Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου, 2025
14.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl Fr: «Καταστρέψτε το προϊόν» – Άμεση ανάκληση

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl Fr: «Καταστρέψτε το προϊόν» - Άμεση ανάκληση
spot_img

Ανακαλείται άμεσα προϊόν ψυγείου λόγω λάθος στην ημερομηνία λήξης.

Τα προσυσκευασμένα τρόφιμα πρέπει να αναφέρουν ένα χρονικό όριο κατανάλωσης: την ημερομηνία λήξης  ή την ημερομηνία ελάχιστης διάρκειας ή «ανάλωση κατά προτίμηση έως…» (ημερομηνία Best before). Αν και η υπέρβαση της δεύτερης δεν εγκυμονεί κίνδυνο για την υγεία καθώς η μόνη απώλεια είναι αυτή των θρεπτικών και γευστικών ιδιοτήτων δηλαδή είναι θέμα ποιότητας, η υπέρβαση της πρώτης μπορεί να εγκυμονεί σοβαρό κίνδυνο για την υγεία.

Τα τρόφιμα που έχουν υπερβεί την ημερομηνία λήξης είναι ακατάλληλα για κατανάλωση επειδή είναι επικίνδυνα για την υγεία (τροφική δηλητηρίαση). Η ημερομηνία λήξης ισχύει  για την πλειονότητα των προϊόντων που πρέπει να διατηρούνται δροσερά τα οποία είναι μικροβιολογικά πολύ ευπαθή. Αυτά περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, φρέσκα τρόφιμα, όπως κρέας, ψάρι, αλλαντικά, έτοιμα γεύματα στο ψυγείο, καθώς και ορισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα.

 Στη Γαλλία η πώληση ενός προϊόντος ακατάλληλου για κατανάλωση τιμωρείται με πρόστιμο. Σε περίπτωση λάθους επισήμανσης από τον παρασκευαστή στην ημερομηνία λήξης, ο τελευταίος έχει την υποχρέωση να ανακαλέσει τα προϊόντα του και να τα δηλώσει στις αρχές.

Το προϊόν που ανακλήθηκε από τα Lidl στη Γαλλία, λόγω λάθους στην ημερομηνία λήξης

Αυτό έπραξε και ο Γερμανικός κολοσσός σουπερμάρκετ Lidl στη Γαλλία, που ανακοίνωσε την ανάκληση στρειδιών Νορμανδίας καθώς διαπιστώθηκε λάθος στην αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης. Τα στρείδια είναι μάρκας Cultimer Associated Producers σε συσκευασία των 2 κιλών 24 τεμαχίων με GTIN 3700096607158 και ημερομηνία λήξης 31/01/2025 ενώ η κανονική είναι 26/12/2024.

Η αρχή ασφάλειας τροφίμων της χώρας συνέστησε σε όσους έχουν αγοράσει το προϊόν, ή να το επιστρέψουν στα σουπερμάρκετ ή να το καταστρέψουν. Η ειδοποίηση ανάκλησης λήγει στις 26 Ιανουαρίου του 2025.

Οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων τροφίμων είναι υπεύθυνοι για τον καθορισμό της ασφαλούς διάρκειας ζωής ενός τροφίμου, το οποίο, στην πράξη, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις συνήθειες των καταναλωτών, καθώς και παράγοντες που επηρεάζουν τη διάρκεια ζωής, όπως χαρακτηριστικά προϊόντων τροφίμων, τεχνικές επεξεργασίας τροφίμων, θερμοκρασία μεταφοράς, λιανικής και οικιακής αποθήκευσης τροφίμων και τύπος συσκευασίας.

Οι καταναλωτές μπορούν να καταψύξουν προσυσκευασμένα τρόφιμα μέχρι την ημερομηνία «χρήσης» και, αφού τα τρόφιμα έχουν αποψυχθεί, θα πρέπει να καταναλωθούν εντός 24 ωρών. 

Οι διαδικασίες κατάψυξης, απόψυξης έχουν τη δυνατότητα να αυξήσουν τα επίπεδα παθογόνων. Σύμφωνα με τον Βρετανικό FSA η ανάπτυξη ορισμένων παθογόνων μικροοργανισμών κατά την αποθήκευση στο ψυγείο είναι μια πιθανότητα, αν και ο αντίκτυπος της κατάψυξης και της απόψυξης δεν είναι πάντα καλά κατανοητός. Αυτός ο κίνδυνος σχετίζεται συγκεκριμένα με τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα, καθώς το μαγείρεμα των μη έτοιμων προς κατανάλωση τροφίμων μετά την απόψυξη εξαλείφει τα παθογόνα.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

3+1 αλήθειες για τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα

Τι γνωρίζουμε και τι όχι για τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα.

Δημοσιεύτηκε ο Κανονισμός της ΕΕ για την χρήση δισφαινόλης Α (BPA) σε υλικά επαφής με τρόφιμα – Οι νέες υποχρεώσεις συμμόρφωσης

Με την δημοσίευση του νέου Κανονισμού (ΕΕ) 2024/3190 τροποποιείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 10/2011 και καταργείται ο Κανονισμός (ΕΕ) 2018/213
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο