Άμεση ανάκληση τυριών από 1.150 σουπερμάρκετ LIDL λόγω σοβαρού κινδύνου.
Μετά τα περιστατικά αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου από τυρί, που συγκλόνισαν τον τελευταίο καιρό τη Γαλλία, η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της χώρας σε συνεργασία με την αλυσίδα Lidl, ανακοίνωσαν σήμερα την άμεση ανάκληση τυριού με τη σύσταση: ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ – ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΟΝΤΟΣ – ΕΠΙΣΤΡΕΨΤΕ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ – ΚΑΤΑΣΤΡΕΨΤΕ ΤΟ…
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ανακαλούνται δημοφιλή πατατάκια – Περιέχουν τρία επικίνδυνα συστατικά – Ποιοι κινδυνεύουν
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Προσοχή! Ανακαλείται μολυσμένο ρινικό σπρέι – Μπορεί να προκαλέσει προβλήματα όρασης, βλάβη των κρανιακών νεύρων ή μηνιγγίτιδα
Το μεγάλης ζήτησης τυρί, είναι μολυσμένο με το επικίνδυνο βακτήριο E.Coli STEC (Shiga toxigenic Escherichia coli). Το E.coli (STEC) μπορεί να προκαλέσει, εντός μιας εβδομάδας από την κατανάλωση μολυσμένων προϊόντων, μερικές φορές αιματηρή διάρροια, κοιλιακό άλγος και έμετο, με ή χωρίς πυρετό. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να ακολουθούνται (5 έως 8% των περιπτώσεων) από σοβαρές νεφρικές επιπλοκές, κυρίως στα παιδιά. Οι αρχές κάλεσαν όσους έχουν καταναλώσει αυτά τα προϊόντα και παρουσιάζουν τέτοιου είδους συμπτώματα, να συμβουλευτούν τον γιατρό τους χωρίς καθυστέρηση, ενημερώνοντάς τον για την κατανάλωση αυτή καθώς και για τον τόπο και την ημερομηνία αγοράς. Επίσης επεσήμαναν τον αυξημένο κίνδυνο από προϊόντα από νωπό γάλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Είναι το κοτόπουλο γεμάτο ορμόνες;
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Εμφιαλωμένο νερό: Νέα μήνυση σε κορυφαία μάρκα για τοξικές ουσίες που συνδέονται με καρκίνο
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Κοτόπουλο γεμάτο ζωύφια: Πλατφόρμα παράδοσης διέγραψε εταιρεία από τη λίστα της μετά από καταγγελία καταναλωτή
Πρόκειται για 11 κωδικούς τυριού Molbier από νωπό γάλα AOP, 250 γρ, με ημερομηνίες λήξης από 4 Φεβρουαρίου έως 1 Νοεμβρίου 2025, που ανακλήθηκε από πάνω από 1.150 σουπερμάρκετ της αλυσίδας Lidl. Τυρί Molbier ανακλήθηκε στις 31 Ιανουαρίου και από τα lidl στο Λουξεμβούργο και στο Βέλγιο.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Άρρωστο! 23χρονη υπάλληλος ουρούσε σε τρόφιμα παντοπωλείου και ανέβαζε το βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης!

Πριν από περίπου τρεις εβδομάδες 38 χώρες της Ευρώπης ενημερώθηκαν για σοβαρό κίνδυνο για το γαλλικό τυρί που έχει προκαλέσει 11 περιπτώσεις αιμολυτικού ουραιμικού συνδρόμου (HUS). Μεταξύ των ασθενών, πέντε ήταν παιδιά σε παιδικό σταθμό, ενώ ένα μωρό 18 μηνών και ένα κοριτσάκι 7 ετών νοσηλεύτηκαν σε σοβαρή κατάσταση σε νοσοκομείο της Λυών στη Γαλλία. Το τυρί έχει ανακληθεί σε πολλές χώρες και από πολλά μεγάλα σουπερμάρκετ όπως Casino Franprix, LECLERC, Coop, Iper κα.
Aν και πολλοί ισχυρίζονται ότι το νωπό γάλα και τα προϊόντα του είναι πιο θρεπτικά από τα παστεριωμένα, στην πραγματικότητα, το νωπό γάλα είναι ένα από τα πιο επικίνδυνα τρόφιμα στον κόσμο, που ευθύνεται για σχεδόν τρεις φορές περισσότερες νοσηλεύσεις από οποιαδήποτε άλλη πηγή τροφιμογενούς ασθένειας σύμφωνα με το IFT.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | «Στα κάγκελα» οι Ιταλοί ελαιοπαραγωγοί για τις εισαγωγές αμφιβόλου ποιότητας ελαιολάδου από την Τυνησία
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Ο “ύπουλος” κίνδυνος από αρωματικά χώρου και καθαριστικά – Ερευνητές μέτρησαν τα νανοσωματίδια που εισέρχονται στους πνεύμονες
Πολλές κρατικές αρχές ασφάλειας τροφίμων προειδοποιούν με επίσημες ανακοινώσεις, πως μόνο το παστεριωμένο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα από παστεριωμένο γάλα, είναι ασφαλή για κατανάλωση, επειδή η διαδικασία θέρμανσης σκοτώνει παθογόνους παράγοντες, που μπορεί να προκαλέσουν ασθένειες. Αν και στην Ελλάδα νομίζουμε ότι δεν πίνουμε νωπό γάλα, το κάνουμε χωρίς να το ξέρουμε, αφού πολλά τυριά στα ελληνικά σουπερμάρκετ παρασκευάζονται από νωπό γάλα. Αρκετά «γνωστά» τυριά, δύναται ή πρέπει να παρασκευάζονται από απαστερίωτο γάλα, όπως γραβιέρα Νάξου, κεφαλογραβιέρα, λαδοτύρι Μυτιλήνης, μπάτζος, φορμαέλα Αράχωβας Παρνασσού, κασέρι, σφέλα, Σαν Μιχάλη, Μετσοβόνε, φέτα, κοπανιστή, καλαθάκι Λήμνου, γαλοτύρι, ανεβατό, κατίκι Δομοκού, πηχτόγαλο Χανίων, μανούρι, ξυνομυζήθρα Κρήτης, αρσενικό Νάξου.
Οι κύριες πηγές αυτών των κινδύνων είναι τα μαλακά τυριά με επιφανειακή μούχλα (όπως το Camembert, το Brie και το Crottin) και τα σύντομης ωρίμανσης άψητα τυριά συμπίεσης (όπως τα Morbier, Reblochon και Saint-Nectaire). Ακολουθούν τα μαλακά τυριά με πλυμένη φλούδα όπως το Munster και το Maroilles. Οι ανθρώπινες εστίες λόγω της κατανάλωσης τυριών νωπού γάλακτος έχουν αναφερθεί παγκοσμίως, αλλά η πλειονότητα σχετιζόταν ειδικά με τυριά από αγελαδινό γάλα.
- ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ | Πιτυρίδα και φαγούρα στο κεφάλι; Αυτό είναι το τρόφιμο που θα ανακουφίσει από τα συμπτώματα και θα βελτιώσει το τριχωτό
Σύμφωνα με τον Γιώργο Μορφονιό Γεωπόνο – Επιστήμονα Τροφίμων, MSc Συστήματα διαχείρισης ποιότητας & διασφάλισης υγιεινής τροφίμων, senior consultant AG ADVENT AE, βάσει του άρθρου 83 του κώδικα τροφίμων και ποτών, νωπό (απαστερίωτο) γάλα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη παρασκευή τυριών από γάλα, με ωρίμανση. Τα εν λόγω τυριά διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: α) πολύ σκληρά, β) σκληρά, γ) ημίσκληρα και δ) μαλακά. Αντίθετα, τυριά από γάλα χωρίς ωρίμανση δεν επιτρέπεται να παρασκευάζονται από νωπό γάλα, αλλά μόνο από παστεριωμένο.
Για τα τυριά με ωρίμανση, είναι απαραίτητη η τήρηση του χρόνου ωρίμανσης βάσει του ελάχιστου διαστήματος που αναφέρεται στον κώδικα τροφίμων και ποτών ή σε λοιπές διατάξεις που αφορούν τη τήρηση των προδιαγραφών καταχώρισης προϊόντων ΠΟΠ/ΠΓΕ.
Ωστόσο ο Γ. Μορφονιός είχε εκφράσει επιφυλάξεις, για το κατά πόσο σε μια εντατικοποιημένη, τόσο πρωτογενή παραγωγή, όσο και μεταποίηση, μπορεί ένα τυρί από απαστερίωτο γάλα να πληροί τις προδιαγραφές ασφάλειας ενός προϊόντος έτοιμου προς κατανάλωση και τα μικροβιολογικά κριτήρια όπως αναφέρονται στον κανονισμό 2073/2005 και τις τροποποιήσεις αυτού. και είχε τονίσει ότι χρειάζεται τήρηση των προδιαγραφών παρασκευής του προϊόντος και έλεγχος συγκεκριμένων μικροβιολογικών παραμέτρων καθόλη τη διάρκεια της παραγωγής.
Ακόμα περιμένω να μου απαντήσετε!
Για τα ελληνικά τυριά που αναφέρεται μπορούν κάποια από αυτά που αναφέρατε να παρασκευαστουν από αποστειρωτο γάλα όμως δεν γίνεται πλέον διότι απαγορεύετε από τον νόμο. Επίσης αλλα τυριά όπως το μανούρι είναι τόσο ψηλές οι θερμοκρασίες που βγαίνει που δεν είναι εφικτό να παραμένει αποστειρωτής το γάλα.
Το γάλα μπορεί να είναι αποστειρωμενο, ή αναποστειρωτο. Τίποτα άλλο.