχαν ημερομηνία λήξης! Πρόκειται για τα λουκάνικα HIGHLANDS με καθαρός βάρος 300 gr, τα οποία αποσύρθηκαν από τα ράφια της αλυσίδας. Η ανάκληση μπήκε στην κατηγορία “επικίνδυνα τρόφιμα” με την επισήμανση κινδύνου “Μύκητες ορατοί στο μάτι”.
Η μούχλα είναι μύκητες που ευδοκιμούν σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Ορισμένες μούχλες μπορούν να παράγουν μυκοτοξίνες, οι οποίες είναι επιβλαβείς ουσίες που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας. Αν και δεν είναι όλες οι μούχλες θανατηφόρες και οι περισσότερες είναι απίθανο να προκαλέσουν σοβαρή βλάβη, η κατανάλωση μουχλιασμένων τροφίμων μπορεί να οδηγήσει σε δυσάρεστα συμπτώματα όπως ναυτία ή δύσπνοια, ειδικά για άτομα με αλλεργίες. Για αυτό, πρέπει πάντα να εξετάζετε τα τρόφιμα πριν τα αγοράσετε και τα καταναλώσετε για να βεβαιωθείτε ότι είναι φρέσκα και ασφαλή για κατανάλωση.
Η μούχλα στα τρόφιμα είναι συχνά ορατή με γυμνό μάτι και εκδηλώνεται με διάφορα χρώματα όπως λευκό, πράσινο και μαύρο. Αυτά τα σημεία είναι συνήθως ασαφή ή γλοιώδη και μπορεί να ποικίλουν σε μέγεθος. Εκτός από τα οπτικά σημάδια, οι αλλαγές υφής είναι επίσης ενδεικτικές της μούχλας στα τρόφιμα. Τα μουχλιασμένα τρόφιμα συχνά παρουσιάζουν μια γλοιώδη ή χυλώδη υφή
Πολλές μούχλες εμφανίζονται συχνά σε διάφορα είδη διατροφής, το καθένα με μοναδικά χαρακτηριστικά. Ενώ τα είδη Penicillium είναι από τα πιο κοινά και παρατηρούνται συχνά στο ψωμί και το τυρί, το Cladosporium μπορεί να αναπτυχθεί σε κρέατα στο ψυγείο. Κάθε τύπος μούχλας έχει συγκεκριμένες τροφικές προτιμήσεις και συνθήκες ανάπτυξης, γεγονός που καθιστά σημαντικό την αναγνώριση της εμφάνισής τους και τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία.
Μία από τις πιο ανησυχητικές μυκοτοξίνες είναι η αφλατοξίνη , γνωστή ως καρκινογόνος. Η κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με μυκοτοξίνες μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως ηπατική βλάβη και καρκίνο. Αυτές οι τοξίνες μπορούν να παραμείνουν ακόμη και αν αφαιρεθεί η μούχλα, καθιστώντας επικίνδυνη την κατανάλωση οποιουδήποτε μέρους της μολυσμένης τροφής.
Η κατανάλωση μουχλιασμένων τροφών μπορεί να προκαλέσει μια σειρά συμπτωμάτων με βάση την ατομική ευαισθησία και τον τύπο της μούχλας που καταπίνεται. Τα κοινά συμπτώματα περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια και κοιλιακή δυσφορία. Για όσους έχουν αλλεργίες στη μούχλα, η κατάποση μούχλας μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις , όπως κνησμό, εξανθήματα και δύσπνοια.
Η εισπνοή σπορίων μούχλας από μολυσμένα τρόφιμα μπορεί επίσης να προκαλέσει αναπνευστικά προβλήματα , ιδιαίτερα σε άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Η μακροχρόνια έκθεση σε συγκεκριμένες μούχλες μπορεί να επιδεινώσει τις χρόνιες παθήσεις και ενδεχομένως να οδηγήσει σε πιο σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως καταστολή του ανοσοποιητικού και αυξημένη ευπάθεια σε λοιμώξεις.