Κυριακή, 17 Νοεμβρίου, 2024
14.5 C
Athens

Το Ελληνικό website για την ποιότητα, την ασφάλεια και την "ψυχή" των τροφίμων.

Lidl Fr: Συσκευασμένο δημοφιλές προϊόν ανακλήθηκε σήμερα από 149 σουπερμάρκετ της αλυσίδας

ΑρχικήΝέαΑσφάλεια ΤροφίμωνLidl Fr: Συσκευασμένο δημοφιλές προϊόν ανακλήθηκε σήμερα από 149 σουπερμάρκετ της αλυσίδας
spot_img

Πρόκειται για την 3η ανάκληση του μήνα και την 31η από τη αρχή του χρόνου, που προχωρά ο Γερμανικός κολοσσός σουπερμάρκετ στα καταστήματα της Γαλλίας.

Την τρίτη ανάκληση μέσα στον Οκτώβρη και την 31η  από την αρχή του 2024, από σουπερμάρκετ Lidl, ανακοίνωσαν οι αρχές της Γαλλίας. Η σημερινή ανάκληση αφορά σε κοτόπουλο μολυσμένο με το βακτήριο Listeria monocytogenes, που προκαλεί λιστερίωση που μπορεί να είναι και θανατηφόρα. Τα προϊόντα ανακλήθηκαν από 149 καταστήματα της αλυσίδας.

Πρόκειται για το προϊόν Etal du poultryer- κοτόπουλο 1Kg της εταιρείας Les Volailles de Keranna με GTIN 4056489370079 και αριθμό παρτίδας 3224037506. Ο παθογόνος μικροοργανισμός εντοπίστηκε μετά από έλεγχο της ίδιας της εταιρείας. Σε ανακοίνωσή της η Lidl αναφέρει:

Το μολυσμένο με λιστέρια κοτόπουλο

«Άτομα που έχουν καταναλώσει το προϊόν “μπούτια κοτόπουλου” που αναφέρεται παραπάνω και όσοι παρουσιάζουν πυρετό, μεμονωμένα ή συνοδεύονται από πονοκέφαλο, καλούνται να συμβουλευτούν τον θεράποντα ιατρό τους αναφέροντας αυτή την κατανάλωση. Οι έγκυες γυναίκες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές σε αυτά τα συμπτώματα, καθώς και οι ανοσοκατεσταλμένοι και ηλικιωμένοι. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να υποδηλώνουν λιστερίωση, μια ασθένεια που μπορεί να είναι σοβαρή και έχει περίοδο επώασης έως και οκτώ εβδομάδες».

Να σημειωθεί ότι και τον περασμένο Ιούνιο όπως και τον Μάρτιο, ο Γερμανικός κολοσσός που δραστηριοποιείται σε δεκάδες χώρες ανακάλεσε από τα ράφια των καταστημάτων του στη Γαλλία, κοτόπουλο μολυσμένο με Listeria. Πριν από λίγες ημέρες η Lidl Fr ανακάλεσε Lime λόγω υψηλής ποσότητας φυτοφαρμάκων και στις 4 Οκτωβρίου ανακάλεσε κρέας λόγω κτηνιατρικών φαρμάκων.

Το βακτήριο Listeria monocytogenes

Η λιστερίωση είναι μια τροφιμογενής ασθένεια που προκαλείται από το βακτήριο Listeria monocytogenes. Η κύρια οδός μετάδοσης στον άνθρωπο είναι η κατανάλωση μολυσμένων τροφίμων, ιδιαίτερα έτοιμων προς κατανάλωση τροφών στο ψυγείο με σχετικά μεγάλη διάρκεια ζωής, όπως τα καπνιστά ψάρια, τα προϊόντα κρέατος που έχουν υποστεί θερμική επεξεργασία και τα μαλακά τυριά. Το L. monocytogenes είναι ένα βακτήριο, το οποίο πολλαπλασιάζεται σε ένα ευρύ φάσμα pH και θερμοκρασιών και μπορεί να πολλαπλασιαστεί ακόμη και σε θερμοκρασίες ψύξης (μεταξύ 2ºC-4ºC). Η βέλτιστη θερμοκρασία ανάπτυξής του είναι μεταξύ 30ºC-37ºC. Το μαγείρεμα σε θερμοκρασίες πάνω από 70º C για 2 λεπτά καταστρέφει τα βακτήρια.

Το L. monocytogenes είναι ικανό να σχηματίζει βιοφίλμ σε μια μεγάλη ποικιλία επιφανειών που χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία τροφίμων. Το βιοφίλμ δίνει στα βακτήρια μεγαλύτερη αντοχή στην εξάλειψη και μπορεί να παραμείνει μετά τον καθαρισμό και την απολύμανση. Τα χαρακτηριστικά αντοχής του σε διάφορες συνθήκες (όπως οξύτητα και χαμηλές θερμοκρασίες) δικαιολογούν ότι είναι ευρέως διαδεδομένο τόσο στο περιβάλλον (έδαφος, φυτά, ζωοτροφές, περιττώματα, λύματα, νερό) όσο και σε χώρους επεξεργασίας τροφίμων.

Ακολουθήστε το Cibum
στα Google News

Μείνετε ενημερωμένοι

Σας άρεσε το αρθρο; Εγγραφείτε για να λαμβάνεται εβδομαδιαία τα πιο σημαντικά άρθρα με θέμα τα τρόφιμα. 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Must read

Προσοχή: Ανακαλούνται ήδη Χριστουγεννιάτικα γλυκίσματα – Ίσως είναι αποθέματα προηγούμενων ετών

Η αγορά έχει γεμίσει από τώρα με χριστουγεννιάτικες σοκολάτες, όμως ήδη άρχισαν να ανακαλούνται...

Η νέα αξιολόγηση της EFSA για την ασφάλεια της ζαχαρίνης

Πολλές μελέτες απαντούν αν η σακχαρίνη είναι ασφαλής για ανθρώπινη κατανάλωση.
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ροή Ενημέρωσης

spot_img
spot_img
spot_img
spot_imgspot_img

Δείτε επίσης!
Προτεινόμενα άρθρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο